Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bengü Albayrak
Üye 1 hafta önce 1 Cevap
3

Dilin bilişsel, düşünme ve algılama süreçleri ile ilişkisini ele alırsak öög, dehb, asperger, disleksi gibi şeylerle de etkileşimi var mıdır? Doğrudan etkisinden bahsetmiyorum. Herhangi bir etkileşimi var mı?

Konusulan dilin bilişsel, düşünme, algılama süreçleriyle öög, dehb, asperger, disleksi gibi şeylerle de etkileşimi var mıdır? Doğrudan etkisinden bahsetmiyorum. Herhangi bir etkileşimi var mı? Yani sebebi olmak zorunda değil . Halihazırda var olan bir farklıkla etkileşimi de olabilir . Dolaylı bir ilişki de olabilir. Konuyu Türkçe bakımından detaylandırabilir miyiz?
241 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Onur Çevik
Onur Çevik
101K UP
Özel Eğitim Öğretmenliği mezunuyum 11 saat önce

Merhaba.

Dil, düşünce ve algı birbirine içkin süreçlerdir.

Bu yüzden, dilsel süreçlerde farklılık yaşayan bireylerde dilin düşünceyle olan etkileşimi ister istemez farklılaşır.

Tüm Reklamları Kapat

Özel Öğrenme Güçlüğü tanısına genellikle disleksi ve diskalkuli durumları eşlik eder. Bu tanıya sahip bireylerin özellikle kelimeleri sıraya sokma konusunda zorluk yaşadığını görürüz. Örneğin çoğu (deneyimlerime göre en az %90'ı) alfabeyi sırayla sayma ve/veya ritmik sayma becerilerinde zorlanır. Ritmik sayarken sayı atlama, sayıların sırasını karıştırma, alfabedeki harflerin sırasını karıştırma gibi hataları sıklıkla yaparlar ve özellikle geriye doğru ritmik sayma becerisine hiç sahip olmayabilirler bile. Bazen de bir kelimenin içindeki harflerin sırasını karıştırdıklarını (örneğin sandalye yerine sadnalye yazmak gibi) görürüz. Yine de okuma becerisinden ziyade okuduğunu anlama becerisinde daha fazla güçlük yaşarlar. Çünkü ÖÖG'ye eşlik eden durumlar genellikle dilsel işlemleme süreçleriyle bağlantılıdır.

Otizmli bireylerde dili hiç kullanmama (konuşamama) durumu çok yaygındır. Fakat Asperger veya HDOSB hafif düzey otizm spektrum bozukluğu) dediğimiz yüksek işlevli, yani günlük yaşantıyı minimum düzeyde etkileyen otizm tanılarında durum değişir. Böyle bireylerde dil ile ilgili en sık görülen durumlar kelimeleri gerçek anlamlarıyla anlama, mecaz anlamları kavramakta zorlanma, deyim ve atasözleri gibi mecaz anlam merkezli deyişlerin ne anlama geldiğini anlayamama gibi semantik durumlardır.

DEHB'li bireylerde de dil alanı ile ilgili olarak aynı konu üzerinde uzun süre konuşamama, konudan konuya atlama gibi fonetik olmayan, işlevsel nitelikteki sorunlara rastlayabilmekteyiz.

Aşağıya disleksi tanılı çocukların linguistik ve bilişsel becerilerine dair bir makaleyi kaynak olarak bırakıyorum. İstersen benzer başka makaleler de önerebilirim.

[1]

Kaynaklar

  1. Miguel López-Zamora, et al. (2025). Linguistic And Cognitive Abilities In Children With Dyslexia: A Comparative Analysis. Eur J Investig Health Psychol Educ., sf: 37. doi: 10.3390/ejihpe15030037. | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close