Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Tanrı denen varlık mükemmel deniyor, böyle biliniyor. Mükemmelliğin anlamı ise; mutlak iyi, güzel, doğru... Bir hata var gibi. Sizce?

Kendi değerlerimize göre sıfatlandırabilir miyiz Tanrıyı? Eğer cevap evet ise Tanrı için mutlak kötü, çirkin gibi sıfatlar da yüklenebilir. Eğer cevap hayır ise neden Tanrı neden kendini anlatmaya çalışır (semavi dinler için konuşuyorum)? Neden kendini bizim değerlerimize indirgemeye çalışır?Bu durumda Tanrı mükemmel değil midir?Çelişki!?
659 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Tanrısal olan ile insani olanı ayırt etmek için iyi bir soru.

Burada anlaşılması gereken ilk konu, insanın mükemmellik tanımının geçersiz olduğudur. Büyük patlamayla birlikte termodinamik ilkelerin 2. si olan entropi hüküm sürmeye başladığı için evren mükemmellikten uzaklaşmaya doğar doğmaz başladı. Bu yüzden bu ilkenin hüküm sürdüğü bir yerde mükemmellik söz konusu olamaz. İnsan beyni - zihni de buna dahil. Yani mükemmel olmayan bir düşüncenin yaptığı mükemmellik tanımı geçerli olamaz. Bunu iyi anlamak zorundayız.

Tasarımcının mükemmelliği birey üstü bir statü için geçerlidir. Ve size der ki, sizin boyutunuzun dışında farklı bir düzeyde mükemmellik söz konusudur ve size ait bütün yapıyı o düzey üretmiş olabilir. Yani insan kendi aklının ürettiği kavramlarla tasarımcıyı tanımlayamayacağı için, tasarımcı kendini insana ait olmayan referanslarla tanıtmak ister. Zaten bu yüzden insan kriterlerine göre görünmez, deneyimlenemez, doğrudan algılanamaz. Öyle olsa, tasarımcı özelliği bu boyuta ait olması yönüyle geçersizleşirdi. Diğer yandan fizik evren i bir üst noktadan yorumlayabilmek için de bireyin kuramsal olarak bir üst referanslar bütününe ihtiyacı olabilir. Olmayabilir de. Zaten özgür bırakılır birey bu konuda.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanın ürettiği bütün güzel çirkin - doğru yanlış - iyi kötü gibi subjektif kavramlar, tasarımcıya atfetmede geçersizdir temelde. Birey, içinde bulunduğu şartlar ve bu şartların ürettiği yapısal sınırlılık ile tanımlamak durumundadır tasarımcıyı. Teorik olarak sınırlarını, sınırlarının ötesi ayrımını da yapabilmekte bu sayede. Bireyin tasarımcıya yüklediği bütün anlamlar, onun sınırlılığı dahilinde gerçekliştiği için, salt tanrı tanımı, betimlemesi söz konusu olmayacaktır. İşte tasarımcı - birey ayrımı bu sınırlılığın çizgileriyle belirlenmiş durumda teorik olarak. Ölüm ise, bu sınırların kalkması gibi düşünülebilir. Artık içinde bulunulan şartların son bulmasıyla, üst boyutta algıya kavuşma yoluyla yapısal sınırlılığa sahip kabullerin, hakiki deneyime dönüşmesi sonucu. Bu düşünce yapısı çoğu zaman yaşama anlam yüklemede etkili ve anlamlı görünmekte.

188 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close