Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Asım Özmen
Asım Özmen
30K UP
Üye 21 Mart 1 Cevap
5

Adalet sistemi "mutlak" adaleti nasıl sağlıyor?

Adalet iyinin ve kötünün mutlak olmadığı her an değişebilir olduğu hareketli bir dünyada cezalandıracağı "kötüyü" koruyacağı "iyiyi" nasıl seçiyor?Adalet iyinin yanında olmaktansa çoğunluğun yanında duruyor olabilir mi?
194 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Uğur Yakasız
Hukukçu 10 saat önce

Hukuk öğretisi, temelde iki anlayış üzerine kuruludur.

DOĞAL HUKUK

Hukukun amacı negatif bir kavram olan adalettir. Akıl, doğa veya tanrısal düzen kaynaklı, içeriği kendiliğinden var olan, evrensel ve daima geçerli yazılı olmayan bir ideal hukuk bulunur. Hukuk biliminin ve uygulamasının amacı da bu ideal hukuka yakınsamak, mümkünse ulaşmak olmalıdır. Bu ideal düzene aykırı olan düzenlemeler, hangi usul ve esasa uyulursa uyulsun hukuki olamayacaktır. R. O’Hanlon konuyla ilgili olarak yenidoğanın yaşam hakkını örnek gösterir. Herhangi bir yetkili makam veya organın yenidoğanın yaşam hakkını ortadan kaldıracak bir düzenlemesi mevcut hukuk kurallarına aykırı olmasa veya sınırlayıcı hiçbir hukuk kuralı bulunmasa bile geçerli olamayacaktır; bu hak doğaldır, yasayla hatta anayasanın değişikliğiyle bile böyle bir düzenleme meşru ve hukuki olmayacaktır. Doğal hukuka göre bir yasanın, düzenlemenin hukuki olması usul ve esasın yanı sıra adil olmasıyla da ilgilidir. Diğer bir deyişle “Kanun, adil olduğu için kanundur”.

Tüm Reklamları Kapat

Antik dönemden beri süregelen bu anlayış sizin de sorunuzda belirttiğiniz gibi iyi-kötü kavramlarının yanı sıra ahlâk, tanrısal düzen, adalet(içerikli adalet) gibi birçok kavramla ilgilenir. Suç hukukuna konu eylemler de bu kavramlardan doğan evrensel ve değişmez yasanın konusu hak ve hürriyetlerin (örneğin yaşam hakkı, seyahat hürriyeti) ihlaline yönelik fiil veya ihmâllerdir öyleyse asgari ahlaka aykırı bu tip eylemler hukuki müeyyideye bağlanmalıdır.

POZİTİF HUKUK

Hukuk, normatif hiyerarşik ilişkileri inceler. Bu sistem dünyevi bir iktidar tarafından oluşturulur ve ilahi-metafizik kaynaklar veya etiğin konusu olan ahlak, adalet gibi kavramlarla esaslı bir bağı yoktur. Eğer daha önce var olan usule uyarsanız, yasal düzenlemenin meşruiyet ve hukukiliği bu usule(şekli uygunluk), varsa hiyerarşide kendinden üstte bulunan ve kaynaklandığı norma aykırı olmamakla (maddi uygunluk) tamamlanır. Düzenleme hukukidir. Sizi esas veya usul yönüyle sınırlayan bir hiyerarşik üst norm yoksa veya var olan sistemi ihtilalle ortadan kaldırmışsanız bu durumda asli kurucu(anayasa koyucu) iktidar haline gelirsiniz, ki hukuk sistemini oluşturan da bu dünyevi siyasal iktidardır.

Günümüzde uluslararası hukuk, insan hakları hukuku gibi alanlar başta olmak üzere doğal hukuk etkisini sürdürse de hukuk dünyasında ana akım pozitif hukuk yönündedir. Hukuki düzenlemelerin kaynağı iyi, kötü, soyut adalet, tanrı, ahlak ve sair kavramlar değil; hiyerarşide üstte bulunan norm(örneğin anayasalarda sayılan hak ve hürriyetler) yahut yasa koyucunun tercihlerinden ibarettir. Düzeni oluşturan veya değiştiren siyasal iktidar, kurduğu düzene tehlike oluşturabilecek veya kamu düzenini bozucu kimi eylemleri oluşturduğu sistemde suç olarak düzenlemekte ve bunların hukuki yaptırımı cezalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu düzenlemelerin gerekçesi siyasal-sosyal-ekonomik düzenin veya hiyerarşik üst normdaki değerin korunmasıdır, içerikli adalete ulaşmak ise gerekçeden daha çok siyasal bir söylemdir. Pozitif hukuk, normların içeriğinin adil olup olmamasıyla değil normların uygulamasının adil olup olmadığı ile yani şekli adaletle ilgilenir. Özetle “Kanun, kanun olduğu için adildir”.

Her iki anlayışın içerisinde konumlanan farklı birçok görüşün bulunduğu ve değerlendirmemizin oldukça yüzeysel kaldığı unutulmamalıdır.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close