Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Alerjik Kaşıntıya Yol Açan Gizli Bağışıklık Hücreleri Keşfedildi!

4 dakika
1,141
Alerjik Kaşıntıya Yol Açan Gizli Bağışıklık Hücreleri Keşfedildi! Popular Science
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Alerjenler her yerde bulunur, ancak fizyolojik tepkilerimiz basit olmaktan çok uzaktır. Örneğin polenler veya toz akarları, virüslerin neden olduğu soğuk algınlığı gibi öksürme, hapşırma veya boğaz ağrısını tetikleyebilir. Bazı insanlar sivrisinek ısırıklarından kaşınırken, bazı insanlar için bu durum neredeyse fark edilmeyecek kadar hafif olabilir. Araştırmacılar, bu kadar geniş bir yelpazede farklı tepkilerin neden olduğunu anlamaya çalışıyor. Massachusetts General Hospital'da klinik alerji uzmanı Dr. Caroline Sokol, yaptığı açıklamada şunları söylüyor:

Alerjenlere karşı tepki vermemiz mantıklı değil. Bulaşıcı olmadıkları için bizi rahatsız etmemeleri gerekir.

Buna rağmen, hala bizi gerçekten rahatsız ediyorlar: Amerikalı yetişkinlerin en az dörtte biri mevsimsel alerjilerden etkileniyor.

Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmada Sokol ve diğer alerji uzmanları, bu durumun nedenini öğrenmek için vücudun toz akarlarını, kedi ve köpek tüylerini veya polenleri nasıl algıladığını araştırıyor. Bu araştırma sonucunda, bağışıklık hücreleri ile sinir hücreleri arasındaki etkileşimin kaşıntıya yol açtığı bir moleküler yolak olduğu ortaya çıktı. Daha da önemlisi, fareler üzerinde yapılan klinik öncesi çalışmalarda bu yolu fiziksel olarak engellemeyi başardılar.

Tüm Reklamları Kapat

Bağışıklık sistemi virüsler ve bakterilere karşı ilk savunma hattı olsa da alerjenler tespit edildiğinde genellikle duyusal sinir sisteminin gerisinde kalır. Ancak, bağışıklık sistemi aynı zamanda duyusal sinir sistemiyle etkileşim kurabilir ve onu kontrol edebilir.

Daha önce alerjenlere maruz kalmamış bazı kişilerde, duyusal sinirler bu alerjenlere doğrudan tepki verebilir. Bu da kaşıntı hissine neden olur ve yerel bağışıklık hücrelerini tetikleyerek alerjik bir reaksiyon başlatır. Kronik alerjisi olan kişilerde ise durum biraz daha farklıdır. Bu kişilerde bağışıklık sistemi, duyusal sinirleri daha aktif hale getirerek kalıcı bir kaşıntıya neden olabilir.

Proteaz alerjenleri; polenler, toz akarları, bazı böcek zehirleri ve daha fazlası dahil olmak üzere çok sayıda kaynakta bulunan ve alerjik enflamasyonu tetikleyebilen çevresel proteinlerdir. Sokol, şöyle söylüyor:

Sivrisinek salyasında bizi kaşındıran şeyin ne olduğunu tam olarak bilmesek de sivrisinek tükürüğünde bir dizi enzim veya kimyasal madde bulunduğunu biliyoruz. Bu enzimlerin bazıları ise proteinleri parçalayan, birçok polen molekülüne oldukça benzeyen proteazlardır.

Sokol ve meslektaşları, bazı doğal bağışıklık hücrelerinin, duyusal nöronlarda alerjenlere tepki verme eşiği oluşturabileceğini düşünüyor. Bu hücrelerin aktivitesi, hangi kişilerin alerji geliştirmeye daha yatkın olduğunu belirleyebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni çalışmada ekip, çeşitli proteaz alerjenlerine maruz kalındığında yaşanan alerjik kaşıntı sırasında hangi moleküler mekanizmaların devreye girdiğini belirlemek için farklı hücresel analizler ve genetik dizileme yöntemleri kullandı.

