Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Arif G.
Arif G.
109.6K UP
Üye 1 gün önce 2 Cevap
0

Herhangi birinin rezilliğine tanık olduğumuzda neden utanma duygusu yaşarız?

İster sosyal medya olsun,ister gerçekte bir rezillik gördüğümüzde içten içe biz onun adına utanma duygusu yaşayabiliyoruz. Bu duygu yaşanımı kısa da olsa bazı insanlarda yoğun bir içsel rahatsızlık kaçınma isteği ve hatta bedensel tepkilerle devam edebilir. Doğrudan bir sorumluluğu bulunmadığı halde bu utanç duygusu neden ortaya çıkmakta ve bazı kişilerde neden daha yoğun hissedilmektedir?
223 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Hatice Kutbay
Hatice Kutbay
142.4K UP
ANTROPOLOJİ DE YÜKSEK LİSANS YAPIYORUM 6 saat önce

Merhaba

Bu günlük hayatta çok sık yaşanılan tanık olunan bir duygu. Birinin utanç verici bir anına tanık olduğumuzda hissettiğimiz utanma duygusu, yalnızca kişisel bir hassasiyet değil; sosyolojik, evrimsel ve ahlaki kökleri olan derin bir tepkidir. Bu duygu, insanın hem toplumsal hem de tarihsel bir varlık oluşundan beslenir.

Sosyolojik açıdan bakıldığında utanma, toplumun yazısız kurallarının birey üzerindeki etkisidir. Émile Durkheim toplumun birey üzerindeki bu görünmez baskısını anlatırken, “Toplumsal olgular bireyin dışında var olur ve birey üzerinde zorlayıcı bir güce sahiptir” der. Birinin rezilliğine tanık olduğumuzda duyduğumuz utanç, bu zorlayıcı gücün duygusal bir yansımasıdır. O sahnede yalnızca bireysel bir hata değil, toplumun normlarıyla yaşanan bir çatışma görürüz. Utanç bu yüzden bulaşıcıdır; çünkü o an hepimiz aynı toplumsal sahnenin içindeyiz.

Tüm Reklamları Kapat

Evrimsel açıdan utanma, hayatta kalmayı kolaylaştıran bir uyum mekanizmasıdır. Charles Darwin, İnsanın Türeyişi adlı eserinde utanç ve yüz kızarmasını “toplumsal değerlendirilmenin bedensel ifadesi” olarak tanımlar. Grup içinde kabul görmek, insan için tarih boyunca hayati öneme sahip olmuştur. Başkasının herkesin önünde küçük düşmesi, beynimize şu mesajı verir ,''Sosyal sınırlar aşıldığında bedel vardır.” Bu yüzden utanırız; çünkü o bedelin bize de kesilebileceğini biliriz. Utanç, bizi grup dışına düşmekten koruyan evrimsel bir uyarı sistemidir.

Ahlaki açıdan ise bu duygu, empatiyle doğrudan bağlantılıdır. Adam Smith, Ahlaki Duygular Kuramı’nda ahlakın temelini şu sözle açıklar, Kendimizi başkasının yerine koyabilme yetisi, ahlaki yargının başlangıç noktasıdır.” Başkasının rezilliğinde utanmak, onu tamamen yabancılaştırmadığımızın göstergesidir. Eğer karşımızdaki kişiyi yalnızca izlenecek bir nesne gibi görseydik, bu duygu ortaya çıkmazdı. Utanç, “ben olsaydım” düşüncesinin sessiz ve bedensel hâlidir.

Bu noktada Erving Goffman’ın “gündelik hayat bir sahnedir” yaklaşımı da anlamlıdır. Goffman’a göre insanlar sürekli bir sosyal performans içindedir ve utanç, bu performansın bozulduğu anlardır. Başkasının sahnede tökezlemesi, izleyiciyi de rahatsız eder; çünkü aynı sahneye her an kendisi de çıkabilir.

Sonuç olarak, başkasının rezilliğinde duyduğumuz utanma duygusu; toplumun normlarını içselleştirdiğimizin, evrimsel olarak gruba bağlı yaşadığımızın ve ahlaki olarak başkasının kırılganlığını tanıyabildiğimizin bir göstergesidir. Rahatsız edici olsa da bu duygu, insan olmanın en sessiz ama en güçlü işaretlerinden biridir.

Soruyu soran arkadaşımıza ve vakit ayırıp cevabımı okuyacak herkese teşekkür ederim.[1]

Kaynaklar

  1. Hatice Kutbay. (). Sosyal Antropoloji Dersinde Okuduğum Ve Öğrendiklerim.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eren Demiralp
Eren Demiralp
101.4K UP
Öğrenciyim 1 gün önce

Zamanında bir Evrim Ağacı videosunda anlatılmıştı bu konu. (Videoyu bulamadım ama maymunların mizah anlayışının olduğunu ve bundan bahsedildiğini hatırlıyorum) Sebebi bazı genlerimiz, tür olarak akrabalık derecesi bize yakın olan canlılara karşı empati yapmamızı; yaşadıklarını hissetmemizi ve dolayısıyla empati kurmamızı sağlayan bir genimiz var. Temelde başkasının yerine utanmamızı veya birinin canı acıdığında, öğrneğin bi çocuk yere düştüğünde, zaman zaman o acıyı hissetmemizi sağlıyor. Yakın kuzenlerimiz sayılacak bazı primatlara karşı da bunu hissedebiliyoruz. Videoyu bulursam veya konuyla alakalı bir makaleye rastlarsam link bırakacağım.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close