Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Neden insan harici canlılarda, kendi türünde kalmaya devam ettiği halde, gitar çalma, işletme açma, bir din seçme gibi özellikler gelişmemiştir?

Yeterli süre olmasına rağmen neden, diğer türlerde akıl (evrimi) gelişimi devam etmemiştir?
130 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Samet Cınar
Samet Cınar
5K UP
Muhendis,teknisyen,ic mimar

Canlilarin tumunde anlasilabilir duzeyde zeka gostergeleri vardir. Ama bunlarin seviyeleri degisiktir. Insan en ust duzeyde zeka ve bu zekayi kullanabilecek vucut yapisina hahip canlidir. Muzuik seven cobanin caldigi kavala tepki gosteren koyunun neden gitar calamadigi sorusu basit bir mantikla toynaklarinda gizlidir. Bir isletme acmaya verilebilecek ornek ise sempanzelerdir. Sempanzeler istedikleri bir eylem veya baska bir materyale ulasmak icin meyve veya ilgi cekici seylerle razi edebilir ve ulasabilirler. Insanin sahip oldugu bir cok yetenek cok basit olarak zeka ve vucut yeteneklerine gore diger canlilardada gorulebilir. Sahiplerine olan bagliklarini ust otorite kabulu olarak bir din seklindede yorumlayabiliriz. Bu otoritede kabulu insanlarin en ust otorite olarak kabul ettigi yaraticinin basit hali olabilir. Canlilarin bazi insanlarin otoritesini daha cok benimsemeleride bir sekilde onlarin tercihidir.

Bazi fillerde aya karsi yaptiklari bazi rituellerinin olduguda biliniyor. Kargalarin olulerine karsi yaptiklari ritueller. Sempanze ve bazi primatlarin yagmur altinda yaptiklari danslar. Biz bu bazi seyleri yapacak kadar zeki olmamiza ragmen hayvanlari anliyacak kapasitede olamiyabiliriz. Cok yakin zamana kadar hayvanlarin duygularinin olmadigina inalilirdi simdi ise hayvanlari tanimi bile maldan duygusal canlilara dogru degismektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Ve hatta cogu hayvan cagu alanlarda insanlardan daha yeteneklidir. Daha hizli kosar daha iyi koku alir daha uzagi gorur ve bizim duyamadigimiz sesleri duyabilirler. Bunlari artirmak mumkundur. Kopekler insanlarin sakladigi duygulari bile hic kacirmadan anlayabilirler.

Sonuc olarak hayvanlarin veya insanlarin karsilastirmasinda evrimin zeka ve vucut yetenekleri acisindan gelistirdigi oranda dusunursek her canli kendine gore bir duygusal be analitik zekaya sahiptir. Belkide biz hala hayvanlari anliyacak bilgi ve zekaya sahip degiliz.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Benim Hayvanlarim. (13 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Inonu Universitesi Kultur Ve Sanat Dergisi. (13 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Hurriyet. (13 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Bbc. (13 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Wikipedia. (13 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close