Bu yöntemler sonucunda araştırmacılar, deride GD3 adı verilen ve tam olarak anlaşılamamış spesifik bir bağışıklık hücresinin söz konusu olduğunu buldular. GD3 hücreleri, genellikle deride bulunan çevresel tetikleyicilere yanıt olarak IL-3 adı verilen bir molekül üretiyor. Üretilen IL-3 molekülleri ise sivrisinekler gibi yaygın kaynaklardan gelen düşük seviyeli alerjenler bile olsa, kaşıntıya neden olan bazı duyusal nöronlar üzerinde doğrudan etki yaparak bu nöronları yanıt vermeye hazırlıyor. Sokol, bulguları şöyle açıklıyor:

Bu çok eski ama ilginç hücre tiplerinin, sivrisineklerin neden olduğu kaşıntıda temel bir rol oynuyor olması cidden garip. Aynı zamanda, bu hücreler kaşıntı sonrası ortaya çıkan alerjik bağışıklık tepkisi için de kritik öneme sahip. Dolayısıyla, bu GD3 hücrelerinden kaç tanesine ve ne kadar IL3'e sahip olduğunuza bağlı olarak, sivrisineklere nasıl tepki vereceğiniz de değişiyor.

Araştırma ekibi, bu sürecin belirli moleküllerin üretimini artıran ve alerjik reaksiyonu başlatan bir domino etkisi gibi işleyen bir sinyal yolu içerdiğini keşfetti. Sokol şöyle davam ediyor:

Erken tepkilerin ve erken iltihaplanmanın bir kısmı, sinir sisteminin uyandığını gösteriyor.

Farelerin deri örneklerinden IL-3 molekülünü veya GD3 hücresini farelerin deri örneklerinden fiziksel olarak çıkarılmasının ve akış sinyal yollarının bloke edilmesinin ardından fareler kaşıntı ve belirli alerjenlerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerine karşı direnç kazandı. Solak çalışmanın önemini şu sözlerle dile getiriyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bu çalışmayı heyecan verici kılan şey, artık elimizde bir yolak olması. Tam olarak hangi yolu aramanız gerektiğini söyleyebilir ve bu yola müdahale etmenin ve bu yolu engellemenin yollarını düşünebiliriz. Ancak asıl sorun, bu hücrelerin neden bazı insanlarda çarpık olup diğerlerinde olmadığını bilmememiz.

Araştırmacılar, bazı insanların neden daha şiddetli alerjik reaksiyonlar gösterdiğine dair bazı erken ipuçları elde etmiş olsa da, bu mekanizmayı tam olarak anlamak için çalışmalar sürüyor. GD3 hücrelerinin sayısı ve aktivite seviyeleri yaşa bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Ayrıca, cilt mikrobiyotasının yapısı bu reaksiyonlarda önemli bir rol oynuyor. GD3 hücreleri ise daha kuru hava gibi çevresel değişimlere karşı oldukça hassas. Sokol sözlerini şöyle sonlandırıyor:

Alerjilerin sayısı giderek artıyor ve bu sadece onları teşhis etmede daha iyi olmamızdan kaynaklanmıyor. Nedenini gerçekten çözmemiz gerekiyor ve bu konuda pek çok soru işareti var. Ancak bilim ve tıp alanını eğlenceli kılan da bu.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Umut Verici! 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:33:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18534

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Alerjik Kaşıntıya Yol Açan Gizli Bağışıklık Hücreleri Keşfedildi!. (14 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18534
Derin, U., Derin, U. (2024, September 14). Alerjik Kaşıntıya Yol Açan Gizli Bağışıklık Hücreleri Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18534
U. Derin, et al. “Alerjik Kaşıntıya Yol Açan Gizli Bağışıklık Hücreleri Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 14 Sep. 2024, https://evrimagaci.org/s/18534.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Alerjik Kaşıntıya Yol Açan Gizli Bağışıklık Hücreleri Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, September 14, 2024. https://evrimagaci.org/s/18534.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close