Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
İhtiyar Hu
İhtiyar Hu
1,098 UP
Üye
0

Felsefe için anahtar kavramlar nelerdir?

Felsefeyi tanımlarken kullanmamız gereken anahtar kavramlar nelerdir sizce? Felsefenin ne olduğu konusunda, felsefenin özellikleri. Mesela Tarih için #geçmişteki insan faaliyetleri #yer zaman #sebep sonuç #belge diyoruz felsefe için nelerdir?
4,146 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Damla Şahin
Damla Şahin
843K UP
Felsefe Öğrencisi

Merhabalar,

Tanım yapmak, sınırlandırmak demektir. Bu yüzden felsefeyi tanımlamak onu sınırlandırmayı beraberinde getirecektir. Ama sizin sorunuz üzerine belli başlı anahtar kelimeler bulmaya çalışacağım.

Tüm Reklamları Kapat

Felsefe kelimesinin köküne baktığımızda philoe (felsefe) ve sophia (bilgi, bilgelik) kelimelerini göreceğiz. Bu iki kelimenin birleşimi bize "bilgelik sevgisi" tanımını verecektir. Yani bilginin peşinde koşmak, bilgiyi, saf bilgiyi sevmek.... Aristoteles "Metafizik" adlı eserinde şöyle söyler: "Bütün insanlar doğal olarak bilmeyi isterler." Bu duygu bizde doğal olarak vardır. Fakat bilmeyi tetikleyen bir unsur vardır: merak. Merak ettiğimizde doğal olarak o şeyle ilgili bir şeyler bilmek isteriz ve sorgulamalara başlarız. Bir çocuk düşünün. Bu dünyaya yabancı olduğu için merak duygusu ön plandadır. Çevresinde gördüğü her şeyi sorar ve cevap bulmak ister. Yani "bilgi"yi arzular. Çocuğun bu merak duygusu yıllar geçtikçe, o çocuk bu dünyaya alıştıkça azalacaktır. Filozoflar burada devreye girer. Çünkü onların merak duygusu her zaman canlıdır. Bu dünyaya hiçbir zaman alışmazlar. Aristoteles'in yukarıda alıntıladığım cümlesinde vurguladığı bilme isteği bu dünyaya alışan insanlarda geri plana itilmişken filozoflarda ve çocuklarda çok canlıdır. Şimdiden, felsefenin tanımına dahil olabilecek iki kavram karşımıza çıktı bile: merak ve bilme isteği.

Peki bilme ediminin bir sınırı ya da bir bitiş noktası var mıdır? Buna çok kısa bir cevap verelim: hayır. Felsefeyle ilgilenen bütün insanlar her zaman "yolda oldukları"nı bilir veya bunu daha sonra fark ederler. Ne diyor Sokrates: "Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir." O halde felsefe tanımına yeni bir açıklama ekledik: Bilme edimi ömür boyu sürer.

Tüm Reklamları Kapat

Descartes, felsefesini "şüphe" temelinde oturttuğunda birçok şeyin farkına varmıştır. Her şeyi olduğu gibi kabul eden ve hiçbir şeyden şüphelenmeyen insan felsefi bir düşünüş biçimine sahip olamaz çünkü o insan, kendisine hazır olarak verilenlerin dışına çıkamayacaktır. Descartes, felsefesinin temeline yerleştirdiği şüphe kavramıyla yürüttüğü akıl yürütmeden çok tatminkâr bir sonuca ulaşır: "Cogito ergo sum. (Düşünüyorum öyleyse varım) Şüpheleri sonucu şüphelenemeyeceği bir sonuca ulaşır. Bu çok değerli bir akıl yürütmedir. O halde biz de felsefe tanımımıza şüphe kavramını ekleyebiliriz.

Bu konudaki tanımlamanın unsurları elbette ki bu kadar değildir. Ama buraya kadar açıkladığımız noktaları birleştirdiğimizde şöyle bir tanımlama ortaya çıkar: "Felsefe, her şeyi merak eden ve merak ettiği ölçüde de bilginin peşinde koşan, her gördüğünü doğrudan kabul etmeyip onlardan şüphe duyarak sorgulamalara girişen ve bir durak noktası olmayan insanların yaptıkları eylemlerin bütünüdür."

1,191 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Felsefe.gen.tr. (5 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Researchgate. (5 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ecem @Cadıbozmasıı
PopperinMetersi

Hay hay hemen bir kaç anahtar kavram paylaşalım

Eleştirel Düşünce

Tüm Reklamları Kapat

Akıl Yürütme

Subjektiflik

Tüm Reklamları Kapat

Tutarlılık

Varlığa Bütünsel yaklaşım

Sürekli Yolda olmak

Retorik

Bilimlerin Anası

Mantık Yürütme

Salt, Bilme arzusu

642 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close