Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Afantazinin Göz Bebeklerine Bakılarak Tespit Edilmesi Mümkün Olabilir!

Afantazinin Göz Bebeklerine Bakılarak Tespit Edilmesi Mümkün Olabilir! Healthline
1 dakika
1,250
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 6 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Göz bebeği, gözümüze ulaşan ışık miktarına göre boyutunu değiştiren bir yapıya sahiptir. Fazla ışığa maruz kalındığında küçülüp ışık miktarı azaldığında büyüyerek ortam ışığına uyum sağlayabilir. Dahası, göz bebeğinin bilişsel aktiviteler sonucu boyutunu değiştirdiği de bilinmektedir.[1]

Avusturalyalı bir grup araştırmacı, göz bebeği hareketleriyle Afantazi arasında bir ilişki olup olmadığını görmek için bir deney düzenledi.[2] Yaptıkları deneyde katılımcıları iki ayrı gruba ayırdılar. İlk grupta kendilerinin görsel imgeleme yeteneğine sahip olduğunu bildiren 42 kişi, ikinci gruptaysa görsel imgeleme yeteneğine sahip olmadığını bildiren 18 kişi yer alıyordu.

Araştırmacılar, katılımcılara gri arka plan üzerinde açık ve koyu renkli şekiller gösterip göz bebeklerinin vereceği tepkilerini gözlemlediler. Her iki grupta da katılımcılar benzer göz bebeği hareketleri sergilediler. Bu noktaya kadar her şey olması gerektiği gibi ilerliyordu. Ardından araştırmacılar deneyin can alıcı kısmına geçtiler. Bu defa katılımcılardan az önce gördükleri görselleri zihinlerinde canlandırmalarını istediler. Görsel imgeleme yeteneğine sahip bireylerin göz bebekleri büyüyüp küçülmeye devam ederken, zihin körlüğüne sahip bireylerin göz bebeklerinde kayda değer hiçbir değişim gözlenmedi.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmanın yazarları, göz bebeğinin zihinde oluşturulan görseller karşısında nasıl tepki verdiğine dair bir yorum ortaya attı. Bu yoruma göre beyinde görsel ögeleri işleyen kısım ile zihinde oluşturulan görsel imgeleri işleyen kısım hemen hemen aynı şekilde çalışıyordu ve böylece göz bebeği bu durum karşısında bir tepki oluşturabiliyordu.

Daha önce bir insanın zihin körü olup olmadığını anlamanın tek yolu, kişinin deneyimlerini aktarmasıydı ve bu yönteme ne kadar güvenilebileceği tartışma konusuydu. Fakat göz bebeği tepkisi istemsiz yaşandığından, görsel imgeleme ile arasında bulunan bu bağlantı bizlere çok daha objektif bir test imkânı sunuyor. Gelecekte yapılacak bu tarz çalışmalarla insan zihninin çalışma biçimlerine dair çok daha fazla şeyin aydınlatılacağı aşikâr.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

Bu yazımızda sözü edilen akademik makalenin yöntemi veya sonuçları ile ilgili bir sorunuz veya sorununuz mu var? Aşağıda, akademik makalenin yazarlarının iletişim adreslerini bulabilirsiniz.

Evrim Ağacı sadece bilimsel bir çalışmayı duyurmak ile mükelleftir; araştırmayı, araştırmacıları veya araştırmanın sonuçlarını savunmaz. Akademik bir makalenin sonuçlarını geçersiz kılmanın ana yöntemi, orijinal çalışmanın yöntemi, sonuçları veya tartışması ile ilgili hatalı noktaları tespit etmek ve bunu hakemli dergilerde yayınlamaktır. Bu yapılacak olursa, Evrim Ağacı o çalışmaları da memnuniyetle duyuracak ve/veya bu çalışmayı güncelleyecektir.

Makalenin Yazışmadan Sorumlu Yazarı:

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • İnanılmaz 3
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Pauline van der Wel, et al. Pupil Dilation As An Index Of Effort In Cognitive Control Tasks: A Review. (12 Şubat 2018). Alındığı Tarih: 15 Ocak 2024. Alındığı Yer: SpringerLink doi: 10.3758/s13423-018-1432-y. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ L. Kay, et al. (2022). The Pupillary Light Response As A Physiological Index Of Aphantasia, Sensory And Phenomenological Imagery Strength. eLife. doi: 10.7554/eLife.72484. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 03:45:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16504

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Böcekler
Ara Geçiş Türleri
Deniz
Epigenetik
Einstein
Kuşlar
Nüfus
Dalga Boyu
Entomoloji
Viral
Kurt
Mavi
Jeoloji
Zaman
Bilgisayar
Tedavi
Yaşamın Başlangıcı
Bilgi
Transkripsiyon
Bağışıklık
Malzeme
Ecza
Nöroloji
Fare
Bilinç
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. B. Karadirek, et al. Afantazinin Göz Bebeklerine Bakılarak Tespit Edilmesi Mümkün Olabilir!. (15 Ocak 2024). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16504
Karadirek, M. B., Alparslan, E. (2024, January 15). Afantazinin Göz Bebeklerine Bakılarak Tespit Edilmesi Mümkün Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16504
M. B. Karadirek, et al. “Afantazinin Göz Bebeklerine Bakılarak Tespit Edilmesi Mümkün Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 15 Jan. 2024, https://evrimagaci.org/s/16504.
Karadirek, Mustafa Barış. Alparslan, Eda. “Afantazinin Göz Bebeklerine Bakılarak Tespit Edilmesi Mümkün Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, January 15, 2024. https://evrimagaci.org/s/16504.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close