Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Alplerde Bulunan Sürüngen Fosilinin Kısmen Sahte Olduğu Ortaya Çıktı!

2 dakika
549
Alplerde Bulunan Sürüngen Fosilinin Kısmen Sahte Olduğu Ortaya Çıktı! Eurekalert
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

1931 yılında İtalyan Alplerinde Tridentinosaurus antiquus fosili keşfedilmişti. Araştırmacılar, başlarda bu fosilin erken sürüngen evrimini anlamak için önemli bir örnek olabileceğini düşünüyordu.

Çevresindeki kayaya karşı koyu renkte görünen vücut hatları, başlangıçta korunmuş yumuşak dokular olarak yorumlanmıştır. Bu da fosilin Protorosauria grubunun bir üyesi olarak sınıflandırılmasına yol açmıştı. Ancak fosilin biraz "garip" bir şekilde korunmuş olması, bu garip hayvanın hangi sürüngen grubuna ait olduğu konusunda birçok tartışma yaratmıştı ve fosilin jeoloji tarihindeki konumu belirsizdi.

İrlanda'daki University College Cork'tan Dr. Valentina Rossi liderliğindeki bir ekip, bu karmaşayı çözmek için fosili derinlemesine incelemeye karar verdi. Ekip, on yıllardır araştırmacıları şaşırtan 280 milyon yıllık fosilin kısmen sahte olduğunu ortaya çıkardı. Palaeontology dergisinde yayınlanan araştırmada, olağanüstü korunmuşluğuyla tanınan fosilin çoğunlukla kertenkele şeklinde oyulmuş bir kaya yüzeyi üzerindeki siyah boyadan oluştuğu gösterildi.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Fosilleşmiş olduğu iddia edilen deri, makale ve kitaplarda övgüyle bahsedilmiş ancak hiçbir zaman ayrıntılı olarak incelenmemişti. Dr. Rossi şöyle anlatıyor:

Fosil yumuşak dokular nadirdir, ancak bir fosilde bulunduklarında dış renklenme, iç anatomi ve fizyoloji gibi önemli biyolojik bilgileri ortaya çıkarabilirler. Tüm sorularımızın cevabı tam önümüzdeydi, bu fosilin sırlarını ortaya çıkarmak için detaylı bir şekilde incelememiz gerekiyordu.

Yapılan mikroskobik analiz, fosildeki dokunun ve bileşiminin gerçek fosilleşmiş yumuşak dokularla uyuşmadığını gösterdi. UV fotoğrafçılığı kullanılarak yapılan ön inceleme, numunenin tamamının bir çeşit kaplama malzemesiyle işlendiğini ortaya koydu. Fosillerin vernik veya cila ile kaplanması fosilin sergilerde gösterilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Ekip, kaplama tabakasının altında, orijinal yumuşak dokulardan anlamlı paleobiyolojik bilgiler elde edebileceklerini umut ediyordu.

Bulgular, Tridentinosaurus antiquus'un vücut hatlarının, fosilin görünümünü iyileştirmek için yapay olarak oluşturulduğunu gösteriyor. Evelyn Kustatscher şöyle anlatıyor:

Tridentinosaurus'un tuhaf bir şekilde korunması uzmanları onlarca yıldır şaşırtmıştı. Şimdi her şey anlam kazanıyor. Karbonlaşmış deri olarak tanımlanan şey sadece boyadan ibaret.

Bu, fosilin tamamen sahte olduğu anlamına gelmiyor. Yapılan analizler, fosilin arka bacak kemiklerinin kötü korunmuş olsa da gerçek olduğunu göstermektedir. Dahası, yeni analizler hayvanın sırtında, timsahların pullarına benzer, osteoderm adı verilen küçük kemiksi pulların olabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar, bu fosili çalışmalarda kullanırken dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Fosilleri dikkatlice inceleyen bilim insanları, yapılan aldatmacalara karşı evrimsel tarihimizi daha titiz bir şekilde ortaya koymaya devam ediyor. Bu fosil, modern analitik paleontolojinin ve titiz bilimsel yöntemlerin neredeyse yüzyıllık bir paleontolojik muammayı nasıl çözebileceğinin bir örneğidir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ V. Rossi, et al. (2024). Forged Soft Tissues Revealed In The Oldest Fossil Reptile From The Early Permian Of The Alps. Wiley. doi: 10.1111/pala.12690. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 08:04:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16935

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Alplerde Bulunan Sürüngen Fosilinin Kısmen Sahte Olduğu Ortaya Çıktı!. (20 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16935
Derin, U. (2024, February 20). Alplerde Bulunan Sürüngen Fosilinin Kısmen Sahte Olduğu Ortaya Çıktı!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/16935
U. Derin. “Alplerde Bulunan Sürüngen Fosilinin Kısmen Sahte Olduğu Ortaya Çıktı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 20 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16935.
Derin, Ufuk. “Alplerde Bulunan Sürüngen Fosilinin Kısmen Sahte Olduğu Ortaya Çıktı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, February 20, 2024. https://evrimagaci.org/s/16935.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close