Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Annelerin Yaşam Tarzı, Çocuklarının İlk Kalp Rahatsızlıklarını Ne Zaman Yaşayacağını Önceden Bildirebilir!

Annelerin Yaşam Tarzı, Çocuklarının İlk Kalp Rahatsızlıklarını Ne Zaman Yaşayacağını Önceden Bildirebilir! Unsplash
4 dakika
1,945
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Makalenin yazarı, Vanderblit ve Massachusetts Üniversitelerinde görev yapan Dr. James Muchira, çalışmalarını şöyle özetliyor:

Çalışmamız, annelerin çocuklarının sağlıklarının birincil koruyucuları olduklarını gösteriyor. Bu anneliğe özgü etki çocukların yetişkinliklerine uzanan süreç boyunca etkili oluyor.

Önceki araştırmalar, ebeveynlerin genler ve ortak çevre/yaşam koşulları yoluyla çocuklarının sağlığında etkin olduklarını halihazırda göstermişti. Bu ise ebeveyn sağlığının çocuğun kardiyovasküler hastalık geçirme yaşıyla ilintili olup olmadığını sorgulayan ilk çalışma. Ayrıca çalışmada, her iki ebeveynin etkileri de ayrı ayrı inceleniyor.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma, Framingham Kalp Araştırması'na (İng.: "Framingham Heart Study" ya da kısaca FHS) katılmış olan 1989 anne, 1989 baba ve 1989 çocuk üzerinden yürütüldü. FHS, 1948'den beri yürütülmekte olan ve kardiyovasküler hastalıklar hakkında bugünkü bilgilerimizin çoğunu borçlu olduğumuz geniş kapsamlı bir araştırmadır. 5209 denekle başlatılan çalışmada katılımcıların hayat alışkanlıkları ve sağlık durumları her 2 ila 6 yılda bir kaydedilmiş ve kapsamı yıllar içinde arttırılarak çeşitli bölge ve ırklardan katılımcılar eklenmiştir.[1] Bizim bu yazıda sözünü ettiğimiz araştırmaya dahil edilen ve yaş ortalaması 32 olan 1989 çocuk, 1971-2017 yılları arasında kardiyovasküler rahatsızlık geliştirmeleri bakımından incelendi. Dr. Muchira şöyle açıklıyor:

Çalışmamızda çocuklar yetişkinlik hayatlarının büyük bir kısmı boyunca gözlendi ve kalp krizi ya da inmenin ne zaman yaşandığına bakıldı.
Kardiyovasküler hastalıklar (KVH) hakkında pek az şey bilinen 1948 yılında başlatılan FHS çalışması bu hastalıklar hakkındaki bugünkü  bilgilerimizin büyük bir kısmını edindiğimiz  bir projedir. Bu geniş çaplı araştırmanın tıp dünyasına yaptığı başlıca katkılara örnek olarak şunlar verilebilir: KVD'nin ana sebeplerinin ve etkili olan diğer risk faktörlerinin (menopoz, sigara kullanımı, obezite vb.) belirlenmesi ve hatta risk faktörü teriminin terminolojiye kazandırılması, sessiz kalp krizinin keşfi ve 2000'li yıllarda edinilen genomik bazlı bazı yeni bulgular.
Kardiyovasküler hastalıklar (KVH) hakkında pek az şey bilinen 1948 yılında başlatılan FHS çalışması bu hastalıklar hakkındaki bugünkü bilgilerimizin büyük bir kısmını edindiğimiz bir projedir. Bu geniş çaplı araştırmanın tıp dünyasına yaptığı başlıca katkılara örnek olarak şunlar verilebilir: KVD'nin ana sebeplerinin ve etkili olan diğer risk faktörlerinin (menopoz, sigara kullanımı, obezite vb.) belirlenmesi ve hatta risk faktörü teriminin terminolojiye kazandırılması, sessiz kalp krizinin keşfi ve 2000'li yıllarda edinilen genomik bazlı bazı yeni bulgular.
Wikimedia

Anne ve babaların kardiyovasküler sağlığı 7 faktörle olan ilişkilerine göre puanlandı: Sigara içmemek, sağlıklı diyet, fiziksel olarak aktif olmak, normal vücut kitle indeksi, kan basıncı, kandaki kolesterol ve şeker miktarları. Kardiyovasküler sağlık dereceleri de zayıf (0-2 puan), ortalama (3-4) ve ideal (5-7) olacak şeklinde 3 seviyeye ayrıldı.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar ebeveynlerin kardiyovasküler sağlığı ile çocuklarının kardiyovasküler hastalıklar yaşamaksızın geçirdikleri süre arasındaki ilişkiyi incelediler. Her çift arasındaki (anne-kız, anne-oğul, baba-kız ve baba-oğul) bağlantı ayrı ayrı analiz edildi.

