Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mehmet Yayla
Mehmet Yayla
13K UP
Üye
6

COVİD-19 ya da diğer viral hastalıklarda, ilk bulaşmanın çok daha fazla sayıda virüs ile gerçekleşmesi hastalığın daha ağır geçmesine neden olur mu?

Bazı kaynaklar ve uzmanlara göre, COVID-19 eğer başlangıçta yüksek sayıda virüsün vücuda girmesiyle bulaştıysa, hastalık daha ağır geçebiliyormuş. Bu her zaman geçerli mi? Nedeni, bağışıklık sisteminin tepki verecek süre bulamaması mıdır? Bu durum sağlık uzmanlarının aldığı riski arttırır mı?
855 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Eylül Er
Eylül Er
11K UP
Öğrenci

Merhabalar, öncelikle konuyla ilgili araştırmalar sürdürülmekte çünkü özellikle SARS-Cov-2 virüsü hapşurma, öksürme (kısaca damlacık yoluyla) ile havadan bulaşan bir virüs ve herhangi biri hapşurduğunda veya öksürdüğünde havaya kaç tane virüs bıraktığı bilinmemekte.

Bazı araştırmalarda virüs miktarının önemi vurgulansa da biliyoruz ki virüsler çok hızlı self-replacing (kendi kendine çoğalabilme) yapabildikleri için bir tanesi bile vücudunuza girdiğinde virüsle savaşacak yeterli bağışıklığa sahip değilseniz eğer kendi kendini hızla çoğaltıp saatler içerisinde miktarını binlere çıkartıp çeşitli organlarınıza yayılım gösterebilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu nedenle de virüs miktarının önemini vücudumuza girdikten sonra daha hızlı yayılım gösterebileceğini düşünerek yadsıyamayız. Bir araştırmaya göre de vücudunuzda ne kadar çok virüs varsa bulaştırma oranınız da o kadar artıyor.

Bir diğer unsur da virüsleri bağlandığı reseptörleri çeşitliliğidir. SARS-Cov-2 için konuşacak olursak ACE-2 reseptörüne bağlandığı için vücutta bu reseptörün miktarıyla da yayılımını doğru orantıda kabul edebiliriz. Bu sebeple genellikle akciğerlere indiğinde virüsün etkisini azaltmak oldukça zorlaşıyor.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Stat. (7 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 7 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Newscientist. (7 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 7 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close