Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
23 Eylül 2020
Mars’ı Geçen ISS
Bilgiler
Yorum (0)
Mars’ı Geçen ISS
Evet ama hiç uzay istasyonunun bunu yaptığını görmüş müydünüz? Eğer nereye ne zaman bakacağınızı biliyorsanız, parlak Uluslararası Uzay İstasyonu‘nun (ISS) gece göğünde büyüleyici bir manzara oluşturarak sürüklenmesini görebilirsiniz. Ancak bu çok da sıra dışı bir olay sayılmaz. Gökyüzünde yarım derecelik bir yer kaplayan Ay veya Güneş‘in önünden geçen ISS'in görüntüleri mevcut. Ancak bu nadir anları elde etmek için planlama, zamanlama ve sabır gereklidir. Çok küçük olan Mars‘ın önünden geçen ISS'i yakalamak ise başka bir seviye. Fotoğrafçı çevrimiçi yazılım kullanarak, olağandışı geçişin sadece yakınındaki 90 metrelik çok dar bir alanda anlık olarak görülebileceğini öğrendi. Bu alan içinde, ISS'in görüntüsünün yere göre olan hızı saniyede 7,4 kilometre kadar hızlı olacaktır. Bununla birlikte fotoğrafçı, standart bir kamera, küçük bir teleskop, ekipmanını kurmak için kesin bir konum, teleskobunu yönlendireceği kesin bir yön ve milisaniyeden küçük bir zamanlama ile bir video oluşturdu. Bu videodan 0.00035 saniyelik pozlamayı çıkarttığında ortaya çıkan görüntü, hem Mars’ın hem de ISS'in detaylarını aynı anda gösteriyor. Paylaşılan görsel, geçen pazartesi yerel saatle 05:15:47’de, ABD, Kaliforniya, San Diego‘nun hemen kuzeydoğusundan çekildi. ISS'den açısal olarak çok daha küçük olmasına rağmen Mars, önümüzdeki birkaç hafta içinde maksimum açısal boyutuna ulaşacak. Bunun sebebi, mavi gezegenin (Dünya), kırmızı gezegene (Mars) Güneş etrafındaki kendi yörüngelerinde ilerlerken en yakın noktadan geçecek olmasıdır.
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Tom Glenn
Çeviren: Seda Baştürk
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
31
NASA APOD Arşivi (Toplam) 10810
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 1098 (%10.16)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close