Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
5 Temmuz 2020
Satürn’ün Kuzey Altıgeni
Bilgiler
Yorum (0)
Satürn’ün Kuzey Altıgeni
Satürn’deki bulutlar neden bir altıgen oluşturuyor? Kimse neden böyle olduğundan emin değil. İlk olarak Voyager uydusunun 1980’lerde Satürn tarafından geçişi sırasında gözlendi ve o zamana kadar hiç kimse, Güneş sisteminde hiç böyle bir şey görmemişti. Cassini uzay aracının geniş açı kamerası Güneş tarafından aydınlatılmış bu halkalı gezegenin kuzey kutbunun büyüleyici, renklendirilmiş görüntüsünü 2012 sonlarında elde etti. Yakın kızılöte bölgede çekilen fotoğrafların birleşiminden oluşan bu kompozit görselde alçak bulutlar kırmızı görünürken, yüksek olanlar yeşil görünerek gezegene canlı bir hava katıyor. Bu ve buna benzer görseller, Voyager’dan sonra 20 yıldan fazladır bu altıgenin stabil bir şekilde var olduğunu gösterdi. Satürn’ün kuzey kutbuna ait çekimler, gezegen dönerken de bu altıgen yapısını koruduğunu ortaya koyuyor. Dünya’daki benzerleri gibi altıgene yakın bir şekil olmamakla birlikte, Satürn’deki bulut deseni neredeyse her kenarı birbirine eşit, iyi tanımlanmış bir altıgen. Bu altıgenin içerisine dört adet Dünya sığdırmak mümkün. Bulutların ardından sağ üst köşede mavi renkte görünen ise, gezegenin göz alıcı halkaları.
Görsel Kaynağı: NASA, ESA, JPL, SSI, Cassini Imaging Team
Çeviren: Ögetay Kayalı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
58
APOD Arşiv Büyüklüğü 10749
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 1015 (%9.44)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close