Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Arkadaşlarınızın Genleri Sizi Etkiliyor Olabilir!

3 dakika
2,535
Arkadaşlarınızın Genleri Sizi Etkiliyor Olabilir! Medicalxpress
Tüm Reklamları Kapat

Rutgers Health profesörü liderliğindeki çalışma, annelerin her zaman söylediği "Arkadaşlarını akıllıca seç." sözünün doğru olduğunu göstererek arkadaşlarınızın özellikle genlerinde olan özelliklerinin size de bulaşabileceğini ortaya koyuyor.

American Journal of Psychiatry dergisinde yayınlanan çığır açıcı araştırma, ergenlik çağındaki akranların genetik yapısının uyuşturucu ve alkol kullanım bozuklukları, depresyon ve anksiyete gibi bireysel riskler açısından uzun vadeli sonuçları olabileceğini gösteriyor.[1] Rutgers Robert Wood Johnson Tıp Fakültesi'nde psikiyatri doçenti ve çalışmanın baş yazarı olan Jessica E. Salvatore, şöyle anlatıyor:

Arkadaşların psikiyatrik ve madde kullanım bozukluklarına genetik yatkınlıkları, bireyin genç yetişkinlik döneminde aynı bozuklukları yaşama riskiyle ilişkilidir. Verilerimiz, sosyal genetik etkilerin ne kadar geniş bir alana yayıldığını gösteriyor.

Sosyogenomik, bir kişinin genotipinin başka birinin gözlemlenebilir özelliklerini etkilemesini çalışan, gelişmekte olan bir genetik alanıdır. Araştırmalar, akranların genetik yapısının arkadaşlarının sağlık sonuçlarını etkileyebileceğini öne sürüyor. Bunu test etmek için Salvatore ve ekibi, akranların sosyogenetik etkilerini değerlendirmek üzere İsveç ulusal verilerini kullandı.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar 1980-1998 yılları arasında İsveç'te doğan ve İsveç doğumlu ebeveynlere sahip 1,5 milyondan fazla bireyi içeren anonimleştirilmiş bir veri tabanını kullanarak bireyleri ergenlik yıllarında bulundukları yere ve okula göre haritaladı. Daha sonra yetişkinlik döneminde aynı bireyler için madde kullanımı ve ruh sağlığı bozukluklarını belgeleyen tıbbi, eczane ve yasal kayıtları taradılar.

-

Ekip daha sonra, arkadaşların genetik yatkınlıklarının hedef bireylerin yetişkinlik döneminde madde bağımlılığı, majör depresyon ve anksiyete bozukluğu yaşama olasılığını öngörüp öngörmediğini değerlendirmek için bazı modeller kullandı. Arkadaşların genetik yatkınlıkları, aynı durumlar için aile geçmişine dayalı olarak kişiselleştirilmiş genetik risk ölçümleri ile birlikte hesaplandı.

Bireylerin kendi genetik yatkınlıkları ve ailenin sosyoekonomik şartları gibi faktörleri kontrol ettiklerinde bile akranların genetik yatkınlıkları ile hedef bireylerin madde kullanımı veya psikiyatrik bozukluk yaşama olasılığı arasında net bir ilişki bulunmuştu. Ekibin belirttiğine göre bu etkiler, okul temelli arkadaşlar arasında coğrafi temelli arkadaşlardan daha güçlüydü.

Tüm Reklamları Kapat

Okul grupları içinde, en güçlü etkiler lise sınıf arkadaşları arasında, özellikle de 16-19 yaşları arasında olup aynı meslek veya üniversite hazırlık sınıfında olanlarda görülmüştü. Okul temelli akranların sosyogenetik etkileri, uyuşturucu ve alkol kullanım bozuklukları üzerinde, majör depresyon ve anksiyete bozukluğundan daha büyük bir etkiye sahipti. Salvatore, bu bağlantıların neden var olduğunu anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor:

Arkadaşlarımızın genetik yatkınlıklarının bizim sağlığımızla neden ilişkili olabileceğine yönelik en bariz açıklama, akranlarımızın genetik yatkınlıklarının onların fenotipini etkilediği veya akranların da bozukluktan etkilenme olasılığını artırdığıdır. Ancak analizimizde, arkadaşlarımızın bu bozukluktan etkilenip etkilenmediğini istatistiksel olarak kontrol ettikten ettik. Onlar hastalıktan etkilenmese bile onların genetik yatkınlıklarının hedef bireylerin bozukluk yaşama olasılığıyla ilişkili olduğunu tespit ettik.

Salvatore, bulguların müdahaleler için ne anlama geldiğinin açık olduğunu söylüyor:

Eğer bu sosyal açıdan maliyetli bozuklukları en iyi şekilde ele almak istiyorsak sosyal ilişkiler ve gruplar üzerinde daha çok düşünmemiş, buna uygun müdahaleler geliştirmemiz gerekiyor. Sadece bireysel risklere odaklanmak yeterli değil.

Salvatore son olarak araştırmanın okuldan mezun olduktan sonra en az on yıl boyunca devam eden süreçleri dikkatli takip ederek riskleri azaltmanın önemini vurguladığını ve arkadaşların genetik etkilerinin çok uzun süre devam ettiğini vurgulayarak konuşmasını bitiriyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
19
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 11
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Üzücü! 3
  • Korkutucu! 2
  • Güldürdü 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ J. E. Salvatore, et al. (2024). Peer Social Genetic Effects And The Etiology Of Substance Use Disorders, Major Depression, And Anxiety Disorder In A Swedish National Sample. American Journal of Psychiatry. doi: 10.1176/appi.ajp.20230358. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/11/2024 09:36:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18463

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Wuhan
Kitlesel Yok Oluş
Deprem
Bebek
Ölümden Sonra Yaşam
Nöron Hücresi
Çocuklar
Biyokimya
Bilinç
Farmakoloji
Süt
Hayvanlar
Sağlık Bilimleri
Coğrafya
Covıd-19
Şeker
Yeme
Bilim İnsanı
Atom
Sanat
Yıldız
Ölüm
Türleşme
Klinik Mikrobiyoloji
Aşılar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Arkadaşlarınızın Genleri Sizi Etkiliyor Olabilir!. (26 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 7 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18463
Derin, U. (2024, August 26). Arkadaşlarınızın Genleri Sizi Etkiliyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 07, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18463
U. Derin. “Arkadaşlarınızın Genleri Sizi Etkiliyor Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 26 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18463.
Derin, Ufuk. “Arkadaşlarınızın Genleri Sizi Etkiliyor Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 26, 2024. https://evrimagaci.org/s/18463.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close