Bu durum Flynn etkisi olarak açıklanıyor. Zeka araştırmaları alanında uzmanlaşmış 75 kişinin 2017'de yaptığı bir araştırmaya göre, daha iyi sağlık koşulları, daha iyi beslenme, daha iyi eğitim ve iyileşen yaşam standartları Flynn etkisinin dört ana sebebi. Genetik değişikliklerin bir etkisinin olduğu görülmemiştir.
James Flynn verdiği örneklerde insanların hipotetik düşünmeyi kazandığını gösteriyor. Dedenize "kutuplarda yaşayan hayvanlar güneş ışığını alamadığı için kürkleri beyaz oluyormuş; kutuplarda yaşayan ayılar da beyaz kürklü müdür?" diye sorsanız size "ben sadece kahverengi kürklü ayı gördüm, başka bilmem" diyecektir. Bundan 100 yıl önce köpekle tavşanın ortak yanı nedir sorusuna "köpekle tavşan avlanır" cevabı alabilirdiniz bugün ise"ikisi de evcil hayvandır, memeli hayvandır" şeklinde yanıt alabilirsiniz. Düşünce alışkanlığı değişiyor, bazı farklar olduğu doğru.
Ayrıca da şu var; tek tip oyuncak verilen cevresinde nesne cesitliligi az olan cocuklar bir sopayi ok ya da kılıçtan başka şekillerde kullanmayı pek akıl edemezken cevresinde nesne cesitliligi fazla olan cocuklarin basit bir sopayla bile daha innovatif oyunlar sergiledigi gosteriliyor. Bununla ilgili bir calisma da var. Gröland Paleoeskimo yerlesimiyken sonradan Thule gruplarinin idaresine gecmesiyle avcilik ve avcilikta kullanilan aletlerin cesitliliginde artis ve ileriki nesillerde inovasyonda artis gozleniyor.