Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Neden genel olarak kadınların saçları uzun, erkeklerinki kısa?

Büyük ihtimal kültürel nedenlerden ama cinsel seçilime de büyük ölçü de etkisi var. Biri beni aydınlatırsa sevinirim.
2,742 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Uzun saçın evrimine dair teori şöyle: Sahra altı Afrika'da saç uzunluğu fazla olmayan çok sayıda kabile var (Koisanlar, Mende halkı vb.). Buna rağmen, çoğu insan grubunda uzun saç estetik olarak algılanıyor - çocukluktan itibaren kendini belli eden bir özellik bu. Kısa saçlı grupların bazılarında kadınlar saçlarını süslemeye ve uzun göstermeye gayret ediyorlar. Uzun saçın, kuzeye doğru göç eden topluluklarda cinsel seçilim baskısı yüzünden ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Yiyecek toplamak zorlaştığından ve avlanmanın erkekler için zor ve hayati tehlike arz eden bir iş olması nedeniyle, bir anlamda erkekler eş olarak kıymete biniyor; buna karşılık, çok eşlilik masraflı hale geliyor. Dolayısıyla erkeklerin ilgisini çekebilen uzun saçlı kadınların üreme şansları artıyor. Bu baskı, Buzul Çağı'nda Avrasya bölgesinde zirveye ulaşıyor ve saçın evrimi görece yakın bir geçmişte tamamlanıyor. Kadınların saçlarının giderek uzaması, erkeklerin saç uzunluğunu da etkiliyor haliyle.

Bu senaryoda dikkat çeken kısım, uzun saçın görece kısa bir sürede, yer değiştirme sonucu yoğunlaşan bir cinsel seçilim baskısıyla, yani doğrudan ve tek başına estetik kaygıların etkisi olmadan gerçekleşmesi.

Kadın bedeninin genel evrimi ve diğer primatlardan ayrılan özellikleri de benzer şekilde açıklanabilir. İki ayak üzerinde yürümemizle de bağlantısı var tabii. Toplumların aldığı şekle göre, uzunluğun haricinde, saç bakımına ve süslemesine ayrılan kaynak(lar) da statü sembolü işlevi göreyor.

Tüm Reklamları Kapat

40 bin - 25 bin yıl öncesi arasında gerçekleştiğine dair. Afrika'dan kuzeye göçün başlamasıyla, iki ana grubun Avrupa ve Asya yönlerinde ayrılmaları arasında saç uzamasının tamamlandığı tahmin ediliyor, çünkü iki izole grupta da uzun saç görülüyor. Buzul Çağı'nın zirvesinde popülasyonlar tamamen izole olmuşlar. 25 bin yıl öncesinden buzulların eridiği döneme kadar, daha ılıman Atlantik-Avrupa iklimi, daha fazla nüfusa ve çeşitli saç ve göz rengi mutasyonlarının yayılmasına izin verirken, daha zor Sibirya koşullarında nüfus artamadığı için aynı çeşitlilik ortaya çıkamamış. İklimin yumuşamasıyla bölgeye güneyden gelen Asyalılar yerleşmiş. Asya'da (ve devamında Amerika'da) bu nedenle, soğuk iklimin varlığına rağmen, fazla açık saç ve göz rengi görülmüyor.

Özetle: İlk fazda (Afrika'dan çıkış, Buzul Çağı'nın ortası: 40-25 bin yıl öncesi) avcılığın beslenmede öne çıkmasıyla kadınlar üzerinde cinsel seçilim baskısı oluşmuş ve uzun saç hızla yaygınlaşmış. İkinci aşamada (25-15 bin yıl öncesi) izole olan Avrupalılar'da uzunluğa ek olarak farklı şekiller ve renkler eklenmiş.

339 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close