Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Nova B
Ali Nova B
3,285 UP
Üye
1

İnsan anestezideyken ya da uyuyorken neden acı hissetmez?

4,284 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Araştırmacı

Anestezi; Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı=Anestezist tarafından uygulanan bir işlem olup, ameliyat öncesi ve sonrası da dahil olmak üzere ameliyat süresince hastanın ağrı duymamasını, yapılan girişime tahammülünü, ameliyattan sonra süreci hatırlamamasını ve konforunu sağlamak üzere geliştirilmiş bir dizi tıbbi uygulamanın adıdır. Genel ve lokal anestezi olarak iki şekilde uygulanır.

Anestezi, kelime anlamı olarak "hissizlik, duyusuzluk" demektir. Bundan dolayı ameliyatlar hasta için ağrısız ve hatırlanmayan işlemlerdir. Ancak güvenle ameliyat olabilmeniz için duyunun ortadan kaldırılması gerekli olmakla birlikte yeterli değildir. Ameliyat sırasında, solunum, dolaşım gibi yaşamsal işlevleriniz de kontrol altında tutulmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Genel Anestezi:

Hastanın anestezi altında bilincinin tam kapalı/şuursuz olması demektir. Genel anestezi oluşturmak için kullanılan maddelere genel anestezikler adı verilir. Damardan verilenlere intravenöz, solunum yolu ile oksijen ile birlikte kullanılanlar inhalasyon anestezikleri olarak adlandırılır. Her hastanın özelliğine göre seçilebilecek çok sayıda anestezikler bulunmaktadır. Eskiden çok kullanılan ve anestezi ile özdeşleşmiş olan Eter son yıllarda kullanılmamakta, onun yerini modern tıp teknolojisi ile geliştirilen, çok daha iyi sonuçlar veren başka ilaçla almıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Bölgesel Anestezi:

Vücudun bir kısmının; ( kol, bacak, göğüs vb. ) lokal anestezik adı verilen ilaçların iğne ile enjekte edilerek uyuşturulmasına "Bölgesel Anestezi" denilir. Spinal, epidural, sinir bloğu vb. gibi çeşitleri vardır.

Cerrahi işlem, vücudun sadece ameliyat edilecek kısmı uyuşturularak da yapılabilir.

Bölgesel anestezi diye adlandırılan bu uygulamaların epidural anestezi, spinal anestezi, bölgesel sinir blokları gibi çeşitleri vardır.

Operasyonun yerine göre belinizden, koltuk altından, boynunuzdan, kasığınızdan veya dizinizin arkasından bir iğne yardımıyla ilaç verilerek vücudun belirli bir bölgesi uyuşturulur.

Spinal Anestezi: Bel bölgenizden, omurlar arasından omuriliği çevreleyen zar bir iğne yardımıyla geçilerek ilaç verilir. Vücudun belden aşağısı tamamen hissizleşir, bacaklar hareketsiz hale gelir. İşlem sonrası 4-6 saat bacaklarda hareketsizlik devam eder.

Epidural Anestezi: Sırt veya bel bölgesinden, yine omurlar arasından bir iğne yardımıyla girilerek, omuriliği çevreleyen zarın önüne çok ince bir tüp (kateter) bırakılır. Anestezik ilaç bu tüp içerisinden verilerek hissizlik sağlanır. Spinalden farkı hareket kaybı genellikle gözlenmez.

Epidural-Spinal Kombine Anestezi: İki yöntemin bir arada olduğu uygulamalardır. İyi bir kas gevşekliğinin ve hareketsizliğin istendiği hastalarda spinal anestezi ile rahat bir cerrahi ortam yaratılırken, yerleştirilen Epidural kateter vasıtasıyla ameliyat sonrası ağrı kontrolü için ilaç verilir. Bu yöntem Sezeryanlarda sıklıkla tercih edilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bölgesel Sinir Bloğu: Kol ve bacaklarda yapılan ameliyatlarda sıklıkla tercih edilir. Ameliyat yapılacak alana giden sinirlerin etrafına anestezik ilaç verilerek, o bölgede hissizlik ve hareketsizlik sağlanır.

