Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
9 Mart 2025
Jüpiter'in Kuzey Kutbundaki Kasırgalar
Bilgiler
Yorum (0)
Jüpiter'in Kuzey Kutbundaki Kasırgalar
Jüpiter'in kuzey kutbunda bu kadar çok kasırga olmasının nedeni nedir? Bu soru hâlâ araştırılıyor. NASA'nın Jüpiter etrafında yörüngede olan Juno görevi, 2018 yılında toplanan verileri kullanarak Jüpiter'in kuzey kutbundaki bu dikkat çekici kasırgaların görüntüsünü oluşturdu. Jüpiter'in bulut zirvelerinden gelen termal yayılımı ölçen kızılötesi gözlemler, yalnızca Güneş tarafından aydınlatılan yarıküreye bağlı değildir. Bu gözlemler, gezegenin coğrafi kuzey kutbuna yakın ve yaklaşık 4.000 kilometre çapında bir kasırganın etrafındaki sekiz kasırga özelliğini gözler önüne seriyor. Benzer veriler, Jüpiter'in güney kutbunda beş çevresel kasırga ile birlikte bir kasırga gösteriyor. Güney kutbu kasırgaları, kuzeydeki arkadaşlarından biraz daha büyük. İlginç bir şekilde, daha önce Satürn'ü yörüngede izleyen Cassini görevinden elde edilen veriler, Satürn'ün kuzey ve güney kutuplarında yalnızca tek bir kasırga sistemi olduğunu ortaya koymuştur.
Görsel Kaynağı: NASA, JPL-Caltech, SwRI, ASI, INAF, JIRAM
Çeviren: Mert Avşar
Çeviri Editörü: Çınar Civan
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
99
NASA APOD Arşivi (Toplam) 10903
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 1133 (%10.39)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close