Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emin Genç
Üye 5 Temmuz 2020
1

Hipertansiyon referans değerleri mantıklı mı?

Tıp kan basıncı düzeyinde bir referans (sistolik 14/diastolik 9 cmHg) belirlemiş durumda. İnsan fizyolojisi kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. Ortalama erkek boyu 175cm iken boyu 200 cm olan birey sayısı da hiç ihmal edilecek gibi değil. Fizyolojiler bu kadar farklılık gösterebilirken kan basıncı düzeyi neden bu kadar dar aralık ?
315 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ceyhun Irmak
Ceyhun Irmak
23K UP
Tıp Öğrencisi 5 Temmuz 2020

Öncelikle şunu söyleyeyim, yapılan araştırmalar sonucu normal değerlerin üstünde tansiyonu olan insanların ölüm oranları (overall mortality rate) yüksek (prehipertansiyonda normalin 1.27 katı) bulunmuş, belirlenen referans değerler ise uzun süreli sağlığın korunmasında en uygun değerler yani bu değerler toplumun çoğunluğu için uygun.

Extreme uçlardaki insanlar içinse şöyle bir düşünceyle karşılaştım: Vücudun kan basıncını beynin en üst noktasının korteksindeki kan basıncını tüm insanlarda ortak bir değerde tutmak için evrimleştiği düşünülürse 2m boyunda biri ile 1.5m boyunda birinin kalp hizasında ölçülen kan basınçları hidrostatik sıvı basıncının etkisiyle birbirinden farklı olmalı. Bu değişim kalp ve beynin en üst noktası arasındaki mesafeyle doğru orantılı ve kalpte beyinden daha yüksek. 2m boyunda birinde bu mesafe 50cm, 1.5m boyunda birinde ise 37.5 cm olarak bulunmuş(Leonardo Da Vinci). Aradaki 12.5cm'lik mesafedeki hidrostatik kan basıncının sebep olacağı fark 9mmHg bulunmuş. yani en uzun yetişkinlerden biriyle en kısa yetişkinlerden biri arasında normal referans değerlerinde dikkate alınmayan fark 9mmHg'dir. Ancak tıpta 2+2 4 etmediğinden bu değer klinik olarak hasta şikayetlerinde veya organ fonksiyonunda çok fazla etkili olmayabilir bu yüzden de gözardı edilmiş olabilir.

Ayrıca beynin vücuttaki kan basıncını algılamasını sağlayan baroreseptörler boyunda(karotid sinüs) ve kalpte aort arkında bulunur, eğer hipotezdeki gibi beynin en üst noktasındaki kan basıncını ideal değerde tutmak için çalışmıyorsa ve sadece bu noktalardaki kan basıncını ideal değerde tutmaya çalışıyorsa oluşabilecek maksimum fark çok azalır ki bunun da klinikte önemi çok yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan boyu, kilosu gibi özelliklerin aralığı geniştir 200kg insan da var 50kg de çünkü bunlar hayati değil. Kan basıncı, kanın pH'i gibi değerler, kandaki elektrolitlerin dengesi, nöronlarda ve kalp kasındaki aksiyon potansiyelleri çok küçük aralıklardadır çünkü bu aralıklar dışına çıkıldığında hasar verici ve hatta ölümcül olabilirler.

Kan basıncındaysa sistolik ve diastolik kan basınçlarının normal üst sınırları var. Sistolik yani kalp kasıldığında kan basıncı 120mmHg'nin altında, diastolik yani kalp gevşediğinde ve kalbin içi kan dolduğunda damarlardaki kan basıncı 80mmHg'nin altında olmalı. Bunun üzerinde ise 140/90'a kadar olan değerler prehipertansiyondur, kendisi bir hastalık olmamakla beraber uzun süre prehipertansiyonla yaşayan insanlar zaman içinde normal tansiyona sahip insanlara kıyasla daha fazla kalp, damar ve böbrek hastalığına yakalandığı çalışmalarla gösterilmiş. Örnek olarak prehipertansiyona sahip insanlar normal kan basıncına sahip insanlara göre 3 kat artmış myokard enfarktüsü riski ve daha yüksek inme riskine sahiptir. Ayrıca prehipertansiyonu olan insanların çok daha ciddi boyutlarda hastalıklara sebep olacak hipertansiyona geçme olasılığı da doğal olarak daha yüksektir.

112 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Biomedres. (5 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Türkhipertansiyon. (5 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Harvard. (5 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close