Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar 120 Yıllık Sorunu Çözmek İçin Yeni Kimyasal Bileşik Yarattı!

1 dakika
1,806
Araştırmacılar 120 Yıllık Sorunu Çözmek İçin Yeni Kimyasal Bileşik Yarattı! Phys
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 6 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Science dergisinde yayınlanan çalışmada Minnesota Üniversitesi Twin Cities Bilim ve Mühendislik Fakültesi'nden kimyagerler, 120 yılı aşkın bir süredir bilim insanlarından kaçan yüksek reaktifliğe sahip bir kimyasal bileşiği ilk kez yarattı.[1] Bu keşif yeni ilaç tedavilerine, daha güvenli tarım ürünlerine ve daha iyi elektronik cihazlara yol açabilir.

Araştırmacılar on yıllardır, bir veya daha fazla azot atomu içeren halka şeklindeki kimyasal bileşikler olan N-heteroarenleri araştırıyorlar. N-heteroaren çekirdeğine sahip biyo-aktif moleküller, çok sayıda tıbbi uygulama, hayat kurtaran farmasötikler, böcek ilaçları ve herbisitler ve hatta elektronik için yaygın olarak kullanılıyor.

Çalışmanın kıdemli yazarı ve Minnesota Üniversitesi Kimya Bölümü'nden yardımcı Doçent Courtney Roberts şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Ortalama bir insan heterosiklleri günlük olarak düşünmese de bu benzersiz nitrojen içeren moleküller insan yaşamının her alanında yaygın olarak uygulanmaktadır.

Bu moleküller birçok endüstri tarafından oldukça rağbet görmektedir, ancak kimyagerler için üretilmesi son derece zordur. Önceki stratejiler bu spesifik molekülleri hedefleyebilmiş, ancak bilim insanları bu moleküllerin bir serisini oluşturamamışlardır.

Bunun bir nedeni, bu moleküllerin son derece reaktif olmalarıdır. O kadar aktiftirler ki kimyagerler hesaplamalı modelleme kullanarak bu moleküllerin üretilmesinin imkânsız olduğunu öngörmüşlerdir. Bu durum yüzyılı aşkın bir süredir birçok soruna yol açmış ve bu kimyasal maddenin yaratılması için bir çözüm bulunmasını engellemiştir. Minnesota Üniversitesi kimya yüksek lisans öğrencisi ve makalenin baş yazarı Jenna Humke bu konuda şunları söylüyor:

Yapabildiğimiz şey, atmosferimizde yaygın olarak bulunan elementlerden kurtulurken bu kimyasal reaksiyonları özel ekipmanlarla yürütmekti. Neyse ki Minnesota Üniversitesi'nde bunu yapabilecek araçlara sahibiz. Numuneleri test etmek ve taşımak için kimyasal olarak inaktif bir ortam yaratan kapalı bölmeli bir glovebox'ta nitrojen altında deneyler yaptık.

Bu deneyler, metaller ve organik moleküller arasındaki etkileşim olan organometalik kataliz kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırma hem organik hem de inorganik kimyagerler arasında iş birliği gerektirdi.

Yazarlar bundan sonraki adımların oluşturma sürecini kolaylaştırmak için birden fazla alandaki kimyagerlerin kullanımına sunmak olduğunu belirtiyor. Ayrıca bu, gıda kıtlığını önlemek ve hayat kurtarmak için hastalıkları tedavi etmek gibi önemli sorunların çözülmesine yardımcı olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Bilim Budur! 6
  • Muhteşem! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 13:29:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17584

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Araştırmacılar 120 Yıllık Sorunu Çözmek İçin Yeni Kimyasal Bileşik Yarattı!. (14 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17584
Derin, U. (2024, May 14). Araştırmacılar 120 Yıllık Sorunu Çözmek İçin Yeni Kimyasal Bileşik Yarattı!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17584
U. Derin. “Araştırmacılar 120 Yıllık Sorunu Çözmek İçin Yeni Kimyasal Bileşik Yarattı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 14 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17584.
Derin, Ufuk. “Araştırmacılar 120 Yıllık Sorunu Çözmek İçin Yeni Kimyasal Bileşik Yarattı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, May 14, 2024. https://evrimagaci.org/s/17584.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close