Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Buse Keskin
Buse Keskin
50K UP
Üye 1 hafta önce 1 Cevap
6

Diyelim ki A’dan B’ye geçiş sırasında arada hiçbir olay ya da parametre yoksa, zamanın gerçek bir “akış” olduğunu kabul edebilmek için bu boşluğun bir “süresi” olması gerekmez mi?

(Uzay mekanı olsa dahi) Işığın ilerlemesi için gerekli olan uzay mekanı ile ilk teması arasında, olay içi parametreler varya, şimdi bunların ilki ilk parametre anının arasında herhangi bir olay yoksa ya da başka anlamda anlatayım, eğer ki biz zamanı anlandırmak için parametreler diziyorsak burda zamanı mı ölçüyoruz yoksa parametrelerin sayısını mı?
189 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Avc1 _
Avc1 _
78K UP
Bilimsel kaynaklara dayanan simülasyon yazılımcısıyım 1 gün önce

Öncelikle sorunuzun kaliteli olduğunu belirtmem gerek. Cevaplamam gerekirse, zaman, üç boyutlu mekânın dışında, harici bir boyutta tanımlanan vektörlerden ibaret olarak düşünülebilir. Ancak bu boyutu doğrudan ölçmek bizim için pek mümkün değil. Bu nedenle zaman kavramını anlamlandırmak ve kullanmak için kendi birimlerimizi türetiyoruz. Eylemleri, eylem olmayanları ve anları hep bu birimlerin katlarına göre ölçüyoruz.

Örneğin, bir saniye dediğimiz şey bile türetilmiştir: Sezyum-133 atomunun belirli sayıda titreşimine denk gelen süreyi 1 saniye olarak kabul ederiz. Bu da gösteriyor ki zamanı ölçmek için olay sayısını kullanıyoruz. Böylece olayları incelemek için bir zaman birimimiz oluşmuş oluyor. Yani zaman algısı, başından beri bizim zihinsel çerçevemiz ve algı yetimizle tanımlanmış bir niceliktir.[2][3]

Zamanı algılamasaydık, aktığını da söyleyemezdik. Bu yüzden diyebiliriz ki: Zamanı var eden şey değişimlerdir; değişimler algımızda yankı buldukça, algımız da ölçü birimlerini doğurur.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. frontiersin. Event As The Central Construal Of Psychological Time In Humans. Alındığı Tarih: 11 Mayıs 2025. Alındığı Yer: frontiersin | Arşiv Bağlantısı
  2. Plato Stanford. Time Experience. Alındığı Tarih: 11 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Plato Stanford | Arşiv Bağlantısı
  3. britannica. Time As Systematized In Modern Scientific Society. Alındığı Tarih: 11 Mayıs 2025. Alındığı Yer: britannica | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close