Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Asaf Güven
Üye 22 saat önce 1 Cevap
1

İnsan neden bu şekilde sinirlenir?

İnsan neden sinirlendiğinde maksimize olmak ister? Avazı çıktığı kadar sesini yükseltmek, tüm gücünü kullanarak yapabileceği en sert yumrukları sallamak, olabildiğince en hızlı koşabilmesi, vücutta bulunan adrenalin salgısı neden bizi maksizime etmeye çalışıyor? Öfke, sinir bir yaşam içgüdüsü mü?
110 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Abdullah Vatansever
Lise mezunu, biyoloji hedefleyen bir öğrenciyim 18 saat önce

Adrenalin (epinefrin) vücudumuzun algılanan tehlikeye karşı "dövüş yada kaç" tanıtıdır. Tehlike algılandığında hipotalamus, böbreküstü bezi olan adrenal medullayı sinirsel olarak uyarır. Sinirsel uyarı olması tepkinin çok çok hızlı olabilmesinden ötürüdür. Adrenal medulla epinefrin ve norepinefrin (noradrenalin) salgılar ve bu hormonlar biyolojik sistemi hayatta tutmayı amaçlar. Epinefrin ve norepinefrin acil kullanım için mevcut kimyasal enerji miktarını arttırır. Depolanan glikojen glikoza çevrilerek kana verilir. Bununla beraber epinefrin bazı hücre tiplerinde farklı sonuçlar doğurur. Karaciğer üzerinde uygun reseptöre bağlanan epinefrin glikoz salınımını arttırır. Öte yandan iskelet kaslarına kan sağlayan damarları oluşturan hücrelere bağlanan epinefrin, hücreleri gevşetir. Böylelikle iskelet kaslarına daha çok kan gitmesi sağlanır. Bunun tersi bir etki ise bağırsaklara kan sağlayan damarlarda görülür, bu damarlara bağlanan epinefrin damar hücrelerini kasarak bağırsaklara daha az kan gitmesini sağlar. Bu yanıtların amacı hayatı organ olan kalp, akciğer ve beyine daha çok kan ve kaynak gitmesi içindir.[1] Bu durumda vücut tam gücünü kullanır, yaşama ihtimalini yükseltmeye çalışır. Örneğin normalde koştuğundan daha hızlı koşup kaçmak yada hiç olmadığın kadar güçlü bir halde olmak gibi.

Bu savaş yada kaç durumu farklı duygular olarak isimlendirilmiştir. Korku, öfke heyecan gibi.

Bu tehlike durumlarında hissedilen epinefrin ve norepinefrin kesinlikle yaşamın temel içgüdülerindendir ve canlıyı hayatta tutmak ister.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Neil Allison Campbell, et al. (2022). Campbell Biyoloji - 12. Baskıdan Çeviri. ISBN: 9786052828335. Yayınevi: Palme Yayınevi. sf: 1490.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close