Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Arı sineği (Hemipenthes morio)

2 dakika
3,101
Arı sineği (Hemipenthes morio)
  • Taksonomi
Tüm Reklamları Kapat
Arı sineği
  • Bilimsel Adı Hemipenthes morio
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Arı sineği
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Bee-fly
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Kastamonu’nun 35.427 km² yüzölçümüne sahip olan Pınarbaşı bölgesinde yaklaşık 800-1000 metre yüksekliğinde 1 Haziran 2019 tarihinde Küre Dağları Milli Park sınırları içerisinde gözlemlenmiştir. Gözlemlediğimiz diğer arı sineği türü olan büyük arı sineği (Bombylius major) kaydımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Tanım ve Genel Bilgiler

Hemipenthes morio yetişkinleri için uçuş dönemi mayıs ve ağustos ayları arasıdır. Kanatlarında bulunan siyah desen onu doğal ortamda diğer Bombliidae türlerinden rahatça ayırmamıza neden olur. Diğer sinek türleri gibi uçtuğunda çok uzak noktalara konmaz ve bulunduğu hafif çamurlu ve kumlu alanlarda güneşlenecek veya dinlenecek yer ararlar. Yetişkin bir birey 7-10 mm’ye kadar büyüyebildiği gibi 10-15 mm kanat açıklığına ulaşırlar. Bu ailenin üyeleri genellikle kurak bölgelerde görülmektedir.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Hemipenthes morio, Bombliidae (Arı Sinekleri) ailesinin alt ailesi olan Anthracinae’nin bir üyesidir. Bombyliidae ailesi Asilidae ve Therevidae aileleri ile yakın akrabadır. Suikastçi sinekler olan Asilidae ailesinin Yaşam Ağacı kayıtlarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Avrupa’nın merkezinde ve güneyinde, orta doğunun merkezi ve güneyinde yaşarlar. 750 ile 2500 metre arasındaki yükseltilerde karşılaşabileceğimiz türler arasında yer alır. Genellikle süpürge otu (Cytisus scoparius), dağ gökçesi (Jasione montana), karabaş otu (Lavandula stoechas) ve Thapsia villosa bitkilerinin üzerinde ya da kumlu ve çamurlu toprakların üzerinde güneşlenirken görülürler. Hemipenthes morio larvaları asıl olarak Ichneumonidae ve Noctuidae tırtıllarını parazitleştiren Tachinidae ailesinin parazitoididir. Bu ailenin üyesi olan taklitçi parazit sinek (Tachina fera) kaydımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Pınarbaşı/Kastamonu bölgesinde fotoğraflanmıştır, Hemipenthes morio (Linnaeus, 1758).
Pınarbaşı/Kastamonu bölgesinde fotoğraflanmıştır, Hemipenthes morio (Linnaeus, 1758).
Furkan Eren

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Tür için herhangi bir koruma durumu söz konusu değildir. Bu ailenin üyeleri genel olarak kurak alanlarda görülse de çok geniş yayılım alanına sahiptir. Doğada oldukça sık rastlanan sinek aileleri arasında gelmektedir. Tür sayısı ile ilgili bir veri bulunmamakla birlikte Bombliidae ailesi 5000'den fazla türü içerisinde barındırmaktadır.

Davranış ve Etoloji

Bitkilerden nektar alırken havada asılı kalma hareketi sergilerler.

Diyet ve Metabolizma

Döllenmiş Hemipenthes morio’nun dişileri yerde Noctuidae ailesinin tırtıllarını ve bulundukları bitkileri ararlar. Bu güveler doğada bol miktarda bulunur ve sebze ve meyve ürünlere oldukça zarar veren tüylü güvelerdir. Fakat buldukları her tırtılla ilgilenmiyorlar. Onların asıl ilgisini çeken Tachinidae ailesinin sinekleri ve eşek arıları tarafından parazitlenmiş olan tırtıllar. Ve bu tırtılları bulduklarında içlerine yumurtalarını bırakarak hiperparazit özelliğini kazanırlar. Burada asıl ilginç olan iki farklı hayvan grubunun bir güve tırtılı içerisinde parazit olarak bulunmasıdır.

Etimoloji

Bombyliidae bir sinek ailesi olmasına karşın ''bee flies'' yani ''arı sinekleri'' denmektedir. Bunun asıl nedeni dış görünüşlerinin arılara benzetilmesidir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İğrenç! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:22:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8494

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Eren, et al. Arı sineği (Hemipenthes morio). (2 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8494
Eren, F., Türkoğlu, P. (2020, April 02). Arı sineği (Hemipenthes morio). Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8494
F. Eren, et al. “Arı sineği (Hemipenthes morio).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 02 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8494.
Eren, Furkan. Türkoğlu, Pedram. “Arı sineği (Hemipenthes morio).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, April 02, 2020. https://evrimagaci.org/s/8494.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close