Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Taha Kaya
Üye
9

Su neden insanları rahatlatır?

İnsanlar enselerini yıkadıkları zaman ya da denizi izledikleri zaman rahatladıklarını söylerler bunun sebebi nedir? Bir şeye sadece bakmak bile neden insanları rahatlatıyor?
3,908 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ecem @Cadıbozmasıı
Meraklı

Denizleri ve okyanusları düşünmek ve hayaller kurmak bize hem neşe hem de sakinlik getirir. Bu okyanus ve deniz alıntıları bize gücümüzü ve dayanıklılığımızı, sevgimizi ve kırılganlıklarımızı hatırlatıyor. Zorlu havaların ve zorlukların üstesinden gelmemize yardımcı olurlar, sakin denizlerin yakında fırtınanın yerini alacağını bilirler.

Uçsuz bucaksız denizlerin beynimizi nasıl etkilediğini hiç düşündünüz mü? Güzel gezegenimiz dünyanın yaklaşık % 80’ini kaplayan bu tuzlu su kütleleri, bizlere muazzam bir dünya sunuyor.

Dünyanın en iyi yazarlarından birisi olan Charles Baudelaire, denize karşı her zaman saygı duyardı. Kaleminden “özgür adam, denizi her zaman seveceksin!” gibi denizle alakalı unutulmaz cümleler dökülmüştür. Hiç şüphesiz, İnsanlar ve içerisinde barındırdığı hayvanlar için böylesine özel bir yere sahip olan bu muazzam derya, sadece çok büyük bir su kütlesinden ibaret de değildir. Deniz, göz açıp kapayıncaya kadar saniye de şiddetlenip, bir saniye sonra kuzu gibi sakinleşen bir devdir.

Tüm Reklamları Kapat

“Okyanus, hayatında şimdiye kadar gördüğü en büyük şeylerden biriydi – hayal ettiği her şeyden daha büyük ve daha derindi. Ona baktıkça, zamana, mekana ve havaya göre rengi, şekli ve ifadesi değişti.” – Haruki Murakami

Deniz Beynimizi Nasıl Etkiler?

Birçok nöro-bilimci, denizin beynimizi nasıl etkilediği hakkında incelemelerde bulunmuştur. M. Rudd, R.A. Baron ve M.C. Diaomond gibi araştırmacılar, bu konu hakkında ün yapmış bilim insanlarıdır. Her biri aklımızdaki o muazzam mavi okyanus ile ilgili çeşitli araştırmalar yapmıştır. Bu araştırmalardan ne tür sonuçlar çıktığını hayal edebiliyor musunuz?

Eğer bir şey kesin ve gerçek ise, denizin, duygu durumumuz üzerindeki etkilerinin genellikle olumlu olmasıdır. Bize her zaman ilham veren romantizm ve özgürlük arzusu göz ardı edilecek bir güç olmamakla birlikte, bilim tarafından da desteklenen bulgulara sahiptir.

Tüm Reklamları Kapat

“Dalgalarla dans et, denizle hareket et, suyun ritmini ruhunu serbest bırak.” – Christy Ann Martine

Maviliklerin Hayranlık Uyandıran Etkisinin Sebebi Nedir?

Minnesota ve Stanford üniversitelerinde görevli olan birçok psikolog, denizin insan beyni üzerindeki etkileri üzerine bir çalışma gerçekleştirmiştir. Elde ettikleri sonuçlardan biri de; denizin ortaya çıkardığı yoğunluğun, bizim ruhumuzda bir tür hayranlık ve şaşkınlık uyandırmasıdır.

Aslında bu süreç bize rahatlama sağlıyor. Ve bu denli muazzam bir şeyin, bizi tek bir dalga ile öldürebileceği ihtimali bile gerçekten çok şaşırtıcıdır. Bununla birlikte, içimizde uyandırdığı duygular sebebiyle, deniz ve okyanusları anlamaya çalışan beynimiz sayesinde, ruhumuza güzellikler katmaktadır.

Mesela deniz, yaratıcılık anlamında daha cömert davranmamızı sağlayarak, karakterimizde ve aldığımız kararlarda büyük değişiklere temel hazırlamaktadır. Aynı zamanda deniz, zaman algımızı da değiştirmekte de ustalaşmıştır.

Deniz, Beyni Yaratıcı Olmaya İter

Genelde çalışırken, konuşurken ya da çocuklarımız ile ilgilenirken, insan beyni bir şekilde “meşgul” durumuna girer. Bununla birlikte, deniz bu durumu büyük ölçüde değiştirir ve zihinsel süreçlerimizi rahatlatır.

Bir kere rahatladığımız zaman, sinir bağlarımız temel ölçüde aktive edilir. Denizin yoğunluğunun neden olduğu genel manadaki sakinlik ve esenlik halinde, aklımıza en yaratıcı, en parlak ve özgün fikirler gelir.

Gerçekte, bu işlemin anlaşılması oldukça kolaydır. Gevşeme moduna girdiğimiz zaman, endişelerimiz ortadan kalkar. O anda beynin prefrontal alanı kontrol altına alınır ve bu nedenle yaratıcılık, hayal kurma gücü deyim yerindeyse ‘büyülü düşüncelerimiz’ serbestçe akmaya başlar. Dolayısıyla, düşüncelerimiz daha orijinal, daha az eleştirel ve çok daha açık hale gelir.

Sakinlik Veren Denizler

Tüm Reklamları Kapat

Denizin zihnimiz üzerinde olumlu etkileri vardır. Örneğin meditasyonun, insan beyninde faydaları kanıtlanmış eski bir tekniktir. Meditasyon hali, beyin dalgalarının uyarılmasını arttırır ve hatta bunları değişebilir.

Bu durumda, dikkatimizi bir üst seviyeye çıkaran şeylerin başında denizin dalgaları gelmektedir. Dalgaların sesinin üzerimizdeki etkisi, eforla bağlantılı olan alfa beyin dalgalarının yanı sıra, gevşeme ve huzurlu bir hal ile, çevremizdeki her şeyi ortadan kaldırma gücüne sahiptir.

Daha önce de söylediğimiz gibi, deniz, insan beynini yaratıcı bir hale getirmekte oldukça ustadır. İlginçtir ki yapılan çalışmalar denizin zihinsel berraklık durumunu sağlayan alfa beyin dalgaları ile de ilgili olduğunu da ortaya koymuştur. Artık hepimiz denizin beynimizi nasıl etkilediği hakkında biraz daha bilgi sahibi olduk. Eğer bir gün fırsat bulursanız, tek yapmanız gereken sadece haliyle bu güzelliğin tadını çıkarmaktır.

1,266 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. 1 Numara. (2 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 2 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close