Bölgesel anestezi uygulamaları sırasında hastalar uyanıktır, fakat bir örtü ile ayrıldığından cerrahi alanı göremezler. Genellikle hastalara damar yolundan sakinleştirici ilaçlar verilerek “Sedasyon” dediğimiz hafif uyku hali oluşturulur. Tüm bu yöntemlerde hissizlik ve hareketsizlik hali geçicidir. İlaçların etki süresi geçince, tüm fonksiyonlar normal haline geri döner. Bu işlemler lokal anestezi ile ağrısız olarak gerçekleştirilmektedir.

Lokal Anestezi:

Küçük cerrahi girişimlerde sadece girişimin yapıldığı bölgenin uyuşturulmasıdır. Bu uygulamayı ameliyatı yapacak olan doktor yapabilir, ancak hastanın yaşamsal fonksiyonların takibi veya sakinleştirilme gereksinimi olduğunda lokal anestezi doktorunuz yine yanınızda olacaktır.

460 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Hürriyet. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Araştırmacı

Anestezi konusunda yaptığım araştırmaları yazmıştım şimdi de kaynak kısmına "Acı , acıyı hissetmek, acının beynimizdeki etkisi , his vb. konulardaki makale ve yazıları koyacağım. Umarım yardımcı olabilmişimdir .

706 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Tr.euronews.com. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Araştırmacı

Peki, anestezide kullanılan bu ilaçlar nedirler ve nasıl çalışırlar?

Bilinen en eski ve en tanıdık anestezik etanoldür . Alkol tüketimi ile daha kolay uyunabilmesi de işte etanolün bu anestezik özelliğinden kaynaklanır. Lakin günümüzde ameliyatlarda size etanol vermiyorlar. Çünkü uzun süreli uykuyu sağlamak için verilmesi gereken etanol miktarı vücudumuzda zehirli etkilere yol açıyor. Onun yerine, ondan daha etkin olan başka anestezikler kullanılıyor; 1977 yılında keşfedilen propofol bunlardan en yaygın olanı. Tanıdık geldi mi bu isim? Bundan dokuz yıl önce Michael Jackson’ın ölümü ile ilgili haberleri okuduysanız bu ismi de oradan hatırlıyor olabilirsiniz, çünkü ölümüne neden olduğu söylenen ilaçlardan biriydi . Her ilaç gibi yüksek dozları öldürücü olan propofol kontrollü kullanım ile bizlere ağrısız sızısız ameliyat imkânı tanıyor. Bunu da sinir sistemimizin elektrik üretimini değiştirerek sağlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Elektrik mi üretiyoruz?

Yanlış okumadınız, evet. Anesteziklerin çalışmasını anlamak için önce biraz sinir sistemini tanıyalım. Sinir sisteminde bir hücre boyunca bilgi iletimi elektrik sinyalleri ile sağlanır. Bu elektrik sinyallerinin başlaması ise sinaps denilen bağlantı noktalarındaki kimyasal sinyaller ile mümkündür. Sinapsa gelen hücre sinir iletimcisi (“neurotransmitter”) denilen kimyasallar salgılar. Sinapstan çıkan hücre ise yüzeyinde bulunan iyon kanalı (iyon taşınımı yapan proteinler) da denilen alıcılar ile bu kimyasallara bağlanarak hücre içine yüklü parçacıklar taşır. Hücre içinde biriken bu yüklü parçacıklar da elektrik sinyalleri oluşturur. İşte anestezikler, ve hatta depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, kimyasal sinyalleri elektrik sinyallerine çeviren bu alıcılara bağlanarak etki ederler. Bu ilaçların kimi, vücutta doğal olarak bulunan sinir iletimcilerini taklit edip onların yerini alırken; kimi de bu iletimciler ile birlikte çalışarak onların etkisini arttırır

Anestezi sonrası görülen yan etkilerin bir kısmı, bu ilaçlar iyon kanallarına istenilenden daha uzun süreli bağlı kaldığı için görülür. Kimi insanlar anesteziye beklenenden daha şiddetli tepki verir ve ameliyat sonrası kusma ve bulantı gibi yan etkiler görülür. Ender de olsa anesteziye karşı allerjik tepki gösterenler de var. Anlayacağınız pek de masum ilaçlar değiller. Bu nedenle, anesteziklerin yan etkilerini azaltmak amacıyla biz araştırmacılar her gün yeni arayışlar içindeyiz. Bu arayışımızda hem deneysel bulgulardan hem de iyon kanallarının üç boyutlu yapıları ile yapılan hesaplamalardan elde edilen veriler kullanıyoruz

575 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Nöroblog.net. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close