Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
29 Şubat 2020
Julius Caesar ve Artık Günler
Bilgiler
Yorum (0)
Julius Caesar ve Artık Günler
M.Ö. 46 yılında Julius Caesar takvim sisteminde reform yaptı. İskenderiyeli astronom Sosigenes'in tavsiyesine dayanan Jülyen takvimi, bir Dünya yılının 365 günden biraz daha uzun olduğu gerçeğini hesaba katmak için her dört yılda bir artık gün içeriyordu. Modern koşullarda, gezegenin Güneş'in etrafında bir kez dönmesi için geçen süre 365.24219 ortalama Güneş günüdür. Dolayısıyla takvim yılları tam olarak 365 gün içeriyor olsaydı, her 4 yılda bir Dünya yılından yaklaşık 1 gün sapacak ve sonunda Temmuz (İng: "July",  Julius Caesar'ın kendi adıyla anılır) kuzey yarımkürede kış mevsimine denk gelecekti. Her dört yılda bir fazladan bir gün içeren artık yılın benimsenmesiyle Jülyen takvim yılı çok daha az kayacaktı. 1582'de 13. Papa Gregory, 400'e bölünemediği sürece artık günlerin “00” ile biten yıllarda meydana gelmemesi gerektiği konusunda daha ince bir ayar yaptı. Bu Gregoryen Takvim sistemi bugün yaygın olarak kullanılan sistemdir. Elbette, Dünya-Ay sistemindeki gelgit sürtünmesi Dünya'nın dönüşünü yavaşlatır ve günü her yüzyılda yaklaşık 1,4 milisaniye uzatır. Bu da bundan yaklaşık 4 milyon yıl sonra bugünkü gibi artık günlere gerek kalmayacağı anlamına geliyor.
Görsel Kaynağı & Lisans: Classical Numismatic Group, Inc., Wikimedia
Çeviren: Osman Akman
Çeviri Editörü: Çınar Civan
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
29
NASA APOD Arşivi (Toplam) 10810
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 1098 (%10.16)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close