Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Akharman
Emre Akharman
11K UP
Üye
6

Dile yatkınlık genetik midir?

614 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji öğrencisi

Merhaba. Evet genetiktir, ama hayır, sadece genetik değildir. Öncelikle bir perspektif edinilmesi adına genetik kavramına bakalim.Şimdi genetik olarak kesinlik değil yatkınlık vardır. Mesela, ailesinde şizofreni tanısı konmuş birden fazla kişi var ise o ailede yeni doğmuş bir bebeğin ileride şizofren olma ihtimali yüksektir, yani meyillidir.Nereye varacağım, genetik oran elbetteki bir muktesebata maliktir, lakin çevresel faktörler de bir o kadar önemlidir. Konuyla ilgili olarak aşağıya bir kitap bırakacağım ivedilikle okumanizi tavsiye ederim.Mesela ben; ben Turkiyede 10 yıldır ikamet ediyorum. 10 yil once başka bir ülkenin vatandasi idim; anadilim de farkliydi.Buraya gelince birkaç yıl cümle kuramadim, çok zorlandım. Ama zaman içinde Türkceye hakim oldum ve yabancı olduğumu söylediğinde kimse artık inanmiyor.Bunun yanında Rusca, Azerice, Ingilizce, Kürtce, gibi dillerde kendimi ifade edebiliyorum.Genetik olarak ailemde böyle birisi mevcut degil.Benim olayimda genetikten cok cevresel faktorler etkisi mesela.Annem hala türkçe konuşmakta zorlanir.Burada esas nokta, zannediyorum dile maruz kalmak ve onunla yaşamak.Bir de yaş çok önemli. 20 yaşından sonra beyin gelişimini tamamliyor.Gelişimden ziyade esnekliğini kaybediyor desek daha dogru olur sanırım.Düşündüm de bu son ifade de doğru değil sanırım. Çünkü yeni çalışmalar beyin esnekliğinin devam ettirilebilecegi yönde.Ama 20 yaşından sonra beyindeki sistem rayına oturuyor diyelim daha dogru olsun; şimdilik en doğrumuz bu sevgiler :)

372 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kitap Bu.. (23 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 23 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close