Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömer Görür
Üye 3 gün önce 2 Cevap
4

Ödüllü Soru Son yıllarda neden anti-feminizm ile sotacılığı yan yana sıkça görüyoruz?

Son zamanlarda red pill ve anti-feminist kadın düşmanlığı ile stoacılığın kol kola gitmesi gerçekten stoa felsefesinin özündeki öğretiden dolayı mı yoksa yanlış bir yorumlama mı?
309 görüntülenme
Son yıllarda neden anti-feminizm ile sotacılığı yan yana sıkça görüyoruz?
Son yıllarda neden anti-feminizm ile sotacılığı yan yana sıkça görüyoruz?
Cevap Ver 2,500 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ali Emre Güşlü
Felsefe Okuryazarı 17 saat önce

Öncelikle şunu netleştirmek gerek: Antik Stoacılık, özünde evrensel akıl ilkesine dayanır. Bu akıl herkesin içindedir; köle de olsan, kadın da olsan, yurttaş da olsan, bu akıl sende vardır. Epiktetos bir köleydi mesela. Stoacılar, insanın doğasına uygun yaşamasını, erdemli olmasını, tutkuların esiri değil hâkimi olmasını öğütlerlerdi. Bu tutum ayrımcılığa değil, içsel bir eşitliğe işaret eder.

Özellikle dijital ortamda Stoacılığın “duyarsızlık”, “sertlik”, “acıya katlanmak” gibi yüzeysel yönleri öne çıkarılıyor. Bu yüzeyin altına inmeyen kişiler, Stoacılığı “duygularını bastıran güçlü erkek” modeline indirgeme eğiliminde. Oysa bu çok sığ bir okuma. Marcus Aurelius’un “insanlarla sabırlı ol” diyen sözleri, Seneca’nın “başkalarının hatalarını hoş gör” öğütleri hep ilişkisel bir etiğe dayanır. Stoacı olmak, insanları dışlamak değil, onların hatalarına karşı bile erdemli davranabilmektir.

Günümüzde birçok insan, toplumsal rollerin ve kimlik tanımlarının dönüşmesiyle birlikte kendi varoluşlarını tehdit altında hissedebiliyor. Alışılagelmiş anlam yapılarının çözülmesi, bireyleri bir belirsizlik ve yönsüzlük duygusuyla baş başa bırakıyor. Bu karmaşada bir “kılavuz” arayışı ortaya çıkıyor. Stoacılık gibi felsefi yaklaşımlar, bu arayış içinde yüzeysel biçimde benimsenebiliyor. Ancak bu benimseme çoğu zaman yanlış yorumlara dayanıyor: duyguların bastırılması, çevreyle duvar örerek bir tür içsel kapanma yaşanması, “güçlü ve sarsılmaz birey” mitinin peşinden koşulması. Bu tarz bir okuma, insanı erdemli kılmak yerine onu duygularından koparan ve ötekine karşı mesafeli, hatta yabancılaştırıcı bir konuma sürükleyebiliyor. Böylece felsefe, insanı özgürleştiren değil, katılaştıran ve yalnızlaştıran bir araca dönüşüyor.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Zəhra Əzizova
Felsefeye meraklı bir genç 2 gün önce

Son zamanlarda anti-feminizm ile stoacılığın yan yana anılması bence stoacılığın özünden çok uzak bir durum. Stoacılık, temelde insanın kendi aklını kullanması, duygularını kontrol altına alması ve dış etkenlere takılmadan yaşaması üzerine kurulu bir felsefe. Kadın düşmanlığı ya da anti-feminizmle doğrudan ilgisi yok.

Ama günümüzde özellikle “red pill” gibi hareketler, erkeklerin yaşadığı hayal kırıklıklarını ve öfkelerini stoacı felsefeyle harmanlayıp kendi ideolojilerini güçlendirmek için kullanıyorlar. Yani stoacılığın “duyguları bastır ve güçlü ol” mesajı yanlış yorumlanıp, kadın karşıtı bir savunma kalkanı haline getirilmiş.

Bu yüzden stoacılık ve anti-feminizm/stoculuk ilişkisi daha çok yanlış bir yorumlama ve sosyal medyanın etkisiyle ortaya çıkan bir karışıklık. Stoacılık kendisi evrensel, akla ve erdeme dayalı bir felsefe iken, bugün bazı çevrelerde kadın düşmanlığına meşruiyet sağlamak için araç olarak kullanılıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle, bu ikilinin bir arada görünmesi felsefenin özünden değil, günümüz sosyal tartışmalarındaki manipülasyonlardan kaynaklanıyor bence.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close