Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
7

Atomaltı parçacıklarda spin nedir ve nasıl hesaplanmışlardır?

Mesela Foton'un spini bir iken Graviton spini 2 bu neyi ifade ediyor ve nasıl hesaplanıyorlar?
2,509 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gencay Kaan Polat
Fizik meraklısı

Spin dediğimiz kavram, esasen parçacıkların içsel açısal momentumunun bir ifadesidir. Spin'i kısaca şöyle açıklayabiliriz: bir parçacığın 360 derecelik yani tam bir dönüş esnasında kaç defa ilk konumuna geldiğini ifade eden değer. Mesela elektronlar için bu değer 1/2'dir, yani bir elektronun dönmeye başladıktan sonra tekrar başlangıçtaki rotasyonuna dönmesi için 720 derecelik bir dönüş gerekir. Sorunuzda örnek verdiğiniz parçacıklardan graviton içinse 360 derecelik bir dönüş bitene kadar iki defa başlangıçtaki rotasyonuna döndüğünü söyleyebiliriz. Parçacıkların spinleri ilk olarak Stern-Gerlach cihazı denen bir alette hesaplanmıştır. Daha doğrusu keşfedilmiştir ancak işin ilginç yanı Stern-Gerlach deneyi spin'i veya açısal momentumu bulmak için tasarlanmamıştı. Bu deneyde homojen olmayan manyetik alanlar kullanılmış ve parçacıkların bu manyetik alandan sapmalarının yukarı veya aşağı yönde olabileceği görülmüştü. Aşağı ve yukarı spin ilk buradan ortaya çıkmıştır. Bu nedenle parçacıkların spinlerinin manyetik alan etkileşimlerinden kaynaklanan bir açısal momentum olduğunu ifade etmek yanlış olmaz, ancak şu unutulmamalıdır ki spinler esasen matematiksel modellemelerdir ve bize parçacığın türü, etkileşimleri hakkında çeşitli bilgiler sunar. Standart modelde Fermiyonlar buçuklu bir spine sahip madde parçacıklarıdır, Bozonlar ise tam spin sayılarına sahiptir ve kuvvet taşıyan parçacıklar olarak adlandırılır.

746 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Richard Feynman. (1963). Feynman's Lectures.
  2. Roger Penrose. (2004). The Road To Reality.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close