Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Can Pınar
Üye
3

Antik yapılar ve şehirler neden yer altına gömülürler?

Keşfedilen antik yapıların ve antik şehirler genellikle yer altından kazılarla çıkarılmaktadır. Normal şartlarda yer üstünde olan yapılar neden ilerleyen zamanlarda toprak altında kalmıştır?
5,077 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Antik şehirlerde üst üste yapılanma yaygındır. Yapılanma için seçilmiş yer genellikle su kaynağı yanında olmak veya korunaklı bir tepede olmak gibi bir avantaja sahip olur. Bu sebeple şehir istilaya da uğrasa, yangın, deprem veya sel gibi bir doğal afetle de karşılaşsa yeni yapılanma eski yerleşim alanı üzerinde yükselir. Bu katmanlı yapıya örneklerden beri Çanakkale Truva'dır. Şehrin depremlerin ve savaşların etkisiyle defalarca zarar görüp yeniden aynı alan içinde yapılanarak kat kat çıkıldığı görülmekte.

Istanbul'da da benzer şekilde yapılanmalar var. Örneğin Istanbul Sultan Ahmet Meydanı'nda bulunan Hipodrom denilen anıtsal taşların bulunduğu alan Sultan Ahmet Cami'sinin temeli için kazılan alanın harfiyatıyla doldurulmuş ve anıtsal taşlar çukurda kalmıştır. Yine Haliç, Üsküdar ve Kadıköy'de taş devrinden kalma yerleşim izlerine rastlanmakta ve Istanbul şehri de aynı yerde bin yıllardır üst üste yapılanmaya devam etmekte.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun dışında terk edilmiş şehirler var. Bu şehirler zaman içerisinde sahip olduğu avantajı kaybetmiş (örneğin kuraklık sonucu) ve zamanla üstü doğal yollarla (kum fırtınası, toprak kayması vs) kapanmış.

Bir dönem Göbeklitepe için bilinçli olarak toprakla doldurulmuş ve terk edilmiş gibi bir yorum yapılmıştı ama bunun doğru olmadığını savunuyor arkeologlar. Biraz Göbeklitepe'yi gizemli, mistik yapıp turist çekmek için bir Kabe imajı yaratılmaya çalışıldı anlaşılan. Ama gerçekte Göbeklitepe'nin nerdeyse %2'lik bir kısmının sadece açılmış olduğu ve aslında yerleşim yeri olarak kullanılmış olduğu ve yine çeşitli katmanlarının olduğu düşünülüyor.

Arkeolog Mesut Alp'in YouTube kanalında arkeoloji ile ilgili güzel yayınlar bulabilirsiniz.

1,088 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Alp. Göbeklitepe'den Karahantrpe'ye Ilk Yerleşim Yerleri. (15 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 2 Kasım 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close