Artrit Nedir? Eklem Kireçlenmesi Tedavi Edilebilir mi?
Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.
- Türkçe Adı Artrit
- İngilizce Adı Arthritis
- Latince Adı Arthritis
- OrphaNet
Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma
Artrit, eklem inflamasyonu demektir. Günümüzde 100'den fazla artrit türü tanımlandıysa da, fotoğrafta görülen ileri dönem artritin oldukça ilginç örneklerinden birisidir; ellerde ve ayaklarda görülmektedir. Artiritin kökenlerini non-avian dinozorlara kadar takip etmek mümkündür. İlk insan artrit vakasına ise Milattan Önce 4500 senesine ait fosillerde görmekteyiz.
Normalde insanların ayakları evrimsel süreçte düz (veya düze yakın) bir taban oluşturacak şekilde evrimleşmiştir. Bu sayede iki ayak üzerinde durmak kolaylaşır, ayaklar üzerlerindeki yükü kaldırabilir ve ileri-geri eksende denge sağlanabilir. Yakın kuzenlerimizin aksine ayaklarımızda, ellerimizdeki gibi serbest bir başparmak bulunmaz; bütün parmaklar aynı yöne bakar ve dengeleyici bir moment (dönme kuvveti) sağlayacak yapıdadır. Fakat örneğin aşağıdaki fotoğraftaki hastanın eklemlerindeki aşırı iltihaplanma nedeniyle parmakların yönleri tamamen farklı bir hal almıştır. Hastalığın en temel semptomları, eklemlerdeki şiddetli ağrı ve sancılar, kas kasılmaları ve bitkinliktir.
En sık görülen primer artrit hastalıkları:
- Osteoartrit
- Romatoid artrit
- Gut ve psödogut hastalığı
- Septik artrit
- Ankilozan spondilit
- Jüvenil idiyopatik artrit
- Erişkin Still hastalığı
Sekonder artritin görülebildiği durumlar:
- Psöriyazis (Sedef hastalğı)
- Reaktif artrit
- Ehlers–Danlos sendromu
- Hemokromatozis
- Hepatit
- Lyme hastalığı
- Sjögren sendromu
- Hashimoto tiroiditi
- Çölyak hastalığı
- Non-çölyak gluten hassasiyeti
- İnflamatuar bağırsak hastalıkları (Crohn & ÜK)
- Henoch–Schönlein purpurası
- Hiperimmünoglobülinemi D (rekürren ateş ile)
- Sarkoyidoz
- Whipple hastalığı
- TNF reseptör ilişkili periyodik sendrom
- Polianjitis ile granülomatoz (diğer bazı vaskülitler)
- Ailesel Akdeniz ateşi (FMF)
- Lupus
Belirti ve Bulgular
Bilindiği kadarıyla 100'den fazla artrit tipi vardır. En sık karşılaşılan dejeneratif eklem hastalığı olan osteoartrit ve otoimmün romatoid artrittir. Osteoartrit sıklıkla yaşlı bireylerde görülür ve genelde parmakları, dizleri ve kalçayı etkiler. Romatoid artrit ise elleri ve ayakları etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Otoimmün olan artrit tiplerinde sabahları şiddetli eklem ağrısı tariflenmektedirler, mekanik artritlerde ise hareketle ağrı tariflenir. Çünkü gece uyuyan bireyin inflamatuar hücreleri eklemlerde toplandığı için sabah katılık (30 dk boyunca) ve ağrı şikayeti mevcuttur. Otoimmün temelli artrit tiplerinde diğer organlar da etkilenebilir.
- Eklemlerde şişlik
- Eklemlerde sıcaklık artışı
- Eklemlerde ağrı (artralji)
- Eklemlerde kızarıklık
- Kilo kaybı
- Uykusuzluk
Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri
Vücut kitle indeksi yüksek olanlar, farklı uzunluklarda bacaklara sahip olanlar ve eklemlere fazla yük bindiren işlerde çalışanlar risk faktörü olarak görülebilir. Osteoartrit için ASTN2, 7q22 mutasyonu, DOT1L, GDF5, GLN3/GLT8D1 genetik predispozan (yatkınlaştıran) sayılabilir. Ayrıca yaş, dişi cinsiyet, kemik-mineral dansitesi, geçirilmiş cerrahi ve geçirilmiş enfeksiyon risk da sistemik risk faktörleri arasındadır.
Teşhis Yöntemleri
Anamnez ve fizik muayenenin görüntüleme ve kan tetkileri ile desteklenmesiyle tanı konur. Bütün artritlerde ağrı vardır. Görüntüleme ile bölgedeki eklem yapısı incelenir. Kan tetkiklerinde inflamatur hücreler ve spesifik antikorların varlığı araştırılır.
Tedaviler veya İdare Yöntemleri
Günümüzde bazı artrit türleri için hiçbir tedavi yokken, birçoğu için tedaviler veya idare edilmesini sağlayacak yöntemler bulunmaktadır. Bazı artrit tipleri için istirahat ve zayıflama önerilir. Genellikle ibuprofen ve parasetamol (asetaminofen) adlı NSAİİ (non-steroidal anti-inflamatuar) ilaçlar kullanılır. İleri dönemlerde eklem replasmanı da gerekebilir.
Müddet Tahminleri (Prognoz)
Yaşlandıkça sıklığı artar bir hastalık olduğu için insanların hayat kalitesini düşüren en önemli şikayetlerden biridir. Özellikle beden kitle indeksi yüksek olan ve altta yatan otoimmün başka hastalığı olan bireylerde hastalığın seyri daha kötüdür.
Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)
Osteoartrit insan nüfusunun %3.8'ini etkilediği hesaplanmıştır. Romatoid artrit ise %0.24 oranında etkilediği görülüyor. En az bir artrit tipinin Avustralya'da %15 oranında, Amerika Birleşik Devletleri'nde %20'den fazla olduğu düşünülüyor.
Etimoloji
Artrit Yunancadaki arthro-, yani "eklem" ve -it yani "inflamasyon/iltihap" sözcüklerinin birleşiminden türetilmiş bir hastalık adıdır. Eklem ağrısına ise artralji adı verilmektedir. Yunanca -alji ağrı anlamını taşır: örneğin miyalji (kas ağrısı) ve analjezik (ağrı kesici)...
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 5
- 4
- 4
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- NIAMS. Arthritis. (19 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2020. Alındığı Yer: National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases | Arşiv Bağlantısı
- OrthoInfo. Arthritis: An Overview. (19 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2020. Alındığı Yer: OrthoInfo | Arşiv Bağlantısı
- Mayo Clinic. Arthritis. (19 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2020. Alındığı Yer: Mayo Clinic | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/01/2025 01:11:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8566
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.