Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Altın Nanopartiküllü Kontakt Lensler, Renk Körlüğünü Düzeltmeye Yardımcı Olabilir!

2 dakika
1,159
Altın Nanopartiküllü Kontakt Lensler, Renk Körlüğünü Düzeltmeye Yardımcı Olabilir! Glamour
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İçine altın nanopartiküller gömülü kontakt lensler, kırmızı-yeşil renk körlüğünü düzeltmeye yardımcı olabilir. Araştırmacılar, bu yeni nesil lenslerin, şu anda mevcut seçeneklerden daha rahat, etkili ve daha güvenli olacağını düşünüyorlar.

Halihazırda pek çok çeşitliliği olsa da, en yaygın renk körlüğü türü, insanların kırmızıyı yeşilden ayırt etmekte güçlük çekmelerine neden olan türdür. Çoğunluğu erkek olan renk körleri, neredeyse her zaman günlük rutinlerine normal şekilde devam edebilirler. Bununla birlikte, belirli renkleri ayırt edememek, bazı etkinlikleri zorlaştırabilir ve insanları, örneğin araç sürme gibi bazı belirli işlerden dışlayabilir. Ayrıca renk körlüğü, günlük yaşamı da birçok küçük yönden zorlaştırabilir: bir meyvenin olgun olup olmadığını anlayamamak ve doğru renkte kıyafetler seçememek gibi...

Normal Görüş, Kırmızı-Yeşil Renk Körlüğü, Mavi-Sarı Renk Körlüğü
Normal Görüş, Kırmızı-Yeşil Renk Körlüğü, Mavi-Sarı Renk Körlüğü
WebMD

Renk körü olan insanlara yardımcı olan ilk gözlükler, 1854'te James Clerk Maxwell tarafından oluşturuldu (evet, elektromanyetizmanın babası olan Maxwell). Renkli görmeyi düzeltmek için kontakt lens kullanma fikri de yeni değil; ancak Chromagen lensler gibi önceki lensler, gözlükler kadar etkili değil. New South Wales Üniversitesi'nde optometri ve görme bilimi alanında uzmanlaşmış; fakat bu projede yer almayan Seçkin Profesör Stephen Dain şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Renkleri görme eksikliği olanlar için gözlük camları en yararlı olanıdır. Daha koyu renk tonları vardır, ancak kontakt lensler nispeten tespit edilemez.

Erimiş cama altın klorür (AuCl) eklemenin, cama kırmızı bir ton veren "kızılcık" bardağı oluşturduğu uzun zamandır bilinmektedir. Ahmed Salih ve Abu Dhabi'deki Khalifa Üniversitesi'nden meslektaşları, bu eski teknikten ilham aldılar ve yumuşak kontakt lenslere kırmızı-yeşil renk körlüğü olan kişilerin bu spektrumdaki renkleri daha iyi ayırt etmelerine yardımcı olabilecek kırmızı bir ton vermek için altın nanopartiküller eklediler.

Salih, altın nanopartiküllerin filtrelemek istenen bölgede absorbe etmeyi mümkün kılan bir yöntem geliştirmiş olmalarının yanı sıra, bu kimyasalın toksik ve reaktif olmadıkları için kullanmaya odaklandıklarını, asıl temel zorlukların üretim aşamasında olduklarını söylüyor:

Nanopartiküllerin topaklaşmasını veya toplanmasını önlemeye çalışırken, optimum malzeme özelliklerini elde etmek için nanopartiküllerin lenslerin malzemesine oranlarını optimize etmeye çalıştık.

Yeni lenslerin önemli bir avantajı, modern yumuşak kontakt lenslere çok benzemeleri ve su içerikleri sayesinde kurumalarını azaltmalarıdır. Ekip, kendi merceklerindeki ışık geçirgenliğini diğer renk düzeltici gözlük ve merceklerinkiyle karşılaştırdığında, merceklerinin de aynı derecede iyi olduğunu gördü. Profesör Dain'e göre, altın nanopartiküllerin biyouyumluluğu da lensleri çekici kılıyor:

Tek renk görme avantajı, renk tonunun mevcut olanlardan daha koyu hale getirilebilmesidir. Chromagen ile ilgili sorunlardan biri, gerçekten verimli olacak kadar koyulaştırmak için, yumuşak kontakt lense yeterince boya girmesini sağlamaktı.

Salih ve meslektaşlarının lenslerini daha geniş bir grup insanda test etmesi ve lenslerin ne kadar oksijen geçirgen olduğunu değerlendirmek için daha fazla test yapması gerekiyor. Fakat sonuçlar umut verici. Salih, sözlerini şöyle bitiriyor:

Bu tür lenslere yüksek bir talep olduğuna ve olacağına inanıyorum, çünkü konfor açısından birçok insan renkli gözlükler yerine bizimki gibi renkli lensleri tercih eder.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 8
  • Tebrikler! 2
  • Umut Verici! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Chemistry World | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 03:30:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10274

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. Albert, et al. Altın Nanopartiküllü Kontakt Lensler, Renk Körlüğünü Düzeltmeye Yardımcı Olabilir!. (20 Mart 2021). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10274
Albert, H., Mor, E., Bakırcı, Ç. M. (2021, March 20). Altın Nanopartiküllü Kontakt Lensler, Renk Körlüğünü Düzeltmeye Yardımcı Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/10274
H. Albert, et al. “Altın Nanopartiküllü Kontakt Lensler, Renk Körlüğünü Düzeltmeye Yardımcı Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Emre Mor, Evrim Ağacı, 20 Mar. 2021, https://evrimagaci.org/s/10274.
Albert, Helen. Mor, Emre. Bakırcı, Çağrı Mert. “Altın Nanopartiküllü Kontakt Lensler, Renk Körlüğünü Düzeltmeye Yardımcı Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Emre Mor. Evrim Ağacı, March 20, 2021. https://evrimagaci.org/s/10274.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close