Alerjik Kaşıntıya Yol Açan Gizli Bağışıklık Hücreleri Keşfedildi!
Bu haber 4 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Alerjenler her yerde bulunur, ancak fizyolojik tepkilerimiz basit olmaktan çok uzaktır. Örneğin polenler veya toz akarları, virüslerin neden olduğu soğuk algınlığı gibi öksürme, hapşırma veya boğaz ağrısını tetikleyebilir. Bazı insanlar sivrisinek ısırıklarından kaşınırken, bazı insanlar için bu durum neredeyse fark edilmeyecek kadar hafif olabilir. Araştırmacılar, bu kadar geniş bir yelpazede farklı tepkilerin neden olduğunu anlamaya çalışıyor. Massachusetts General Hospital'da klinik alerji uzmanı Dr. Caroline Sokol, yaptığı açıklamada şunları söylüyor:
Alerjenlere karşı tepki vermemiz mantıklı değil. Bulaşıcı olmadıkları için bizi rahatsız etmemeleri gerekir.
Buna rağmen, hala bizi gerçekten rahatsız ediyorlar: Amerikalı yetişkinlerin en az dörtte biri mevsimsel alerjilerden etkileniyor.
Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmada Sokol ve diğer alerji uzmanları, bu durumun nedenini öğrenmek için vücudun toz akarlarını, kedi ve köpek tüylerini veya polenleri nasıl algıladığını araştırıyor. Bu araştırma sonucunda, bağışıklık hücreleri ile sinir hücreleri arasındaki etkileşimin kaşıntıya yol açtığı bir moleküler yolak olduğu ortaya çıktı. Daha da önemlisi, fareler üzerinde yapılan klinik öncesi çalışmalarda bu yolu fiziksel olarak engellemeyi başardılar.
Bağışıklık sistemi virüsler ve bakterilere karşı ilk savunma hattı olsa da alerjenler tespit edildiğinde genellikle duyusal sinir sisteminin gerisinde kalır. Ancak, bağışıklık sistemi aynı zamanda duyusal sinir sistemiyle etkileşim kurabilir ve onu kontrol edebilir.
Daha önce alerjenlere maruz kalmamış bazı kişilerde, duyusal sinirler bu alerjenlere doğrudan tepki verebilir. Bu da kaşıntı hissine neden olur ve yerel bağışıklık hücrelerini tetikleyerek alerjik bir reaksiyon başlatır. Kronik alerjisi olan kişilerde ise durum biraz daha farklıdır. Bu kişilerde bağışıklık sistemi, duyusal sinirleri daha aktif hale getirerek kalıcı bir kaşıntıya neden olabilir.
Proteaz alerjenleri; polenler, toz akarları, bazı böcek zehirleri ve daha fazlası dahil olmak üzere çok sayıda kaynakta bulunan ve alerjik enflamasyonu tetikleyebilen çevresel proteinlerdir. Sokol, şöyle söylüyor:
Sivrisinek salyasında bizi kaşındıran şeyin ne olduğunu tam olarak bilmesek de sivrisinek tükürüğünde bir dizi enzim veya kimyasal madde bulunduğunu biliyoruz. Bu enzimlerin bazıları ise proteinleri parçalayan, birçok polen molekülüne oldukça benzeyen proteazlardır.
Sokol ve meslektaşları, bazı doğal bağışıklık hücrelerinin, duyusal nöronlarda alerjenlere tepki verme eşiği oluşturabileceğini düşünüyor. Bu hücrelerin aktivitesi, hangi kişilerin alerji geliştirmeye daha yatkın olduğunu belirleyebilir.
Yeni çalışmada ekip, çeşitli proteaz alerjenlerine maruz kalındığında yaşanan alerjik kaşıntı sırasında hangi moleküler mekanizmaların devreye girdiğini belirlemek için farklı hücresel analizler ve genetik dizileme yöntemleri kullandı.
