Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
20 Temmuz 2022
Webb’den Kızılötesinde Jüpiter ve Halkası
Bilgiler
Yorum (0)
Webb’den Kızılötesinde Jüpiter ve Halkası
Jüpiter‘in neden halkaları var? Jüpiter‘in ana halkası 1979 yılında NASA’nın Voyager 1 uzay aracı tarafından keşfedildi ancak kökenine dair gizemler devam ediyordu. 1995 yılından 2003 yılına kadar Jüpiter‘in yörüngesinde dolanan NASA’nın Galileo uzay aracı ile elde edilen veriler, bu halkanın yakınlarda bulunan küçük uydular üzerindeki göktaşı (meteoroid) etkileri ile oluşturulduğu hipotezini doğruladı. Örneğin, küçük bir göktaşı Metis uydusuna çarptığında, buharlaşan ve saçılan kir ve tozu Jüpiter yörüngesine fırlatacak. James Webb Uzay Teleskobu tarafından kızılötesi ışıkta alınan bu Jüpiter görüntüsünde, sadece gezegen ve bulutlar değil aynı zamanda bu halka da görünüyor. Sağda Jüpiter‘in daha açık renkli Büyük Kırmızı Noktası (Great Red Spot) görülüyor. Jüpiter‘in büyük uydusu Europa ise soldaki kırınım (diffraction) çizgilerinin merkezinde görülüyor. Uydunun gölgesi ise Büyük Kırmızı Leke’nin hemen yakınında görülebilir. Jüpiter‘in sağ tarafında görünüşe ayrı duran bulut katmanı da dahil olmak üzere, görüntüdeki bazı özellikler henüz tam olarak anlaşılamamıştır.
Görsel Kaynağı: NASA, ESA, CSA, STScI; İşleme & Lisans: Judy Schmidt
Çeviren: Seda Baştürk
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
30
NASA APOD Arşivi (Toplam) 10780
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 1078 (%10)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close