Kardiyovasküler sağlıkları ideal olan annelerin çocukları, zayıf olan annelerin çocuklarına kıyasla kardiyovasküler hastalıklara ortalama 9 yıl daha geç yakalandı. Yine puanlamada zayıf seviyede olan annelerin çocuklarında ideal annelerinkine kıyasla erken kardiyovasküler hastalık gelişimi riski iki kat fazlaydı. Babaların kalp sağlığının, çocukların kalp rahatsızlığına yakalanmadan geçirdikleri süre üzerinde istatistiksel olarak belirgin bir etkisine rastlanmadı.

Dr. Muchira'ya göre annelerin sağladığı bu katkı hamilelikteki sağlık durumu ve yaşamın ilk yıllarındaki çevrenin bir kombinasyonundan oluşuyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Eğer anneler hamilelikte diyabet ya da yüksek tansiyona sahipse bu risk faktörleri çocuklarında da erken yaşta etkili oluyor. Ayrıca, genellikle çocukların birincil bakıcısının ve davranışları için rol model oluşturan kişinin de anne olduğu bir gerçek.
Sağlıklı bir yaşam biçimi anne ve çocuk için kritik önem taşır.
Sağlıklı bir yaşam biçimi anne ve çocuk için kritik önem taşır.
Unsplash

Çalışmanın bir diğer bulgusuysa, anneler sağlıksız bir yaşam sürdüğünde oğulların bundan kızlara göre daha çok etkilendiği. Dr. Muchira bu durumu şöyle açıklıyor:

Erkek çocuklar genelde kız çocuklara kıyasla daha fazla kötü alışkanlık sahibi oluyor. Bu gösteriyor ki her birey kendi sağlığından sorumlu. Anneleri nedeniyle yüksek risk yaşayan kişiler sağlıklı beslenip egzersiz yaparak bu riski azaltabilirler. Eğer bunu yapmazlarsa risk daha da artacaktır.

Araştırmanın yazarları son olarak üreme çağındaki genç kadınların ve küçük çocuklu annelerin kardiyovasküler sağlığını düzelterek nesilden nesile aktarılacak ve aslında önlenebilir olan kardiyovasküler hastalıkların önüne geçilebileceğini belirtiyor. Dr. Muchira son olarak şunları ekliyor:

Hamilelik ve doğumdan sonraki ilk yıllarda aile bazlı müdahaleler yapılmalı ki kardiyovasküler sağlık yetişkinlik dönemine kadar korunsun. Örneğin, anne ve çocuk bir egzersiz ya da iyi beslenme programına çift olarak dahil edilmeli. Çocuklar büyüyüp sağlıklı yetişkinler olduğunda hem ebeveynlerinin taşıdığı hastalıklardan muzdarip olma riskleri azalacak hem de daha da sağlıklı torunlara sahip olma şansları artacaktır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
45
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Muhteşem! 5
  • İnanılmaz 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. S. Mahmood, et al. (2014). The Framingham Heart Study And The Epidemiology Of Cardiovascular Diseases: A Historical Perspective. The Lancet, sf: 999-1008. doi: 10.1016/S0140-6736(13)61752-3. | Arşiv Bağlantısı
  • Framingham Heart Study. Research Milestones. (8 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 8 Kasım 2020. Alındığı Yer: framinghamheartstudy | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/04/2024 18:12:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9515

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Coğrafya
Ses
Parazit
Isı
Doğum
Zihin
Doğa Yasası
Astrofizik
Kişilik
Kuvvet
Yatay Gen Transferi
Böcek
Onkoloji
Hidrotermal Baca
Evrimsel Psikoloji
Köpekbalığı
Teleskop
Geometri
Kedigiller
Kuyruk
İspat
Uçma
Albert Einstein
Entomoloji
Öğrenme Alanı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. S. o. Cardiology, et al. Annelerin Yaşam Tarzı, Çocuklarının İlk Kalp Rahatsızlıklarını Ne Zaman Yaşayacağını Önceden Bildirebilir!. (11 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 16 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9515
Cardiology, E. S. o., Tek, N., Ateş, A. (2020, November 11). Annelerin Yaşam Tarzı, Çocuklarının İlk Kalp Rahatsızlıklarını Ne Zaman Yaşayacağını Önceden Bildirebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9515
E. S. o. Cardiology, et al. “Annelerin Yaşam Tarzı, Çocuklarının İlk Kalp Rahatsızlıklarını Ne Zaman Yaşayacağını Önceden Bildirebilir!.” Edited by Arda Ateş. Evrim Ağacı, 11 Nov. 2020, https://evrimagaci.org/s/9515.
Cardiology, European Society of. Tek, Nilüfer. Ateş, Arda. “Annelerin Yaşam Tarzı, Çocuklarının İlk Kalp Rahatsızlıklarını Ne Zaman Yaşayacağını Önceden Bildirebilir!.” Edited by Arda Ateş. Evrim Ağacı, November 11, 2020. https://evrimagaci.org/s/9515.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close