Araştırmacılar Körlüğü Tedavi Etmenin Bir Yolunu Keşfetmiş Olabilirler!
Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre görme bozuklukları, sahip olduğumuz teknolojilere rağmen hâlâ yaygın durumda.[1] Dünya genelinde yaklaşık 285 milyon insan bir görme bozukluğuna sahip ve bunların 39 milyonunda ise görme kaybı mevcut. Neyse ki ciddi retinal dejenerasyonlara bağlı görme bozuklukları ve tam görme kaybı dışında, görme bozukluklarının %80'i tedavi edilebilir veya iyileştirilebilir.
Peki ya görme kaybı olan bir hastanın görme yetilerini onarmak da mümkünse? Oxford Üniversitesindeki laboratuvar testleri bunun nasıl mümkün olabileceğini gösterdi. Proceedings Of The National Academy Of Sciences (PNAS) dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Samantha de Silva liderliğindeki Oxford araştırmacıları, daha önce tedavi edilemez olarak görülen görme bozukluklarına sahip kişilerin görme fonksiyonlarının nasıl onarılabileceğini gösterdi.[2] Araştırmacılar, raporlarında şöyle yazıyor:
Kalıtsal olan retinal dejenerasyonlar, fotoreseptör hücrelerin kaybı nedeniyle körlükle sonuçlanabilir. Biz, son aşamadaki bir retinal dejenerasyon modelinde kalan retinal hücrelere adeno ilişkili bir viral vektör kullanarak insan melanopsisinin altretinal sunumunu değerlendiriyoruz.
Araştırmacılar gen terapisi kullanarak gözlerin arkasında bulunan ve başlangıçta ışığa duyarlı olmayan retina hücrelerine bir viral vektör sundu. Viral vektör, ışığa duyarlı bir protein olan melanopsini oluşturur ve bu protein retinal hücrelerin ışığa tepki vermesini ve beyne görsel sinyaller göndermesini sağlar.
Gençlerde görülen körlüğün en yaygın nedeni olan retinis pigmentosa'ya sahip fareler ile yapılan laboratuvar testlerinde, araştırmacılar farelerin bir yıl boyunca görme yeteneklerini koruyabilmelerini sağladılar. Fareler çevrelerindeki nesneleri tanıyan, yüksek görsel algılama seviyesine ulaştılar. Ayrıca burada Silva ve arkadaşlarının bir elektronik retinayı başarıyla denediklerini de belirtmek gerek. Ancak gen terapisinin daha basit ve kolay bir yol olabileceğini gözlemlemişler.
FDA onaylı bir gen terapisi, kalıtsal retina körlüğünü tedavi etmeyi amaçlarken, yaşa bağlı körlüğü içeren benzer çalışmalar başkaları tarafından yapılmaya başlandı.[3] Sonuçlar oldukça umut verici. Silva bu tedavinin görme kaybına sahip hastalar için ne kadar da umut verici olduğunu vurguluyor:[4]
Kliniklerimizde görme kaybına sahip olan birçok hasta var ve nispeten basit bir genetik prosedürle görme yetilerini onlara geri verebilecek olmamız çok heyecan verici. Bir sonraki adımımız hastalarda bunu değerlendirmek için bir klinik araştırmaya başlamak olacak.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ WHO. Vision Impairment And Blindness. Alındığı Tarih: 29 Nisan 2024. Alındığı Yer: WHO | Arşiv Bağlantısı
- ^ S. R. D. Silva, et al. (2017). Long-Term Restoration Of Visual Function In End-Stage Retinal Degeneration Using Subretinal Human Melanopsin Gene Therapy. Proceedings of the National Academy of Sciences, sf: 11211-11216. doi: 10.1073/pnas.1701589114. | Arşiv Bağlantısı
- ^ D. Galeon. An Experimental Gene Therapy Uses Viruses To Stop Age-Related Blindness. (19 Mayıs 2017). Alındığı Tarih: 29 Nisan 2024. Alındığı Yer: Futurism | Arşiv Bağlantısı
- ^ EurekAlert!. Gene Therapy Shows Promise For Reversing Blindness. Alındığı Tarih: 29 Nisan 2024. Alındığı Yer: EurekAlert! | Arşiv Bağlantısı
- J. Vilvestre. By 2017, Gene Therapy Could Allow Us To Reverse Blindness. (20 Ekim 2016). Alındığı Tarih: 29 Nisan 2024. Alındığı Yer: Futurism | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/12/2024 03:31:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12673
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.