Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
24 Eylül 2020
Kızılötesinde Enceladus
Bilgiler
Yorum (0)
Kızılötesinde Enceladus
Cassini uzay aracından alınan bu detaylı yarım küre görüntülerinde Güneş Sistemi’mizin en umut verici dünyalarından biri olan Satürn’ün buzlu uydusu Enceladus görülüyor. Sahte renklendirilmiş (false-color) bu beş panel, Cassini’nin Görsel ve Kızılötesi Haritalama Tayfçekeri (Visual and Infrared Mapping Spectrometer) ve Görüntüleme Bilim Alt Sistemi (Imaging Science Subsystem) ile 13 yıl boyunca alınan görüntü verilerini gösteriyor. Taze buz kırmızı ile renklendirilmiş ve en çarpıcı özellikler ise 500 kilometre çapındaki uydunun güney kutup bölgesinde uzun yarıklar halinde bulunan oluşumlardır. Muhtemelen Enceladus’un buz kabuğunun altındaki bir okyanusa bağlanan bu yüzey kırıkları, kaplan şeritlerinin bulunduğu konuma karşılık geliyor. Kırıklar, sürekli olarak uzaya püsküren uydunun buzlu dumanlarından kaynaklanmakta. Bu dumanlar 2005 yılında Cassini ile keşfedildi. Kuzey yarım küredeki kırmızımsı tonlar ise, yaşama uygun koşulları barındırabilecek ve jeolojik olarak aktif uydunun diğer bölgelerinin de yakın zamanda yeniden ortaya çıktığını gösteriyor.
Görsel Kaynağı: VIMS Team, SSI, U. Arizona, U. Nantes, CNRS, ESA, NASA
Çeviren: Seda Baştürk
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
16
APOD Arşiv Büyüklüğü 10732
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 1002 (%9.34)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close