Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sude Öztürk
Sude Öztürk
14K UP
Üye
2

Damak tadı dediğimiz şey nasıl oluşur?

Genetik midir yoksa psikolojik olarak mı şekillenir? Geliştirilebilir veya değiştirilebilir midir?
2,875 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Damak tadı dediğimiz besin tercih yönelimleri, sütten katı mamaya geçişle birlikte oluşmaya başlar. Temelde besin tercihini bağırsak florası belirlediği için, katı mamaya geçişte neyin kullanıldığı bebeğin gelecekteki beslenme alışkanlıklarını BELİRLEYİCİ öneme sahiptir. İleri yaşlarda tabii ki bagırsak mikroorganizma dağılımı doktor kontrolünde sağlıklı hale getirilip değiştirilebilir. Ancak bu çoğu zaman bireyler için neredeyse imkansız gibi algılanmakta, alışkanlıklar bırakılamamakta.

Besin yönlelimi, bir yemeği sevme gibi dürtülerimizi belirleyen, mikroorganizma yoğunluğu çok yüksek oranda. Çünkü besinlerle bizim kadar flora da besleniyor. Bugün 2. beyin bağırsaklar iken, bağırsaklara etki eden flora da 3. beyin olarak tanımlanmakta medikal anlamda. Yani bir yemeği biz sevmiyoruz, onlar istediği için yemek istiyoruz. Damak tadı dediğimiz de temelde hangi tür bakteri yoğun ise, onların istediği besinleri seviyor olma halimiz aslında.

Tüm Reklamları Kapat

Diyetlerin işe yaramıyor olması, hızla bozulmasının temel nedenlerinin başı, diyetin değişmesine rağmen FLORANIN AYNI KALMASI. Kişinin ani diyet değişiklikleri, floranın aynı besinleri daha çok istemesi gibi bir arzu duvarına çarpması demek olduğu için kişi direnememekte çoğu zaman. Bu nedenle yaşam tarzı değişikliğinden bağımsız bir diyet, kilo kontrolü vs düşünülmemeli.

525 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (14 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Zeynep Thye
Zeynep Thye
29K UP
Bilgisayar Mühendisi, Araştırmacı

İki şekilde de gelişir. Basit bir örnek olarak ülkemizdeki misafirlerin restoranlarına uğramaktan hoşlanmayız, yemekleri ve sosları bize farklı gelir ve bunu sevmeyiz.

Bu psikolojiktir, bir önyargıdır. Tat tomurcukları dil haritasının ima ettiği gibi kesin bir şekilde özelleşmemiş olabilirken, bazılarının bazı kimyasallara diğerlerinden daha güçlü tepki verir. Örneğin, bazıları tuza daha çok tepki verirken, diğerleri acıya veya tatlıya daha fazla tepki verir. Bu dil haritamızla alakalıdır. Psikolojik olarak ise yetiştiğimiz bölgeye bağlı. Doğudaki insanlar acıya alıştıklarından acıya pek tepki vermezler ama batıdaki insanlar acıyı çok fazla hisseder gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Damak tadımızın olmasının esas sebebi, yemeklerin yutulmasını teşvik etmek ve potansiyel zehir veya toksinlerin tüketimini önlemektir. İnsanlar da dahil olmak üzere hayvanların tat tercihleri ​​geliştirdiğine şüphe yoktur. Yani, belirli yiyecek türlerini başkalarına tercih edeceklerdir. İlginç bir şekilde, tat tercihi çoğu zaman vücut ihtiyaçları ile bağlantılı olarak değişir. Yiyecek tercihleri ​​ve tiksintileri tat duygusunu içerir, ancak bu fenomenler kesinlikle merkezi sinir sistemi aracılığıyla gerçekleşir.

813 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Vivo. (9 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 9 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Ecpi University. (9 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 9 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close