Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Ayhan
Emre Ayhan
13K UP
Üye
11

Balinalar neden suda yaşamayı seçti?

Suda yaşayan bazı memelilerin, önce karaya çıkıp ardından tekrar suya döndüğü söyleniyor. Bunun sebebi ne olabilir?
1,554 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Göktuğ Kaçıra
Biyoloji meraklısı

Burada Catacea (Balinalar) üyeleri ile günümüzde yaşayan en yakın kuzenleri olan su aygırlarına bakmak sorudaki bilinmezliği bir nebze de olsa dağıtacaktır. Bilindiği gibi su aygırları günlerinin büyük bir bölümünü suda geçirmektedir. Balinalar ve su aygırlarının ortak atası da muhtemelen bu şekilde toynaklı bir sucul canlıydı ve bir şekilde bir kol su aygırları gibi daha karasal bir canlı türüne evrimleşirken diğer kol Catacea'yı oluşturdu. Buradaki suya geçiş konusuna gelecek olursak eğer aslında sudan hiç kopulmamıştı. Catacea üyelerini oluşturan ataların iyice suya bağımlı bir hayatı seçmelerinin temelinde bir çok şey yatıyor olabilir. Mesela daha çok suda yaşayan canlıları avlayarak beslenmeye başlamış olabilirler ya da yırtıcılardan korunmak için suda daha uzun vakit geçirmeye başlamışlardır, belki de bulundukları ortam bir sebepten değişmeye başladı kara onlar için yaşama elverişsiz oldu. Ancak tamamen yüzer bir deniz memelisi haline gelmeleri 8 milyon yıl sürdü. Araştırma yaparken bir teoriye rastladım buraya çevrilmiş halini yazıyorum:

Bazı karada yaşayan toynaklılar, suyun kenarındaki bitkiler üzerinde, sığ sulardaki tehlikelerden kolayca gizlenmelerine izin verme avantajına sahip olan yerleri tercih ettiler. Zamanla torunları suda daha fazla zaman geçirdi ve vücutları yüzmeye adapte oldu. Ön bacakları palet oldu ve sıcak ve aerodinamik hale getirmek için kürklü paltolarını değiştirdi. Sonunda, kuyrukları güçlü yüzme için büyüdü ve güçlendi ve arka bacakları küçüldü. Yavaş yavaş, burun delikleri başlarının üstüne taşındı, böylece yüzerken kafalarını eğmeye gerek kalmadan kolayca nefes alabildiler. Bu yaratıkların bazıları farklı bir diyetle beslenmeye başladıkça, filtre beslenmesine geçtiler ve dişlerini kaybettiler. [1]

Catacea ve diğer memeliler akrabalık ilişkisi
Catacea ve diğer memeliler akrabalık ilişkisi
Biologos

Tüm Reklamları Kapat

609 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wdc. (2 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 2 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close