Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Barış Özcan
Üye 10 Nisan 2020
11

Tek kutuplu mıknatıs mümkün olabilir mi ve mıknatıslar neden çift kutuplu olur?

Khan Academy’de ‘’Magnets and Magnetic Force’’ kısmında teorik olarak tek kutuplu mıknatısların olabileceğine değinildi ama sadece değinildi.Sormak istediğim şey tek kutuplu mıknatıslar nasıl mümkün olabilir ve doğada neden hiç tek kutuplu mıknatıs bulunmuyor?
4,638 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi 11 Temmuz 2020

Doğada manyetik tek kutup yoktur. Manyetik tek kutup arayışının, gerek teorik gerekse deneysel olarak uzun bir tarihi vardır. Bu arayış bizim karşımıza her seferinde neden manyetik tek kutup olamayacağına dair farklı açıklamalar çıkarmıştır. Bu açıklamalardan bir kısmını kaynaklardan görebilirsiniz.

En basit iki tanesinden bahsedebiliriz. İlki manyetik alanın fiziksel kaynakları ile ilgili. Diğeri de en temel matematiksel formülasyonlarla ilgili.

Elektrik alan kaynakları artı ve eksi yükler, bunlar birbirlerinden ayrı olarak bulunabiliyor. Bu nedenle elektrik alan için tek kutup elde edebiliyoruz. Yapmamız gereken şey sadece elektrik alan kaynaklarından artı yükleri (ya da eksi yükleri) bir yere toplamak, hepsi bu. Manyetik alan içinse, kaynak manyetik dipol dediğimiz yapı. Bu da temel parçacıkların spin dediğimiz özelliğinden kaynaklanıyor. Elbette atomun yörüngesinde dönen elektronun bir akım halkası oluşturması da benzer bir kaynak, ama baskın olan mekanizma spin. İşte bu temel kaynağın manyetik çizgileri kapalı. Eğer tek kutup olsaydı bu çizgiler açık olacaktı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu noktada şöyle düşünmek çok da yanlış olmaz: maddeyi bölmeye başladığınızda en sonunda elde edeceğiniz en küçük birim bir temel parçacık olacaktır, mesela elektron ya da bir proton. işte elde edeceğiniz bu temel parçacığın oluşturduğu elektrik alan çizgileri açıktır, bu elektriksel tek kutuplu varlığını gösterir. Oysa elde ettiğiniz bu temel parçacığın manyetik alan çizgileri her zaman kapalıdır. Bu da manyetik açıdan baktığınızda tek kutup elde edemediğiniz anlamına gelir.

Matematiksel açıdan en basit olarak şu şekilde ele alabilirsiniz: gerek elektrik alan gerekse manyetik alanı anlatan potansiyel ifadelerimiz var. Bu potansiyel ifadelerini (uzaklığa göre) seriye açarak sonsuz tane terim toplamı şeklinde yazdığınızda, ilk terim monopol, ikinci terim dipol, üçüncü terim kuadrupol, dördüncü terim oktupol vb. isimleri alır. Elektriksel potansiyel için terimlerin her biri sıfırdan farklı olur. Ancak manyetik potansiyel için ilk terim, yani monopol terimi her zaman sıfır verecektir. Bu da en basit yoldan matematiksel olarak manyetik monopol (tek kutup) yoktur, şeklinde yorumlanır.

1,272 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Manyetik Tek Kutup Arayışı. (11 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 11 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Evrim Ağacı, Soru Cevap, Spin Nedir ?. (11 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 11 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close