Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

ALK Geni ve Zayıflama Üzerindeki Etkisi: Zayıflık Geni Bulunmuş Olabilir mi?

Diğer insanlar formda kalmak için diyet yaparken ya da spor salonlarında ağır spor yaparken, bazı insanlar neden zahmetsizce zayıf kalır?

2 dakika
9,125
ALK Geni ve Zayıflama Üzerindeki Etkisi: Zayıflık Geni Bulunmuş Olabilir mi? Phisician Weekly
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Cell adlı deneysel biyoloji dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, bilim insanları kilo almaya karşı etkili olabilecek ''zayıflık'' genini bulmuş olabilir.

British Columbia Üniversitesi'nde Yaşam Bilimleri enstitüsü müdürü ve aynı zamanda yine aynı üniversitede Tıbbi Genetik Bölümü'nde profesörlük görevini yürüten Josef Penninger liderliğinde oluşturulan çalışma takımı, Estonya biyobankasında (araştırmalarda kullanılmak üzere kişilerin genetik ve biyolojik materyallerin tutulduğu banka) bulunan ve yaşları 20 ile 44 arasında değişen 47.102 insanın verilerini inceledi. Daha sonra sağlıklı ve zayıf bireylerden elde edilen klinik veriler ve DNA örnekleri normal kilolu bireylerden elde edilenlerle karşılaştırıldı. Çalışmanın sonucunda bilim insanları sadece zayıf bireylerin ALK geninde görülen bir değişiklik keşfetti.

ALK geni zayıflıkta önemli rol oynuyor
ALK geni zayıflıkta önemli rol oynuyor
Pixabay

Bilim insanları tarafından ALK geninin birçok kanser türünde mutasyona uğradığı ve bu yüzden tümör oluşumuna neden olan onkojen bir gen olarak ünlendiği biliniyordu. ALK geninin kanser dışında kalan etkileri ise net değildi. Ancak bu yeni buluşla birlikte ALK geninin yeni bir zayıflık geni olarak kilo almaya direnç oluşturduğu iddia edildi.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar aynı zamanda hayvanlar üzerinde yaptığı çalışmalarda ALK geni alınmış fare ve sineklerin zayıf kaldıkları ve obeziteyi destekleyen bir diyete karşı dirençli oldukları gösterilmiştir. Bu çalışmada ALK geni alınmış bir farenin aynı besinleri yemesine ve aynı egzersiz düzeyine sahip olmalarına rağmen normal bir fareden daha az kilolu olduğu ve daha az vücut yağına sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada ALK geninin vücudun yağ dokusu oluşturmasında ve daha fazla yağ yakmasında bir payı olduğu da kanıtlanmıştır.

Bu Gen, Obeziteye Çözüm Olabilir Mi?

Araştırmacılar ALK geni üzerine odaklanmış yeni terapilerin ilerde bilim insanlarına obezite ile olan savaşlarında yardımcı olabileceğini düşünüyor. Konu ile ilgili çalışmanın başındaki isim şu şekilde konuştu;

Toplumun yaklaşık yüzde 1'ini oluştursalar da hepimiz istediklerini yeseler de kilo almayan ve metabolik olarak sağlıklı olan şu insanları biliriz; çok yemek yerler ve egzersiz yapmamalarına rağmen kilo almazlar. Herkes obezite ve obezitenin genetiği üzerine çalışıyor.

Biz de olayı tersine çevirebileceğimizi düşündük ve zayıflık üzerine çalışmaya başladık. Üzerine düşündüğünüz zaman, ALK genini kapatıp bu genin fonksiyonlarını azaltarak zayıf kalıp kalamayacağımızı görmek gerçekçi bir düşünce. ALK geni inhibitörleri hali hazırda kanser tedavisinde kullanılıyor. Biz de ilerde ALK inhibitörleri kullanabiliriz ve gerçekten de kullanmayı deneyeceğiz.

ALK inhibitörlerinin bu amaç için kullanılması için daha ileri çalışmalar gereklidir. Çalışma ekibinin ileriki çalışmalara yönelik planı ise ALK taşıyan nöronların beyini moleküler düzeyde nasıl etkilediğini bulmak.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
45
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 25
  • Umut Verici! 16
  • İnanılmaz 11
  • Merak Uyandırıcı! 11
  • Muhteşem! 7
  • Bilim Budur! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 17:15:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8775

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Press, et al. ALK Geni ve Zayıflama Üzerindeki Etkisi: Zayıflık Geni Bulunmuş Olabilir mi?. (25 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8775
Press, C., Çolak, C., Bakırcı, Ç. M. (2020, May 25). ALK Geni ve Zayıflama Üzerindeki Etkisi: Zayıflık Geni Bulunmuş Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8775
C. Press, et al. “ALK Geni ve Zayıflama Üzerindeki Etkisi: Zayıflık Geni Bulunmuş Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8775.
Press, Cell. Çolak, Canberk. Bakırcı, Çağrı Mert. “ALK Geni ve Zayıflama Üzerindeki Etkisi: Zayıflık Geni Bulunmuş Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 25, 2020. https://evrimagaci.org/s/8775.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close