Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ogion Guin
Üye
1

Akıllı tasarım ve kendiliğindenlik tartışmalarının metodu sizce nasıl olmalıdır?

Genelde akıllı tasarım ve kendiliğindenlik temelli tartışmalar konu olduğunda,tartışmanın ilerleyiş şekli;hep bir sonrakinin cevabını,bir öncede belirleyerek,olguların ;kendi içinde ya da daha büyük bir durumun bir parçası olarak sonuca bağlandığı metod sorunlu bir düşünme şekli olabilir mi?... :)
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ekrem Arslan
Ekrem Arslan
1,883 UP
Lise Öğrencisi
  1. Akıllı tasarım ve kendiliğindenlik tartışmalarının metodu sizce nasıl olmalıdır?

 İlk önce kişilerden anahtar kavramların tanımlarını yapmaları istenmelidir. Aksi taktirde örneğin evrende bir düzen olduğu hipotezini savunan ve bu hipoteze karşı çıkan kişinin tanımları farklı olabilir. Açacak olursak:

 Düzen, bahsi geçen yerdeki her elemanın kişiye en çok yarar sağlayabileceği şekilde konuşlanmış ve odaklanmış olması olarak tanımlanabilir. Ya da her elemanın kendi yararına(Burada yarar elemanın varlığını korumasıdır) olacak şekilde konuşlanması olabilir. Veyahut her elemanın göze estetik gözükecek şekilde konuşlanması da olabilir. Ve hatta elemanların belli bir döngü içinde yenilenmesini de düzen olarak tanımlayabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

 Kişilerin bilim ile alakadar olması gerekmektedir. Bilim ile alakadar olmayan birine yapay zekadan bahsederek bilinç argümanın yanlışlığını ispatlamaya çalışırsanız size "Hadi göster o zaman." gibi 10 dakikalık tartışmada 1 saatlik videoyu izlemeyi öneren kişiler ile karşılaşırsınız. Bu "Hadi göster o zaman." cümlesi bilimlerin yarısını çöpe atmak demektir. Bu yüzden ikinci metot yeterince bilgi sahibi olmayanlar ile tartışmaya bile girmemek. Zaten birinci metot bu kişileri kolaylıkla açığa verecektir.

     2.Her şeyin belirli ve ya tesadüf olması dışında nasıl bakmalıyız?

Tüm Reklamları Kapat

 Benim determinist düşünce sahibi bir birey olarak temel hatanın evrenin varoluşu için bir amaç sonuç ilişkisi kurulmaya çalışılması olduğunu düşünüyorum. Kurulması gereken ilişki sebep sonuç ilişkisi, yani gerçekleşmiş olaylar üzerine yorum yaparken bu olaylara bir amaç vermek gariptir. Örneğin bir ay boyunca dışarı ıslanma korkusu ile çıkmadınız ve cesaretinizi toplayıp çıktığınız gün yağmur yağdı. Bu garip tesadüf tabi ki sizi doğal olarak sanki yağmur sizin ıslanmanız için yağmış gibi hissettirebilir. Peki bu ne kadar mantıklıdır? Yağmur gibi büyük kitlelere etki eden bir hava olayını kendinize atfetmek manasızdır. Bu tür bir durumda "Hava durumuna bakmadığım için yağmura yakalandım." diyebilmek bu kadar zor olmamalı. Kısacası olaylar belli bir amaç gerektirmez. Her olay bir sonrakinin sebebi öncekinin sonucudur.

     3.Genelde akıllı tasarım ve kendiliğindenlik temelli tartışmalar konu olduğunda,tartışmanın ilerleyiş şekli;hep bir sonrakinin cevabını,bir öncede belirleyerek,olguların ;kendi içinde ya da daha büyük bir durumun bir parçası olarak sonuca bağlandığı metod sorunlu bir düşünme şekli olabilir mi?... :)

 İletişim çağında olduğumuzdan ve kullanılabilir argümanların kısıtlılığından kaynaklı olarak belli önceden öğrenilmiş argümanların iki taraf için de mükemmel olarak kabul edilmesi bu soruna yol açmaktadır. Bu tür tartışmalarda özgün olunmalıdır çünkü eğer bu tür tartışmalara sıkça giren bir kişi ile tartışıyorsanız klasik diyebileceğimiz bütün argümanları ezberlemiş ve adeta bağışıklık kazanmış bir kişi olacaktır. Bu yüzden üçüncü metot da tekrara düşmemek özgün olmaktır.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close