1. Rölativite Teorisi
Einstein, 1905'de uzayın, uzay-zaman adlı dört boyutlu bir dokuya sahip olduğunu ve garip bir biçimde kütle veya hız arttırıldığında hem uzayın, hem de zamanın eğrildiği şeklinde bir açıklama ile rölativite teorisini tanıttı. Yani, ne kadar hızlı hareket edersen, zaman, o denli yavaşlar. Etrafınızdaki kütleyi katlanır seviyelerde arttırdığınızda da benzer etkiyi yaşarsınız.
Bu fenomen, dakika ölçeğinde de olsa kanıtlanmış idi. 1975'da Carol Allie, senkronize iki atom saatinden birini yeryüzünde bıraktı, diğerini ise çok hızlı bir uçakla uçurduktan sonra karşılaştırdı ve hızla havada yol alan saatin salisenin bir parçası kadar yavaş işlediği tespit edildi.
Zamanın sandığımız gibi olmadığı düşüncesi, Einstein‘ın 1905’te yayımladığı Özel Görelilik Kuramı‘na gidiyor ve ışığın hızının benzersiz özelliklerine dayanıyor.
Einstein hiç bir şeyin ışıktan hızlı yol alamayacağını fark etmişti. Bu, evrenimizin kozmik hız sınırıydı. Buda ışığa hiçbir şeyin yetişemeyeceği anlamına geliyordu.
Einstein aynı zamanda uzay ve zaman aralıklarının, içlerinden büyük kütleli cisimler geçtikçe esneyip gerildiğini de keşfetmişti. Kozmik bir komple teorisine göre bu bir ışık huzmesinin, nesnelerin ne kadar hızda ve ne yönde yol aldığı fark etmeksizin hep aynı hızda olduğu anlamına geliyordu.
Daha açık olmak gerekirse, hareket eden saatler daha yavaştır. Yani birisi yanınızdan hızla geçerse (ve bu hız saniyede 300.000 kilometreye yakın olmalı) saati sizinkinden daha yavaş çalışacaktır.
Işık hızına ulaşabilirlerse (ki bu maddesel bir cisim için olanaksızdır ve sadece bir ışık parçacığı-yani foton- gibi kütlesiz bir şey tarafından başarılabilir.) zaman tümüyle duracaktır.
Genel görelilik kuramına bakınız : https://tr.wikipedia.org/wiki/Genel_g%C3%B6relilik
Solucandeliği bakınız : https://tr.wikipedia.org/wiki/Solucandeli%C4%9Fi
Zamanda yolculuğa engel olan Paradoksa bakınız : https://tr.wikipedia.org/wiki/Dede_paradoksu
Kaynaklar
- Yazar Yok. Kaynak. (13 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı