Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yücel E.
Üye 16 saat önce 1 Cevap
4

7000C°'lik ve 1mm3 hacime sahip metal bir küre derimize 10 mikrosaniye gibi küçük bir süreyle temas edecek olsaydı vücudumuza hasar verir miydi veya ne kadar hasar verirdi?

Hem hacmi çok küçük olduğundan hem de çok kısa bir süre temas ettiğinden hiçbir şey olmayacağı veya önemsiz miktarda etkileri olacağı düşünülebilir ancak bir yandan da yüksek sıcaklıklar ısı iletim hızını üstel bir biçimde arttırdığından bu derece bir sıcaklığın bu gibi bir sürede ne kadar etki yapacağını kestiremedim.
110 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 5 saat önce

O noktada kesinlikle ciddi bir hasar oluşur. Anında, bölgesel bir doku hasarından bahsediyoruz yani. Bu derecede bir sıcaklık, göz açıp kapayıncaya kadar süren bir temasda bile, hemen şiddetli bir mikro yanığa yol açar. Aktarılan enerji, küçücük bir lazer patlaması gibi etki eder ve temas noktasındaki cilt hücrelerindeki suyun adeta patlamasına, yani bilimsel tabirle faz patlaması veya ani buharlaşma dediğimiz bir olaya neden olur. Kısacası evet, mikroskobik boyutta buharlaşmış bir doku kraterin olur 😂. Bu durum toplam enerji miktarı düşük ve etkilenen hacim çok küçük olduğu için sistemik, yani hayati tehlike arz eden bir yaralanma olmaz; ama cildinin o minicik noktası resmen kömürleşir, yani kelimenin tam anlamıyla ablasyona uğrar (aşınıp yok olur).

Öncelikle, bu kürenin yarıçapı () yaklaşık 'dir. Cildine (diyelim ki yani sıcaklıkta) temas ettiğinde, ilk temas anındaki arayüzey sıcaklığı (), hem metalin (Tungsten benzeri özellikler varsayalım: ısıl iletkenlik , yoğunluk , özgül ısı hem de cildinin (, , termal efüzivitelerine bağlıdır.

Formülümüz şu: . Rakamları yerine koyduğumuzda (), bu değeri yaklaşık fırlar. O içinde cildine aktarılan ısı (), temas alanı () üzerinden formülüyle tahmin edilebilir. Bu da bize yaklaşık gibi bir enerji verir. Bu minicik enerji, cildin sadece yaklaşık 'lik bir derinliğine ( cildin termal difüzivitesidir, yani ısı yayılım katsayısıdır) nüfuz eder. Bu enerji miktarı, lazer-doku etkileşimleri ve termal yanık eşikleri üzerine yapılan bilimsel çalışmalarda da görüldüğü gibi, o mikroskobik doku hacmini buharlaştırmak için gereken eşik değerin çok üzerindedir haliyle 😂. Bu çalışmalarda, bizim hesapladığımız () değerden çok daha düşük enerji yoğunluklarının bile geri dönüşü olmayan hasara ve ablasyona neden olduğu gösterilmiştir. Yani teknik olarak konuşursak, anında hücresel nekroz (doku ölümü) ve muhtemelen mikroskobik ölçekte fotomekanik bir parçalanma (ışık kaynaklı mekanik hasar) yaşarsın.

Tüm Reklamları Kapat

Şunu da belirtmek gerekir ki, bilinen metallerin kaynama noktasının çok üzerindedir, bu yüzden "metal küre" muhtemelen bir plazma halinde olacaktır; fakat biz bu analizi, varsayımsal olarak kararlı bir küreden iletim yoluyla gerçekleşen ısı transferi senaryosuna göre yaptık bilginiz olsun 😂.

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close