Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
M. Oguz Dişli
Üye 18 Kasım 2020
1

Bir sırada bekleyen insanlardan biri önüne bir kişinin geçmesine izin verdiğinde neden insanlar aslında kendileri de gerilediği halde tepki vermez?

Bunun psikolojide bir cevabı var mı?
418 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi 19 Kasım 2020

Merhaba.Yıllar evvel benim de aklıma takılan bir soru.Cevabını bulduktan sonra @Evrim Ağacı facebook grubunda paylaşmıştım.Aklımda kalan bilgi kırıntılarıyla yanıtlamaya çalışayım.

..-Bilişsel uyumsuzluklar ikna edicilerin kolaylıkla sömürebildikleri şeylerdir.Fotokopi kuyruğunda beklerken acele eden birini düşünün.Harvard'dan ruhbilimci Ellen Langer on kişiden altısının yani yarısından fazlasının,birisinin kendisine "Affedersiniz,yalnızca beş sayfa fotokopi çektireceğim,makineyi kullanabilir miyim?" dediğinde,buna itiraz etmedikleri bulgulandı.Mazeret akıllarına yatmasa bile soruyu soran kişinin öne geçmesine izin veriyorlardı.Peki,neden? Bunun bir nedeni,çoğu kişinin çatışmadan kaçınmak istemesi ve bu yüzden de karşı çıkmak istememesidir.Uysalızdır,çünkü "Hayır" demek rahatsızlık vericidir.Sinirleri bozulabilir ancak çatışmaya girecek kadar değil.Yapılan diğer bir deneyde "Affedersiniz,yalnızca 5 sayfa fotokopi çektireceğim makineyi kullanabilir miyim? Çok acelem var" dediğinde ise 10 kişiden 9'u yine öne geçmesine izin vermişlerdir ancak burada kişinin mazeret bulmasını gerekçelendirildiği için kişinin mazeret bulmasına yardımcı olur.Bu nedenle daha çok kişi yardım etmeyi seçer. Kaynağım Evcilleştirilmiş Beyin isimli kitaptır.Ayrıca o kitabın da yararlandığı bilimsel makaleyi kaynaklara bırakücüyüm.Bilimle kalın :)

Tüm Reklamları Kapat

146 görüntülenme

Kaynaklar

  1. E.Langer. (2020). Rethinking The Role Of Thought In Socıal Interactıon. Semantıc School. doi: 10.4324/9780203780978-3. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close