Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Alternatif Bir Evren Bizimkini Yok Edebilir!

Alternatif Bir Evren Bizimkini Yok Edebilir!
2 dakika
3,564
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Higgs araştırmacılarına göre, eninde sonunda alternatif evrenlerden biri er ya da geç bizimkini yok edecek! Bilim insanlarının 2012'de Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda nihayet saptadığı Higgs bozonu benzeri parçacığı hatırlıyor musunuz? İşte bu parçacık, kötü haberlere gebe gibi görünüyor. Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı’nda çalışan kuramsal fizikçi Joseph Lykken’e göre, Higgs bozonunun kütlesi bize şunu gösterdi: 

İçinde bulunduğumuz evren doğası gereği kararsız yapılı ve bir noktada, bundan milyarlarca yıl sonra yok olacak.

Lykken, Boston’da düzenlenen AAAS toplantısında konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve akabinde BBC, LiveScience başta olmak üzere birçok medya kuruluşunun haberlerinde yer aldı. Lykken’e göre problem, kendi evrenimiz içerisinde her şeyi yutacak kapasitede bir alternatif evren meydana getirebilecek, vakumlu ortamdaki (boşluktaki) potansiyel kararsızlık durumu. Ancak bu felaket senaryosu, Higgs bozonuyla ilgili belirli sayılara bağlı. BBC’ye verdiği demeç şu yönde: 

Standart Parçacık Fiziği Modelimize göre, Higgs bozonunun kütlesi bilindiği takdirde yapılabilecek bir hesap olduğu ortaya çıktı.

2012'de yapılan Higgs keşfinden sonra, gerçekleşmesine tahminen on milyarlarca yıl olan potansiyel bir kuantum dalgalanması (Evrenin yok oluş devrinin başlangıç noktası sayılabilecek, ışık hızında genişleyen ve kendisinden önce ne varsa “silip süpüren”, düşük enerjili bir baloncuk) göstergesi olabilecek bir hesap yaptı. Lykken konuyla ilgili şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Alternatif evren olarak düşünebileceğimiz küçük bir baloncuk bir yerlerde ortaya çıkacak, genişleyecek ve bizi yok edecek.

Clara Moskowitz’in açıklamasına göre:

Şayet hakikaten bulunduysa, Higgs bozunun keşfi parçacıkların kütleye nasıl sahip olduğunu açıklamakla kalmıyor, aynı zamanda bu parçacığın özellikleri bilinmeden önce yapılması mümkün olamayan hesaplamaların yapılmasına da olanak sağlıyor. Örneğin; bu yeni parçacığın yükü yaklaşık olarak 126 milyar elektron volt ya da bir protonun kütlesinin 126 katı. Eğer bu parçacık gerçekten Higgs ise, kütlesi evreni uzak gelecekte bir felaketle yok olacak şekilde kararsız hale getirmek için tam olarak gereken şey gibi görünüyor. Bunun sebebi ise Higgs alanının her yerde olduğunun ve bu şekilde evrendeki mekan-zaman vakum boşluğunu etkilediğinin varsayılması.

Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı’nda kuramsal fizikçi olarak çalışan Christopher Hill ise şunları söylüyor:

Higgs’in kütlesi, vakumun ne kadar kararlı olduğuyla ilgili. Tam kritik seviyede. Bu durum ya kozmik bir tesadüf, ya da birtakım fizik kurallarının sonucu. Bu daha önceden bilmediğimiz, yeni bir şey.

İlerisi düşünülecek olursa, parçacık fizikçilerinin Higgs’in kütlesini tam olarak hesaplaması gerekiyor. Hesaplamadaki yüzde birlik bir hata dahi Lykken’in hipotezini tamamen çökertebilir. Daha fazla bilgi almak için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Korkutucu! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: io9 | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 17:04:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1012

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Dvorsky, et al. Alternatif Bir Evren Bizimkini Yok Edebilir!. (23 Şubat 2013). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1012
Dvorsky, G., Senveli, Z., Bakırcı, Ç. M. (2013, February 23). Alternatif Bir Evren Bizimkini Yok Edebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1012
G. Dvorsky, et al. “Alternatif Bir Evren Bizimkini Yok Edebilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Zeynep Senveli, Evrim Ağacı, 23 Feb. 2013, https://evrimagaci.org/s/1012.
Dvorsky, George. Senveli, Zeynep. Bakırcı, Çağrı Mert. “Alternatif Bir Evren Bizimkini Yok Edebilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Zeynep Senveli. Evrim Ağacı, February 23, 2013. https://evrimagaci.org/s/1012.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close