Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
26 Eylül 2021
Kırmızı Kare Bulutsusu
Kırmızı Kare Bulutsusu
Açıklama
Yuvarlak bir yıldız kare şeklindeki bu bulutsuyu nasıl oluşturdu? Hiç kimse tam olarak bilmiyor. Kırmızı Kare Bulutsusu‘nun merkezinde görülen ve MWC 922 olarak bilinen yuvarlak yıldız, muhtemelen çoklu bir yıldız sisteminin parçasıdır. Görsel, Kaliforniya‘daki Palomar Dağı’nda bulunan Hale Teleskobu ve Hawaii‘deki Mauna Kea‘da bulunan Keck-2 Teleskobu‘ndan alınan kızılötesi pozların birleşimiyle oluşmuştur. Kare bulutsu için önde gelen bir hipotez, merkezdeki yıldızın veya yıldızların geç gelişim aşamaları süresince gaz konilerini dışarıya savurduğunu söylüyor. MWC 922’deki bu koniler neredeyse dik açılarla konumlanmış ve kenarlardan görülebiliyor. Görüntüdeki koni duvarları boyunca uzanan radyal parmaklıklar, koni hipotezi için destekleyici kanıtlardan biridir. Araştırmacılar başka bir açıdan bakıldığı zaman, konilerin 1987A süpernovasında olduğu gibi devasa halkalara benzediğini ve MWC922’deki yıldızlardan birinin günün birinde benzer bir süpernova ile patlayabileceğini düşünüyorlar.
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Peter Tuthill (Sydney U.) & James Lloyd (Cornell U.)
Çeviren: Seda Baştürk
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
0 Yorum
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı: ASD @ NASA / GSFC, NASA Science Activation & Michigan Tech. U.
APOD Arşiv Büyüklüğü: 10560
APOD Türkçe Çeviri Sayısı: 875 (%8.29)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close