Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yasin Demirtaş
Yasin Demirtaş
1,646 UP
Üye
1

Irmaklar nasıl oluşur?

Irmaklar akarsular nasıl oluşuyor? En sonunda bir denize okyanusa ya da göle nasıl dökülüyor?
2,154 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hüseyin Açar
Fizik Öğrencisi

Nehir ya da ırmak, genellikle denizlere, göllere ya da bir başka büyük akarsuya dökülen, özellikle genişliği ve taşıdığı su miktarı bakımından büyük akarsulara verilen genel isimdir. Kimi durumlarda ise bir başka suya ulaşmadan yer altında kaybolduğu ya da tamamen kuruduğu da görülmektedir.

Bir nehir, yerçekimi nedeniyle daha yüksek bir yükseklikten daha düşük bir yüksekliğe doğru hareket eden sulardan oluşur. Yağmurun toprağa düşmesiyle, yada toprağa sızmasıyla akışın denizlere doğru yolculuğuda, nehir ve göllere doğru yokuş aşağı akar. Bazen yer yüzeyi düz değildir bir yönde yokuş aşağı doğru eğimlidir. Akan su başlangıçta küçük dereler gibi yokuş aşağı iner. Küçük dereler yokuş aşağı akarken daha büyük akarsular ve nehirler oluşturmak için birleşirler. Nehirler yolun sonunda okyanuslara veya denizlere akarlar. Su her tarafta daha yüksek arazi ile çevrili bir yere akarsa, burada bir göl oluşur.Bir nehrin akışını engellemek için bir baraj inşa edilirse, oluşan göl bir rezervuar oluşturur. ve yaşamın geleceği için günümüzde önemlidir.

Nehirler sadece insanlar için değil, hayat başladığından beri yeryüzündeki tüm yaşam için gerekli olmuştur. Bitkiler ve hayvanlar için su tüm yaşam için çok önemli olduğu için nehirler etrafında büyür ve toplanırlar. Nehirlerin dünyadaki birçok şehirden geçtiği görülüyor, ancak nehirlerin kentten geçmesi değil, şehrin nehrin etrafında inşa edildiği ve büyüdüğü anlaşılmaktadır. İnsanlar için nehirler sulama, enerji üretimi, Atık imhası için önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Nehir Sularının Oluşumu?

Nehir Sularının başlangıç noktası gökyüzüdür çünkü akarsu döngüsünün bir parçasını oluşturur. Nehirlerde akan suyun büyük bir kısmının çevredeki havzalara akmaktadır.

Ancak, bir nehirdeki suyun tamamı yüzey akışından gelmez. Karaya düşen yağmur da yer altı suyunu oluşturmak için toprağa sızmaktadır. Arazi yüzeyinin altında, su tabakası olarak adlandırılan belirli bir derinlikte, zemin suya doyurulur. Bir nehir bankı, çoğu nehirde olduğu gibi bu doymuş katmanı keserse, su topraktan nehre doğru sızacaktır. Yeraltı suyu sızıntısı bazen karada veya hatta araba yolu gibi katmanlar çıktığında görülebilir. Nehirler, zamanla, aktıkça zemine dikey olarak kesilebildiğinden, su taşıyan kaya katmanları nehir kıyısında ortaya çıkabilir. Bu nedenle, nehirlerdeki suyun bir kısmı bankalardan çıkan akıma bağlanır. Bu yüzden kuraklıklarda bile akarsularda genellikle biraz su vardır.

471 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Hacettepe Üniversitesi. (8 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 8 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close