- Çocuk Felci Aşısındaki Zayıflatılmış Virüs, Tekrar Bulaşabilecek Biçimde Evrimleşti ve Salgınlara Neden Oldu. Şimdi, Yeni Bir Aşı, Evrime Karşı Gol Atmamızı Sağlayabilir!
- Contagion: Koronavirüs Salgını Sırasında Yeniden Popüler Olan Film Ne Kadar Gerçekçi? Ve Neden?
- Bazı Aşıların Tetiklediği Nadir Kan Pıhtılaşmasına Karşı Yeni Bir Tedavi Geliştirildi!
Bu yöntemler sonucunda araştırmacılar, deride GD3 adı verilen ve tam olarak anlaşılamamış spesifik bir bağışıklık hücresinin söz konusu olduğunu buldular. GD3 hücreleri, genellikle deride bulunan çevresel tetikleyicilere yanıt olarak IL-3 adı verilen bir molekül üretiyor. Üretilen IL-3 molekülleri ise sivrisinekler gibi yaygın kaynaklardan gelen düşük seviyeli alerjenler bile olsa, kaşıntıya neden olan bazı duyusal nöronlar üzerinde doğrudan etki yaparak bu nöronları yanıt vermeye hazırlıyor. Sokol, bulguları şöyle açıklıyor:
Bu çok eski ama ilginç hücre tiplerinin, sivrisineklerin neden olduğu kaşıntıda temel bir rol oynuyor olması cidden garip. Aynı zamanda, bu hücreler kaşıntı sonrası ortaya çıkan alerjik bağışıklık tepkisi için de kritik öneme sahip. Dolayısıyla, bu GD3 hücrelerinden kaç tanesine ve ne kadar IL3'e sahip olduğunuza bağlı olarak, sivrisineklere nasıl tepki vereceğiniz de değişiyor.
Araştırma ekibi, bu sürecin belirli moleküllerin üretimini artıran ve alerjik reaksiyonu başlatan bir domino etkisi gibi işleyen bir sinyal yolu içerdiğini keşfetti. Sokol şöyle davam ediyor:
Erken tepkilerin ve erken iltihaplanmanın bir kısmı, sinir sisteminin uyandığını gösteriyor.
Farelerin deri örneklerinden IL-3 molekülünü veya GD3 hücresini farelerin deri örneklerinden fiziksel olarak çıkarılmasının ve akış sinyal yollarının bloke edilmesinin ardından fareler kaşıntı ve belirli alerjenlerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerine karşı direnç kazandı. Solak çalışmanın önemini şu sözlerle dile getiriyor:
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Bu çalışmayı heyecan verici kılan şey, artık elimizde bir yolak olması. Tam olarak hangi yolu aramanız gerektiğini söyleyebilir ve bu yola müdahale etmenin ve bu yolu engellemenin yollarını düşünebiliriz. Ancak asıl sorun, bu hücrelerin neden bazı insanlarda çarpık olup diğerlerinde olmadığını bilmememiz.
Araştırmacılar, bazı insanların neden daha şiddetli alerjik reaksiyonlar gösterdiğine dair bazı erken ipuçları elde etmiş olsa da, bu mekanizmayı tam olarak anlamak için çalışmalar sürüyor. GD3 hücrelerinin sayısı ve aktivite seviyeleri yaşa bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Ayrıca, cilt mikrobiyotasının yapısı bu reaksiyonlarda önemli bir rol oynuyor. GD3 hücreleri ise daha kuru hava gibi çevresel değişimlere karşı oldukça hassas. Sokol sözlerini şöyle sonlandırıyor:
Alerjilerin sayısı giderek artıyor ve bu sadece onları teşhis etmede daha iyi olmamızdan kaynaklanmıyor. Nedenini gerçekten çözmemiz gerekiyor ve bu konuda pek çok soru işareti var. Ancak bilim ve tıp alanını eğlenceli kılan da bu.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 9
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:17:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18534
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.