Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ix Chel
Ix Chel
2,141 UP
Üye
3

Bilim zaten tanımı gerçeği doğayı incelediği için natüralist olmaz mı?

Fakat her şey için deney ve gözlem gerekiyorsa deney ve gözlemin mutlak doğru olduğuna dair deney ve gözlem nedir(bilim düşmanı değilim)
2,258 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İsmail Akbas
felsefe seven biri

Aslında bilim metodolojik olarak naturalist değil. Bilim metodolojik olarak empiristtir. yani bilimsel veri=empirik veridir. şu anki elimizde bulunan empirik veri de evren ile sınırlı olduğu için doğayı doğayla açıklarız.bu yüzden bilim natüralistmiş gibi görünür. bir gün empirik veriye 10.boyut eklenebilirse bilimde bu da yer alır.(aynı şey tanrı için de geçerlidir.)

352 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Diyojen 1
Diyojen 1
11K UP
Öğrenci

Bu konuda direk olarak internette gördüğüm bir yazıyı kopyala yapıştır yapacağım. Bence çok güzel özetlemiş durumu.

İddia: Bilim doğalcılığa, yani var olan her şeyin doğada gördüklerimizden ibaret olduğuna yönelik kanıtlanmamış varsayımlara dayanır.

Tüm Reklamları Kapat

Cevap:

1. Bilimin benimsediği doğalcılık, yöntemsel bir doğalcılıktır. Yöntemsel doğalcılık, var olan her şeyin doğada gördüklerimizden ibaret olduğunu değil; sahip olduğumuz tek nesnel standartın doğa olduğunu söyler.

Tüm Reklamları Kapat

Doğaüstü, a priori olarak bertaraf edilemez; bilimsel olarak araştırılabilecek olan gözleme dayalı sonuçlar ileri sürüyorsa, bunlar bilimsel olarak araştırılır. Çok az ilgi görür çünkü hiçbir zaman güvenilir bir şekilde gözlemlenemez. Buna rağmen, doğalcılığı kullanan ama doğadan fazlası olduğuna da inanan birçok bilim insanı vardır.

2. Doğalcılığın böylesi, yaratılışçılar da dahil olmak üzere günlük hayatta herkes tarafından kullanılmaktadır. İnsanlar, doğalcı varsayımlar yapmadan hayatta kalamazlar. Yaratılışçılığın kendisi bile, kutsal kitapların son okunduğu andan bu yana hiç değişmediği yönündeki doğalcı varsayıma dayanmaktadır.

3. Doğalcılık işe yarar. Yöntemsel doğalcılığı kullanarak sanayi, ilaç, tarım ve birçok alanda muazzam gelişmelere imza atmış bulunuyoruz. Doğaüstücülük ise bizi hiçbir yere götürmez, götürmemiştir de. Örneğin Newton, teolojiye fizikten çok daha fazla zaman ayırmış, teoloji konusunda çok daha fazla kitap yazmıştır. Ancak teolojik çalışmalarının çoğu unutulmuştur; çünkü tarihe özel bir merakınız yoksa, bunları hatırlamak için de herhangi bir sebebiniz olmamıştır. Ancak fiziğe özel bir ilgisi olmayan insanlar bile, Newton’un ismini hayatında en az bir kez duymuştur.

4. Doğaüstücülük çok tartışmalıdır. Oysa bilimsel bulgular somut kanıtlara dayanır ve bilim dünyasındaki tartışmalar, bu kanıtların ortaya konmasıyla kolaylıkla çözümlenebilir. İnsanlar, doğaüstü konular hakkında birbirinden çok farklı ve uyumsuz olan fikirlere sahiptir; ve görünen o ki, ortak bir karara varma konusunda bugüne dek buldukları en etkili çözüm yolu da genellikle karşıt fikri veya sahibini öldürmektir.

1,292 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Özgür Düşünce Hareketi. (29 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 29 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close