Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Anti-Maddenin de Madde gibi Davrandığı Kanıtlandı!

Laboratuvarda Üretilen Anti-Hidrojen, Bildiğimiz Hidrojen Gibi Davranıyor!

Anti-Maddenin de Madde gibi Davrandığı Kanıtlandı! Medium
2 dakika
7,610
Tüm Reklamları Kapat

Büyük Patlama’dan kısa süre sonra, anti-madde ve madde eşit koşullarda oluşmuştur. Ancak bugün uzay-zamana baktığımızda net biçimde yıldızların, galaksilerin ve gezegenlerin oluşum nedeni olan madde, anti-maddeden çok daha fazladır. Fizikçiler şu zamana kadar, maddenin anti-madde üzerindeki bu üstünlüğünün oluşturduğu dengesizliğin sebebini bilemiyorlardı.

Bu dengesizliğin gizemini çözmek için bilim insanları, CERN araştırma merkezindeki ALPHA deneyinde madde ve anti-madde arasındaki farkları araştırmaktalar. Nature dergisinde yayınlanan yeni makalede, araştırmalar, anti-hidrojenin, hidrojen gibi davrandığını bir kez daha ortaya koydu.

Tüm Reklamları Kapat

Madde halindeki hidrojen, atom çekirdeğinde bir proton ve etrafında bir elektrondan oluşur. Araştırmacılar, anti-hidrojen üretebilmek için öncelikle anti-proton üretmek, daha sonrasında ise elektronun antiparçacığı olan pozitronlarla bir araya getirmek zorunda kaldılar. Çalışma esnasında ilk önce, bir elektrona karşı 90.000 anti-proton ve 3.000.000 pozitron meydana oluşturmayı başardılar ve bu sayede birkaç saate kadar kendi bütünlüğünü koruyabilen yaklaşık 20 anti-hidrojen atomu elde ettiler.

Araştırma ekibi, çıkan anti-maddenin özelliklerini araştırmak için, anti-hidrojen atomlarının oluştuğu ortama lazer atımları yaptı. Anti-Hidrojen bu lazer atımlarını emerek, çekirdekte var olan pozitronların enerjisini yükseltti. Daha sonrasında pozitronlar, yükselen enerjiyi elektromanyetik radyasyon olarak serbest bıraktı ve nötr durumuna geri döndü. Bu deney anti-maddeye ait önemli bir bilgiyi ortaya çıkarttı.

Tüm Reklamları Kapat

CERN araştırma merkezi ALPHA deneyi
CERN araştırma merkezi ALPHA deneyi
CERN

1947 yılında Wills Lamb, sıradan hidrojen atomunun tam olarak aynı enerjiye sahip olan iki hali olması gerektiğini belirtti. Daha sonra araştırmalar bu olgu durumunu doğrular şekilde birkaç gözlem atomlarının içinde birkaç kuantum elektrodinamik etki meydana geldiği belirlendi. “Lamb Kayması” [Lamb-Verschiebung] denilen bu enerji seviyelerinin bölünme olgusu, hidrojen atomlarının tüm temel etkileşimler açısından anti-hidrojen atomlarına göre simetrik bir davranış gösterip göstermeyeceği hakkında mükemmel bir deney ortamı sağladı.

ALPHA deneyinde araştırmacılar Lamp Kayması oranını ilk defa belirlemeyi başardılar. Deney sonucuna göre, ölçüm hataları da dahil olarak deney atomu ve anti-maddesi arasında hiçbir fark yok.

Gelecekte bilim insanları bu deney ışığında yalnızca sonuçları tekrar test etmek istemiyor aynı zamanda başka anti-madde özelliklerini de belirlemek istiyorlar. Araştırmacılar Lamp Kayması dışındaki olguları anti-madde üzerinde daha önce denemiş ve bu ölçülerde de herhangi bir enerji tutarsızlığı görünmemişti. Böylece araştırma, aslında anti-madde ve madde arasındaki bir fark bulunmadığı argümanını güçlendirdi.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
71
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 28
  • Bilim Budur! 24
  • Muhteşem! 18
  • Merak Uyandırıcı! 16
  • İnanılmaz 12
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Umut Verici! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Welt der Physik | Arşiv Bağlantısı
  • The ALPHA Collaboration. (2020). Investigation Of The Fine Structure Of Antihydrogen. Nature, sf: 375-380. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 09:44:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8305

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Eidemüller, et al. Anti-Maddenin de Madde gibi Davrandığı Kanıtlandı!. (26 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8305
Eidemüller, D., Rose, E., Bakırcı, Ç. M. (2020, February 26). Anti-Maddenin de Madde gibi Davrandığı Kanıtlandı!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8305
D. Eidemüller, et al. “Anti-Maddenin de Madde gibi Davrandığı Kanıtlandı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Eric Rose, Evrim Ağacı, 26 Feb. 2020, https://evrimagaci.org/s/8305.
Eidemüller, Dirk. Rose, Eric. Bakırcı, Çağrı Mert. “Anti-Maddenin de Madde gibi Davrandığı Kanıtlandı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Eric Rose. Evrim Ağacı, February 26, 2020. https://evrimagaci.org/s/8305.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close