Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sarp Ünal
Üye
7

Yumurtlamadan doğurma nasıl evrimleşti?

471 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Murat Koyun
Murat Koyun
11K UP
Öğrenci-Okur-Yazar

Memelilerin ilk örnekleri sürüngen olan Synapsid'lerin evrimleşmesiyle birlikte gerçekleşmiştir. Daha sonrasında Triassic dönem sonu (yaklaşık 251 milyon yıl önceye dayanan) Therapsida, yani memeli benzeri sürüngenlerin evrimleşmesiyle birlikte ortaya çıktıkları fosil kayıtlarıyla birlikte doğrulanmıştır. Bu çalışmalarda elde edilen önemli bulgular, diş, çene, kafatası kemiklerinde (postcronial bones) öne çıkan farklılıklardır. (Örneğin sürüngenlerin alt çenesinde 4, memelilerin ise 1 adet kemik bulunması gibi). Triassic dönem sonunun ilk memelilerinin en belirgin özellikleri kompleks çiğneme karakteristiği (complex syndrome of masticatory characters), azıdişi feveranı, ısırma plağı(yüzeyi) ile açıklanır. Bu bilgiler ışığında, Mezozoik zamanın dişlenme(diş çıkarma), altında yatan en önemli gelişmeler olarak kayda geçmiştir. Çevresel faktörlere gelecek olursak, bilindiği üzere sürüngenler soğukkanlı canlılardır, yani vücut sıcaklıklarını sabit tutmak için dış faktörlere dayanarak hareket ederler. Memeliler ise sıcakkanlı ve vücut sıcaklıklarını tüy veya yağ depolama gibi özelliklerle sabit tutmaya çalışırlar. Bu da gün içerisinde vücut sıcaklıklarını sabit tutmak için daha fazla besin almalarına ve aktif bir hayata yol açar. Daha aktif bir metabolizma vücuda daha fazla oksijen alımı ve böylece daha geniş akciğer ve daha geniş bir diyafram, daha fazla odacıklı bir kalp ve sonuç olarak daha etkin bir dolaşım sistemi ile sonuçlanır. Buna ek olarak sürüngenlerin üremesi ile dış ortama yumurta bırakılması söz konusudur. Bu da yavrunun korumasız, tehlikeye açık bir gelişimi riskine neden olur. Ancak yeni memelilerde ise bu durum yavrunun anne karnında daha korunaklı bir ortamda gelişmesine olanak verir. Bilim adamları bu konuyu yavrunun enerjisinin dışarıda savunmasız ve avcılara açık bir halde kalmasının tam tersine, anne karnında,fizyolojik gelişime daha fazla katkı sağladığına dair saptamalar yapmıştır. Bu örnekler zaman içerisinde memeli atalarının hem daha komplike canlılar olmasına hem de beyinsel gelişmelerine daha fazla katkı sağlamalarına neden olmuştur. (İleri okuma için kaynak link olarak belirtilmiştir.)

Tüm Reklamları Kapat

134 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Mammals From Reptiles: A Revief Of Mammalian Origins. (7 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close