Sorunuzun tam net bir cevabı yok ancak farklı bilim insanlarının fikirleri üzerinden gidebilir ve bize en yakın gelen fikri benimseyebiliriz. 2 farklı senaryo hayal ediyoruz. Bunlardan birincisi Bing Bang'in başlangıç noktası olduğu, diğeri ise Bing Bang'in sadece bir ara durak olduğu senaryolar. Birinci senaryoda Hawking'in meşhur sözünü hatırlamamızda fayda var. O diyordu ki ''Bing Bang'den önce ne vardı sorusu Kuzey Kutbunun kuzeyinde ne var sorusu gibi anlamsız bir sorudur'' Yani Bing Bang bir başlangıç noktasıysa Bing Bang'den önce ne vardı diye sormanın bir anlamı da yok. Fakat esasında bu bana çok doğru bir yaklaşım gelmiyor. Çünkü bir başlangıç noktası varsa ortada çözülmesi gereken bir problem var demektir. Başlangıç noktasını izah etmeliyiz, evreni başlatan, harekete geçiren şeyin ne olduğunu izah etmeliyiz ve eğer felsefi anlamda Bing Bang'den önce hiçlik varsa bilimsel olarak meseleye çok doğru yaklaşmıyoruz demektir.
İkinci senaryomuz ise Evrenimizin aslında hep var olduğu ve Bing Banglerin ara duraklar olduğu. Burada karşımıza Roger Penros'un oldukça beğenilen Conformal Cyclic Cosmology (CCC) kozmoloji modeli karşımıza çıkıyor. Benim de şahsım adına en beğendim kozmolojik modellerden biri ve gerçekten bilim camiasında da hala spekülatif olsa da matematiksel olarak tutarlı bir modeldir. . Ayrıca bu modele paralel fikirlere sahip olan Sean Carrol gibi önemli fizikçiler de var. Tabi ki modelimiz evren üzerine bir çok şey söyler ama ben asıl sorunuzu nasıl açıkladığına değineceğim. CCC modeli döngüsel bir evren modelidir. Evrenin sonu (ışık dolu, boş, ölçekten bağımsız bir yapı) ile bir sonraki evrenin başlangıcı (Büyük Patlama) konformal olarak eşdeğerdir. Evren bir başlangıcı ve sonu olan klasik bir süreç yaşamaz. Bunun yerine aeon (eyon) denilen ara duraklar vardır ve bu ara duraklar Büyük Patlama ile başlar, genişler, madde oluşur, zamanla tüm madde yok olur (kara delikler buharlaşır, protonlar bozunur), geriye sadece ışık ve gravitonlar kalır, bu saf radyasyon evresi, ölçekten bağımsız bir yapıya ulaşır (konformal yapı) ve bu yapı, bir sonraki aeon’un başlangıcı olur.
Yani özetlemek gerekirse Bing Bang bir başlangıç noktası olmayabilir ve evren sonsuzdan gelen ve sonsuza giden bir yapı olarak ezelidir. Henüz tam olarak bilmiyoruz ancak Bing Bang'i bir başlangıç noktası olarak kabul etmek için hiçbir geçerli veri yok. Dolayısıyla evrenin kendisi nedensiz bir şekilde her zaman vardır da diyebiliriz ve bu ifade bilimsel olarak da mantıksal açıdan da çelişik değil tutarlı bir ifadedir. Kanımca ben evrenimizin bir başlangıç noktası olduğunu düşünmüyorum ve muhtemelen Bing Bang dediğimiz nokta başka bir evrenle bizim evrenimizi birleştiren bir aeon noktası, yani başka bir evrenin kendi içerisine çöküp tekrardan genişleyerek uzay ve mekanın oluştuğu bir ara durak. Şimdilik bu yazdıklarımın birçoğu spekülatif bunu açıkça belirtmeliyim ancak bilimsel spekülasyonlar ve kendi içerisinde de tutarlı fikirler. Henüz bilmiyoruz ama bilmemiz için elimizdeki tek ve en kıymetli aracımız da bilimimiz. Bunu hiçbir zaman unutmamalı, bilimle kalmalıyız.
Kaynaklar
- R. Penrose, et al. (2010). Cycles Of Time: An Extraordinary New View Of The Universe. ISBN: 978-0099505945. Yayınevi: Bodley Head.