Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Aysenur Acar
Aysenur Acar
1,330 UP
Üye
5

Hiç olmak var olmaktan daha mı iyidir?

491 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Turkiye Uzay
Turkiye Uzay
10K UP
Turkiye Uzay

Öldükten sonra bütün bilincimiz kapanır ve yaşam sona erer. İmtihan, sırat köprüsü, cennet, cehennem yoktur. Yok olur gideriz. İnsanlar bu yok olmaya dayanamadıkları ve hatırlanmak için kimisi kitap yazar, kimisinin maddi durumu iyi ise kendi adına okul açar vb. Öldükten, yok olduktan sonrada hatırlanmak isterler.

Bu imkana sahip olamayanlar öldükten sonra akrabaları tarafından bir süre hatırlanır. Akrabalarıda öldükten sonra mezar yerleri bile bulunamaz hale gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Sende istersen bir kitap yazıp yayınlatabilirsin. Maddi durumun iyi ise adına bir okul açabilirsin. Adına vakıf kurabilirsin. Adına bir çeşme yaptırabilirsin vb.

Bir yüz sene sonra hiç birimiz bu dünyada yokuz ve hepimiz yok/hiç olacağız. Çok da fazla sıkma canını derim.

Çalış, eğlen, gez , dolaş hayatın keyfini çıkar. Gezdiğin dolaştığın yerlerin fotolarını çekip twitter, instagram, facebooktan atarsan bizlerde bakarız.

180 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. İhtiyaçlar. (3 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 3 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Bu soruyu kendi şartlarına göre varlığa çıkmış bir bilinç olarak soruyoruz. Oysa OLMAMAnın ne demek olduğu hakkında en ufak bir öngörümüz bile olamaz. Çünkü bir zamanlar yoktuk, ve o dönem için hiçbir bilgimiz yok. Bu yüzden iyilik hiyerarşisi kurmak teorik olarak, karşı değerin olmaması çelişkisiyle karşılaşarak geçersizleşiyor.

Bu yüzden soruya ÖZNEL - duygusal ya da mantıksal açıklama getirilebilir. Genellenemez.

Tüm Reklamları Kapat

Öncelikle ölüm sonrası hakkında hiçbir bilgimiz yok, öncesi hakkında olmadığı gibi. Hiçbir öngörüde bulunmamız söz konusu değil ölüm sonrası ve öncesi için.

Bu yüzden yok olup gideceğiz, ya da kesin ahiret var gibi kutuplaşmış yaklaşımların altı boş. Bunlar biz istediğimiz için inanmayı seçtiğimiz uydurduğumuz seçenekler. Oysa bizim inanmak istediklerimizin tamamen dışında bir evrende ve şartlarda varlık sergiliyoruz. Hiçbirşeyden haberimiz yok henüz neredeyse. Bu yüzden kesin, net üst perdeden konuşmaların gerçekle karşılaşması hızlı bir buharlaşma - süblimleşme ile son bulması kaçınılmaz. Bizim kendimize göre ürettiğimiz her düşünce gerçek karşısında komik duruma düşerek karikatüre dönüşür.

Tüm Reklamları Kapat

Burada şöyle bir şey var ki, seçmediğimiz bir varlık deneyimindeyiz. Karakter yapımız dahil, hiç bir özelliğimizin kökeni bize ait değil. Sadece keşfedip anlamaya çalışıyoruz. Kendini tam olarak anlayamamış bir varlığın evren yaşam, yaşam öncesi ve sonrası hakkında ahkam kesmesinin geçersizliği anlaşılmaz zorunda. Nasılsa yok olacağız ne istiyorsan onu yap mantığının çocuksu bir avunma yöntemi olduğu, yaptığımız herşeyin önce kendimizi, sonra bizim dışımızdaki varlıkları hatta evreni etkilediğini bilerek, canımız ne istiyorsa yapalım diyemeyecek derecede gelişmiş zihinlere sahibiz. Hiçbir gelişim süreci bunu önermez. Kendimizi avutmaya çalışacak durumdan, kendimizi anlamaya çalışacak seviyeye geçmek zorundayız. Bu cümleyi tekrar etmek istiyorum.

Kendimizi avutmaya çalışacak durumdan, kendimizi anlamaya çalışacak seviyeye geçmek zorundayız.

İşte o zaman var olmaya anlam yükleyebilir, var olmama üzerine olası teorik yaklaşımlar üretebiliriz. Göreceğiz ki, varoluşsal düşünce, bir zihnin ulaşabileceği en sofistike en ileri sorgulama düzeyi. Böyle bakabilmek ve kendini deneyimleme çabası, hiçbir başka referans varoluş yokoluş düzeyi ile ölçülemez.

Biz diğer varoluş düzeylerini (ya da yokluk düzeylerini) bilmiyoruz. Bu yüzden karşılaştırma yapamayız. Aynı nedenle, içinde bulunduğumuz varlık düzeyini en iyi şekilde deneyimlemek değerlendirmek, gelişime araç yapmak zorundayız. Evrimsel süreçlerin tek hücreden yüksek yapılı canlıların ortak bilincine kadar gitmesi (bu sadece bizim anlayabildiğimiz kısmı) gibi, belki de gelişim bizim anlayamacağımız formatta devam ediyor olabilir. BİLMİYORUZ.

Niye olumlu, verimli, pozitif, gelişim ile geçirmeyelim elimize geçmiş bu varlık düzeyini....

Niye çocuk gibi davranıp çöpe atalım ki.

Yetişkin olmak için ne kadar çaba gösterdim, kendimi anlamak için ne kadar çaba gösterdim, düşünmeye ne kadar vakit ayırdım, bir yıl öncesine göre ne kadar değişebildim gelişebildim???????

sorularına kendimizi mutlu edecek cevaplar vermeden böyle varoluşsal soruları cevaplamaya hakkımızın olmadığını düşünüyorum. Cevap verebiliriz elbette, ancak henüz kendi üzerine odaklanmamış bir bireyin, evren yaşam gibi üst kavramları değerlendirmesinin teorik olarak geçersizliğini de kabullenmek zorundayız samimiyetle...

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (3 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 3 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Bu Rak
Bu Rak
1,936 UP
Okur

İyi olgusunu ortaya çıkarabilecek her durum, ancak sen "var" olduğunda söz edilebilirdi. Var olmayıp bir hiç olsaydım daha iyi/şöyle/böyle olurduM diyemeyiz, çünkü şöyle böyle olacak olan bir benlik artık ortadan kaybolur.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (4 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close